Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του Βασ. Υψηλάντη στην 35η Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας για την «Δημοκρατία μπροστά στον πόλεμο»

Επισήμανση του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ολοκληρώθηκαν χθες, οι εργασίες της 35ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Γαλλοφωνίας, τις οποίες φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων.

Το γενικό θέμα της συνάντησης ήταν «Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης: προς τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης».

Της Ελληνικής Αντιπροσωπείας επικεφαλής ήταν ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, λόγω ασθενείας της Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες και προήδρευσε της εναρκτήριας συνεδρίασης.

Στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Βασίλης Α. Υψηλάντης παρενέβη στην θεματική με τίτλο « Η Δημοκρατία μπροστά στον πόλεμο : προκλήσεις, ζητήματα και αδυναμίες » και ανέφερε τα ακόλουθα:

« Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Ελληνικού τμήματος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου για τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας είναι ζωτικής σημασίας στον περίπλοκο κόσμο μας και συνεχώς εξελίσσεται. Ενσαρκώνει τις προσδοκίες του λαού μας για δημοκρατία, για το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως φορείς της Γαλλοφωνίας, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε αυτές τις αξίες στη γαλλόφωνη κοινότητά μας και όχι μόνο. Βιώνουμε καθοριστικές στιγμές που απαιτούν τόσο τον προβληματισμό όσο και στη δράση. Πρέπει λοιπόν να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, τόσο για τον λαό μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις αρχές της και τα συμφέροντά της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια,

δοκιμάζει την επιμονή μας και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις αυταρχικές δυνάμεις του ρεβιζιονισμού. Οποιαδήποτε ένδειξη ευρωπαϊκής οπισθοδρόμησης στην υποστήριξή του στην Ουκρανία εναντίον των στρατευμάτων του Πούτιν διακυβεύει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των λαών της ηπείρου και εκθέτει τις δημοκρατίες μας στις ιδιοτροπίες του αυταρχισμού.

Η Περιφερειακή μας Συνέλευση πρέπει να επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς και η προσκόλλησή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εξελίχθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο με τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Είναι καθήκον μας ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών λαών να συνηγορούμε υπέρ της επιστροφής των ομήρων, της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων και της ομόφωνης καταδίκης της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα, ως έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

είναι έτοιμη να συμβάλει σε διπλωματικές και ανθρωπιστικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ασφαλούς λιμανιού στη Γάζα, το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά σε κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Είναι επίσης καιρός να εμπεδωθεί η διεθνής συνεργασία για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης και να αποτραπεί η εξαγωγή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στέκομαι εδώ για να μας υπενθυμίσω ότι η Γαλλοφωνία δεν καταλήγει σε ένα γλωσσικό χαρακτηριστικό, αλλά αποτελεί ένα σύνολο κοινών δημοκρατικών αξιών.

Αυτές οι αξίες, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της δέσμευσής μας και απαιτούν την ενεργό συμμετοχή μας στις προκλήσεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος.

Έχουμε καθήκον να κάνουμε τον κόσμο να ακούσει την φωνή των λαών μας και να συμβάλλουμε στην ευημερία των κοινωνιών μας.

Σας ενθαρρύνω να εργαστείτε μαζί κατά τη διάρκεια αυτής της Περιφερειακής Συνέλευσης της Ευρώπης να διερευνήσουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, αλλά η δέσμευσή μας στη Γαλλοφωνία και οι αξίες του πρέπει να παραμένουν ακλόνητες.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την αφοσίωσή σας στη γαλλόφωνη κοινότητά μας.

Ειρήνη, συνεργασία και δημοκρατία μεταξύ των λαών μας! Ευχαριστώ !».

Εξάλλου, κατά το επίσημο δείπνο στο Μουσείο Ακρόπολης, έθεσε το πανανθρώπινο πολιτιστικό πρόταγμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το κείμενο της πρόποσης στα κυριότερα σημεία της είναι η ακόλουθη : «Το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ένα ημιτελές μουσείο. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της γλυπτικής διακόσμησης που έχει απομείνει από τον Παρθενώνα σήμερα.

Η ανάγκη να τα ξαναενώσουμε με τα υπόλοιπα, που βρίσκονται στην Αθήνα, είναι μια καθολική πολιτιστική υποχρέωση. Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αυτόνομα έργα τέχνης. Δημιουργήθηκαν ως αρχιτεκτονικά και συμβολικά μέρη του ναού της Αθηνάς,

χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., στο απόγειο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Το μνημείο μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό μόνο με τα γλυπτά του, και αυτά τα γλυπτά αποκτούν το πραγματικό τους νόημα μόνο κοντά στο ναό, στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον. Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση της περιοχής της Σικελίας καθώς και το Βατικανό αποφάσισαν να επιστρέψουν οριστικά και άνευ όρων τα θραύσματα του Παρθενώνα που είχαν στις συλλογές τους.

Για αυτό, τους ευχαριστούμε!

Τώρα ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει το παράδειγμά αυτό και να ανταποκριθεί στη βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, επιτρέποντας την οριστική επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα σε αυτό το εξαιρετικό μουσείο. Ωστόσο, αν και ημιτελής, το μουσείο παραμένει ίσως το πιο κατάλληλο μέρος να προβληματιστεί και να συζητήσει τις αρχές και τις υποχρεώσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας.

Ο Παρθενώνας αποτελεί παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο δημοκρατίας, συνεργασίας και ειρήνης…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου