Ειδήσεις

Τα αγκάθια στην «αυλή» της κυβέρνησης με το «καλημέρα»

Αθήνα, 7

Με το «καλημέρα» του νέου κυβερνητικού σχήματος βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα αγκάθια που άφησαν πίσω τους οι καραμπόλες του ανασχηματισμού το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, της… εκκλησίας και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Το μείγμα για τον κ. Τσίπρα παραμένει εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Επί της ουσίας οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων ανέδειξαν την οργή Φίλη για το πρωθυπουργικό «άδειασμα» στην «κόντρα» του με τον Αρχιεπίσκοπο, την επιμονή του Π. Σκουρλέτη στην ακύρωση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και ενδεχομένως την αντίδραση των «53+».
Στο εκρηκτικό για τον πρωθυπουργό μείγμα θα πρέπει να προστεθεί η οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των ΑΝΕΛ (από 5 σε 7 υπουργεία), οργή η οποία πολλαπλασιάζεται και από το βέτο Καμμένου για την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση. Το μείγμα είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ίσως πιο ενδεικτικό για το τι θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είναι η δημοσίευση στην commonality.gr, την ιστοσελίδα των «53+», του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Εποχή». Στο εν λόγω άρθρο γνώμης σημειώνεται ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης «προδίδει μια προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κρίθηκε πως αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει. Έτσι, όμως, εκπέμπεται αρνητικό   σήμα ακριβώς προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης».
Και συνεχίζει με νόημα: «Από την άλλη, ο αντίκτυπος αυτών των κυβερνητικών αλλαγών δεν αποκλείεται να ανιχνευθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμβαίνει υπουργοί που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις (όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης) και τώρα αντικαθίστανται, να έχουν επιβραβευτεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος με την εκλογή τους στην κεντρική επιτροπή στις πρώτες θέσεις. Γεγονός που αντικειμενικά συνδέεται και με τη στάση τους κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων».
Με ένα «καρφί» αποχώρησε από το Ναυτιλίας και ο Θ. Δρίτσας. «Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια», είπε  χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος των «53+», ο οποίος δεν έκρυβε την αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Ούτε πάντως για τον Πάνο Καμμένο ήταν ανέφελος ο ανασχηματισμός κι ας «εκπαραθύρωσε επί της ουσίας τον Ν. Φίλη από την κυβέρνηση και αύξησε κατά δύο τα χαρτοφυλάκια των ΑΝΕΛ. Η πρώην πλέον υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όταν ρωτήθηκε γιατί το όνομά της δεν συμπεριελήφθη σε εκείνα που πρότεινε ο κ. Καμμένος, απάντησε: «Δεν το έχω μάθει μέχρι αυτή την ώρα. Από ό,τι μου μεταφέρθηκε είναι για λόγους ανανέωσης στο υπ. Συμβούλιο. Αν αυτό θα συμβεί με αυτή που είχε επτά μήνες συνεπή πορεία, ενώ υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι αμετακίνητοι εδώ και δύο χρόνια…».

Ρουκέτες από Φίλη, δεν ξεχνά ο Σκουρλέτης   
Ο πρωθυπουργός από το γραφείο του στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα του τα μέλη του «πρωινού καφέ», άκουσε τον πρώην πλέον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη να μιλά για «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» σε βάρος του, αναφερόμενος στην συνέντευξη Ιερώνυμου στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Φίλης έδειξε ευθέως προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «Αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε μη προβιβάσιμη βαθμολογία» και αναρωτήθηκε: «Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής»; «Είναι πρωτοφανές να απαιτεί και να πετυχαίνει η εκκλησία απομάκρυνση υπουργού. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση ο διαχωρισμός εκκλησίας-πολιτείας», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η υπουργοποίησή του και μάλιστα την τελευταία στιγμή από την καραμπόλα με τον Ν. Φίλη, θα τον έκανε να βάλει νερό στο κρασί του.
Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε εκ νέου να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως «είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά». «Από όποια θέση και να είμαι», συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ». Θα έχει βέβαια ενδιαφέρον η στάση του πρώτου τη τάξει υπουργού όταν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει στη  Βουλή.
Κατά τα λοιπά μετανιωμένος για προηγούμενες δηλώσεις του για το Geuro, εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος είπε πως «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα».
Μήνυμα Τσίπρα: Διορία μέχρι 5 Δεκεμβρίου για να κλείσει η αξιολόγηση
Με την φράση «Οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός» έδειξε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές εκτός κυβερνητικής πολιτικής και δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Στο παρελθόν μού έγιναν παράπονα για κλειστές πόρτες- πράγμα αδιανόητο για την κυβέρνησή μας», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας προς τους υπουργούς, στους οποίους υπογράμμισε ότι «οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Τσίπρας έδωσε διορία σε όλους για να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι το κρίσιμο Eurogroup.
Στην σύντομη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου τα κυρίως θέματα ήταν: η Β’ αξιολόγηση και ο Προϋπολογισμός του 2017.
Πιθανότατα θα διεξαχθεί νέο υπουργικό Συμβούλιο αποκλειστικά για τα παραπάνω δύο θέματα ως το τέλος του Νοεμβρίου.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
• Ο συντονισμός της κυβέρνησης: αρμοδιότητα Βερναρδάκη
• Καθημερινότητα πολιτών: αρμοδιότητα Φλαμπουράρη μαζί με μεγάλα έργα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ευχόμενος καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα νέα μέλη της κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε απευθυνόμενος στους παλιότερους ότι ο ρόλος τους πλέον είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν. «Ο ανασχηματισμός είναι για εμένα τομή, την οποία σηματοδοτούν οι νέοι, και συνέχεια, καθώς οι παλιοί έχουν σήμερα μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου και τη στήριξη των νέων συναδέλφων σε μία κρίσιμη περίοδο».
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις. Αμέσως μετά να ανοίξει στην ώρα της η συζήτηση για τα απαιραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Να ξενυχτήσουμε αν χρειαστεί»
Τις επόμενες εβδομάδες, οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σκληρά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς. «Να ξενυχτήσουμε αν χρειαστεί, για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και να δουλέψουμε με συνείδηση και στόχο. Στόχο να κλείσει στην ώρα της η αξιολόγηση και με συνείδηση ότι παλιοί και νέοι έχουν συνευθύνη τόσο για την τεχνική διαπραγμάτευση, όσο και τις πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά
στην Αχτσιόγλου
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. «Το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά θα το επωμιστεί μία νέα συνάδελφος αλλά εξαιρετικά ικανή, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός για τη νέα υπουργό Εργασίας, ενώ για τα ζητήματα που θα χειριστεί η ίδια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να συντριβεί η εργασία προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, μόνο έτσι θα είναι ισόρροπη, βιώσιμη και δίκαιη».

«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα»
«Η κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς. «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, αλλά σαν τα δωμάτια κοινού σπιτιού. Δεν είναι περίκλειστοι χώροι, αντίθετα οι αποφάσεις που φαινομενικά αφορούν έναν μας επηρεάζουν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε την ευθύνη», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει.
«Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις, να ανοίξει η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Πρόκειται για ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο και στη διεκδίκησή του δεν είμαστε μόνοι μας», ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου