Τοπικές Ειδήσεις

ΦΠΑ: Οι μεγάλες αλλαγές που αποφάσισε το Ecofin για τους συντελεστές και οι εξαιρέσεις

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ που μπορούν να εφαρμόζουν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο Ecofin, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες, καθώς προβλέπονται περισσότερες κατηγορίες χαμηλών συντελεστών, ακόμη και μηδενικού, στις οποίες θα μπορούν να προστεθούν και άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαιρέτισε τη συμφωνία για τις αλλαγές, «η επικαιροποιημένη νομοθεσία θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τον ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας».
Για να ισχύουν οι αλλαγές, θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από την ημερομηνία αυτή.


Οι αλλαγές στους συντελεστές
• Οι χώρες – μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ως κανονικό έναν συντελεστή ΦΠΑ υψηλότερο από το 15%
• Ωστόσο, θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές, με τον χαμηλότερο στο 5%, σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν έως και 24 από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο και εκσυγχρονισμένο παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας για τον ΦΠΑ
• Οι χώρες θα μπορούν ακόμη να εφαρμόζουν έναν πολύ μειωμένο συντελεστή, χαμηλότερο από 5%, και έναν μηδενικό συντελεστή για έως επτά κατηγορίες της λίστας που καλύπτουν βασικές ανάγκες, π.χ. τρόφιμα, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα.
Ποια επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να υπαχθούν σε χαμηλούς συντελεστές
• Ψηφιακές υπηρεσίες που πριν δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε χαμηλούς συντελεστές, όπως η πρόσβαση στο internet και το livestreaming πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων
• Προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και είναι κρίσιμα εργαλεία στη μάχη κατά της COVID-19 που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε μελλοντικές κρίσεις, όπως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, μάσκες και ορισμένος ιατρικός εξοπλισμός καθώς και περισσότερα είδη που αποτελούν σημαντική βοήθεια για τους ΑμεΑ
• Συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ποδήλατα, συστήματα πράσινης θέρμανσης και ηλιακά πάνελ σε κατοικίες και δημόσια κτίρια
• Διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται κατάλληλα και χρήσιμα για τις χώρες, τα οποία καθοδηγούνται από το γενικό συμφέρον των στόχων της δημόσιας πολιτικής.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στις αλλαγές των συντελεστών, που θα διασφαλίσουν τη μέγιστη ευελιξία ενώ θα αποφεύγουν την υπονόμευση των δημόσιων εσόδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου