Ειδήσεις

Κόντρες στη Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο «άνοιξε» ο τουρισμός

Ο τρόπος με τον οποίο η χώρα «άνοιξε» το καλοκαίρι αλλά και τα αποτελέσματα που είχε το μοντέλο που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Από τη μία πλευρά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο αλγόριθμο και από την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 έθεσαν σειρά ερωτημάτων για το πως επιλέχθηκε αυτό το μοντέλο και από ποιους.

Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον αλγόριθμο παρακολούθησης των κρουσμάτων και μίλησε για συνεισφορά της ομάδας EVA σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μάλιστα σημείωσε πως «αν το καλοκαίρι του 2021 η πανδημία δεν έχει λήξει και ο αριθμός των τεστ είναι ακόμα περιορισμένος σε σχέση με τις αφίξεις, σας ενημερώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι τον Απρίλιο ο καθηγητής Κίμων Δρακόπουλος, ως επικεφαλής της ομάδας EVA, επικοινώνησε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον πρωθυπουργό προσφέροντας τη βοήθεια του ιδίου και της ομάδας του για τον τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου της πανδημίας. Ο αλγόριθμος του μοντέλου, όπως ανέφερε, στηριζόταν στην πρότερη έρευνά του καθηγητή στο πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, με έμφαση στην καταπολέμηση των επιδημιών. Ο πρωθυπουργός και μετά την συζήτηση προώθησε τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας ΕVA στην επιστημονική ομάδα επιδημιολόγων. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο μοντέλο σημείωσε πως «εξασφάλιζε με 7.500 στοχευμένα τεστ ό,τι θα μας εξασφάλιζαν 15 με 22.500 στοιχειοποιημένα τεστ».

Σχετικά με την πορεία αύξησης της κρουσμάτων στη χώρα ο Ν. Χαρδαλιάς είπε πως «με αρχή της εκθετική φάσης στη χώρα μας περί τις 11 Οκτωβρίου, η διασπορά στην κοινότητα άρχισε στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο οι τουριστικές αφίξεις όσο και το εισερχόμενο φορτίο είναι το ελάχιστο κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού και μάλιστα με πτωτική τάση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα τον αλγόριθμο, για να μπορεί να αξιολογηθεί. Οι λοιμοξιολόγοι, είπε, δεν έχουν την δυνατότητα και την ειδικότητα για να αξιολογούν έναν τέτοιο μοντέλο. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα εάν η ομάδα αυτή έχει παράξει ένα τόσο φοβερό έργο, δεν υιοθετήθηκε αυτό από καμία άλλη χώρα της Ε.Ε.

Από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η υιοθέτηση του συστήματος EVA και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν κλήθηκαν γνωστοί μαθηματικοί και στατιστικολόγοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμμετάσχουν σε αυτή την εξέταση του αλγορίθμου. «Που είναι τα στοιχεία αξιολόγησης του αλγορίθμου;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: euro2day.gr

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου