Ρεπορτάζ

Κανένα σχολείο της Ρόδου δεν τελεί υπό κατάληψη- Επέδειξαν σύνεση οι μαθητές

«Οι μαθητές της Ρόδου είναι ώριμοι και γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν. Δεν δρουν ανεύθυνα. Αγωνίζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της Παιδείας».
Αυτό δήλωσε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης με αφορμή τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.
Στη συνάντηση αυτή οι μαθητές κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας.
«Συζητήσαμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Με ενημέρωσαν πως θα διοργανώσουν εκδηλώσεις για να ενημερώσουν τους πολίτες. Με τον δικό τους τρόπο θα εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας», εξήγησε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις, ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε:
«Δεν υπάρχει στη Ρόδο σχολείο που να τελεί υπό κατάληψη. Οι μαθητές γνωρίζουν πως οι κινητοποιήσεις δεν θα τους ωφελήσουν γιατί θα αναγκαστούν να κάνουν μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα ακόμη και το καλοκαίρι. Μπορούν να αγωνιστούν με διαφορετικό τρόπο για να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν. Συγχαίρω τα παιδιά γιατί συμπεριφέρονται σωστά. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε τα αιτήματά τους», τόνισε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σχετικά με το νέο τύπο λυκείου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε, πως θα δοκιμαστεί.
«Ίσως καθιερώθηκαν κάποια πράγματα όχι με την απαιτούμενη προσοχή. Το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί. Δεν μπορώ να αναφέρω τώρα αν είναι καλό ή κακό. Πρέπει πρώτα να εφαρμοσθεί για να εντοπίσουμε τους τομείς, όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Στην κατάσταση που επικρατεί στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου αναφέρθηκε ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Οικονόμος.
«Είναι αλήθεια ότι σχολείο μας ανέκαθεν κατείχε ένα ηγετικό ρόλο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής μας, ακόμα και στο θέμα των καταλήψεων!Οι μαθητές, λοιπόν, επανήλθαν σήμερα το πρωί με κείμενο αιτημάτων. Τους παρέπεμψα στους αρμόδιους. Πρωτεύον αίτημα υπήρξε η μη παραχώρηση χώρων στο ΙΕΚ που εδρεύει σε απόσταση πέντε έξι χιλιομέτρων και συστεγάζεται με δεκάδες κενές αίθουσες του πρώην 4ου ΓΕΛ. Την ίδια στιγμή το σχολικό συγκρότημά που λειτουργεί στην περιοχή Ζέφυρος παρουσιάζει έλλειψη χώρων λόγω και των πολλών ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις μαθητές με σπασμένα τα κάτω άκρα αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν δύο ορόφους!», δήλωσε ο κ. Οικονόμος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ οι παρεμβάσεις τόσο του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη όσο και του προέδρου της σχολικής επιτροπής κ. Γιάννη Κορωναίου ήταν καθοριστικές αφού θα συνεδριάσει το Σχολικό Συμβούλιο του συγκροτήματος με τη συμμετοχή και του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Στέργου Παρδαλού, για να ασχοληθεί με τα προβλήματα χωροθέτησης.
«Αδυνατούμε να δώσουμε μια λογική εξήγηση στους μαθητές μας για τις αλλαγές που σχετίζονται με το νέο λύκειο. Ενας απόφοιτος των γενικών λυκείων που επιλέγει να φοιτήσει σε κάποια ειδικότητα των ΕΠΑ.Λ., στο πλαίσιο του νέου συστήματος, θα αναγκάζεται να παρακολουθεί και τα μαθήματα γενικής παιδείας χωρίς να παίρνει βέβαια και άλλο απολυτήριο (παρά μόνο πτυχίο)! Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα γιατί αν δεν έχει αντίκρισμα αυτή η παρακολούθηση (μη λήψη απολυτηρίου) δεν θα έχει και κίνητρο ο εκάστοτε μαθητής να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Εμπλέκεται και το θέμα των απουσιών. Επειδή είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου, ελπίζω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καταλάβει το λάθος της και να επανορθώσει! Διαφαίνεται ακόμη ότι οι μαθητές ανέστειλαν κάθε μορφή κινητοποίησης προς το παρόν και επέλεξαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, που είναι και δικά μας προβλήματα, μέσα από τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Νίκος Οικονόμος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου