Τοπικές Ειδήσεις

Υπόμνημα θέσεων του ΙΣΡ σχετικά με τα κίνητρα στελέχωσης μικρών νησιών με ειδικευμένους ιατρούς

Ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου έχουμε κυρίαρχο στόχο την παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα μικρά νησιά που ανήκουν στον χώρο ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Κοινή διαπίστωση είναι πως τα προβλήματα αντί να ελαττώνονται, αυξάνονται.
Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά προκειμένου να στελεχωθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας από ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα που θα βοηθούσαν τους γιατρούς να αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε κάποιο μικρό νησί. Θεωρούμε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αυξήσουν την ασφάλεια των ιατρών στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Δυστυχώς η εποχή που η ιατρική ασκείτο με στηθοσκόπιο και πιεσόμετρο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει να υπάρχει πλέον σοβαρή τεκμηρίωση, τόσο εργαστηριακή όσο και απεικονιστική, ώστε να πείσουμε τον ασθενή για το νόσημα που πάσχει και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία προκειμένου να αποθεραπευτεί ή να τον σταθεροποιήσουμε αν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.
Αποφάσεις κατά την 3η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί με ειδικότητα σχετική με την Π.Φ.Υ θα πρέπει να υπηρετούν υποχρεωτικά σε νησιά ή δυσπρόσιτες περιοχές για μια διετία τουλάχιστον, προκειμένου να αποκτήσουν σχετική εμπειρία που να αποδεικνύεται μετά από μοριοδότηση για να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο) σε μεγαλύτερο αστικό κέντρο.
Οι Ιατροί που υπηρετούν στα νησιά αυτά να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών ως ένα επιπρόσθετο οικονομικό κίνητρο. Ούτος ή άλλως εξετάζουν πολλούς επισκέπτες και πραγματοποιούν ιατρικές επισκέψεις εκτός έδρας και θα μπορούσαν να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους αυτές. Επίσης, προτείνουμε την φοροελάφρυνση στις μισθωτές υπηρεσίες και την φοροαπαλλαγή στις υπηρεσίες με μπλοκάκι.
Εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στα νησιά, όπως η κάρτα υγείας ασθενών, διενέργεια μελετών παρατήρησης και άλλα, που θα εφαρμόζονται πιλοτικά, να αξιολογηθούν για την χρησιμότητά τους και να κοστολογηθούν, πριν την εφαρμογή τους σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Η επαφή του νέου ιατρού με αυτά τα συστήματα θα είναι επιπλέον κίνητρο για τους ιατρούς να αποκτήσουν σχετική εμπειρία που θα τους είναι χρήσιμη για τα επόμενα χρόνια στην ιατρική τους σταδιοδρομία. Τήρηση μητρώου μέσω ηλεκτρονικού φακέλου ασφαλισμένου όπου να υπάρχει καταγεγραμμένο το πλήρες ιατρικό ιστορικό, από τους εμβολιασμούς έως τις πρότερες παθήσεις για καλύτερη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση.
Η τηλεϊατρική μέχρι στιγμής εφαρμόζεται αποσπασματικά και δεν αποδίδει. Προτείνουμε δημιουργία δικτύου συμβεβλημένων ιατρών στη Ρόδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εξασφαλίσουμε την άμεση επικοινωνία των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά αυτά με το εξειδικευμένο προσωπικό της Ρόδου διαφόρων ειδικοτήτων, για να καθοδηγούν τους ιατρούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολο και σύνθετων παθήσεων.
Προτείνουμε τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό την εποπτεία και τη διασύνδεση μονάδων υγείας και τον απόλυτο έλεγχο στις διακομιδές τόσο επειγόντων περιστατικών όσο και μεταφορά από και προς τα νησιά ασθενών που χρήζουν υποστήριξης.
Την περίοδο που ισχύει το μεταφορικό ισοδύναμο για δωρεάν μετακινήσεις των νησιωτών ως Ι.Σ.Ρ. προτείνουμε τη Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών στα μητροπολιτικά κέντρα. Μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με την γνωμάτευση των γιατρών που ήδη υπηρετούν στα νησιά. Εξάλλου το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και δεν πρέπει να εντάσσεται ούτε στον οικονομικό αλλά ούτε στον πολιτικό, αλλά ανήκει «στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο».
Το παρόν αποστέλνεται στον Πρόεδρο της ομοσπονδίας παροικιακών σωματείων Δωδεκανήσου κ. Νικόλαο Κωνσταντινίδη ως συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, προκειμένου να το καταθέσει σε φορείς.
Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Ι. Τσέρκης
Ο Γεν. Γραμματέας
Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου