ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυθαιρετούχοι «γλιτώνουν» πρόστιμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Πρό­στι­μα ύψους χι­λιά­δων, δε­κά­δων χι­λιά­δων, σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις ακόμα και εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων ευρώ δια­γρά­φο­νται τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια σε όλη τη χώρα, με απο­φά­σεις δη­μο­τι­κών συμ­βου­λί­ων. Πρό­κει­ται για τα πρό­στι­μα ανέ­γερ­σης και δια­τή­ρη­σης αυ­θαι­ρέ­των, τα οποία βάσει του νόμου δια­γρά­φο­νται σε όσες πε­ρι­πτώ­σεις τα αυ­θαί­ρε­τα νο­μι­μο­ποι­η­θούν, ακόμα κι αν είναι… υψη­λό­τε­ρα από τα πρό­στι­μα «τα­κτο­ποί­η­σης».

Την πα­ρά­δο­ξη αυτή κα­τά­στα­ση υπεν­θύ­μι­σε προ ημε­ρών η πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή ορ­γά­νω­ση WWF με την ετή­σια έκ­θε­σή της για την πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή νο­μο­θε­σία στην Ελ­λά­δα. «Οπως προ­κύ­πτει από απλή ανα­ζή­τη­ση των σχε­τι­κών πρά­ξε­ων που έχουν αναρ­τη­θεί στη Διαύ­γεια, κατά το τε­λευ­ταίο έτος έχουν εγκρι­θεί από τους αρ­μο­δί­ους ΟΤΑ 127 πρά­ξεις δια­γρα­φής προ­στί­μων, πολ­λές από τις οποί­ες αφο­ρούν πε­ρισ­σό­τε­ρους από έναν ιδιο­κτή­τες», ανα­φέ­ρει η νο­μι­κή ομάδα της WWF. «Το συ­νο­λι­κό ποσό των δια­γρα­φέ­ντων προ­στί­μων δεν είναι δυ­να­τόν να υπο­λο­γι­στεί μέσω των πρά­ξε­ων που έχουν αναρ­τη­θεί στη Διαύ­γεια, καθώς πολ­λές απο­φά­σεις δεν ανα­φέ­ρουν το ύψος του προ­στί­μου».

Στην έκ­θε­ση ανα­φέ­ρο­νται δύο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα: από­φα­ση του φε­τι­νού Ιου­λί­ου με την οποία το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο Ηρα­κλεί­ου διέ­γρα­ψε πο­λε­ο­δο­μι­κά πρό­στι­μα ύψους… 480.000 ευρώ, σε 17 δια­φο­ρε­τι­κούς ιδιο­κτή­τες. Κά­ποια από τα πρό­στι­μα αυτά μά­λι­στα ανά­γο­νται… στο 1993, ενώ το νε­ό­τε­ρο επι­βλή­θη­κε στις αρχές του έτους!

Το δεύ­τε­ρο πα­ρά­δειγ­μα αφορά στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, όπου το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε τον πε­ρα­σμέ­νο Μάιο να δια­γρά­ψει μη ει­σπρα­χθέ­ντα πο­λε­ο­δο­μι­κά πρό­στι­μα της το­πι­κής ομά­δας «Εθνι­κός», ύψους 50.000 ευρώ, μετά την «τα­κτο­ποί­η­ση» των πα­ρα­νο­μιών με τον Ν. 4178/13.

Τα πα­ρα­δείγ­μα­τα αυτά, βέ­βαια, είναι «ψιλά γράμ­μα­τα» σε σχέση με τις πε­ριο­χές που φη­μί­ζο­νται, με­τα­ξύ άλλων, ως πα­ρά­δει­σοι της αυ­θαι­ρε­σί­ας. Οπως είχε απο­κα­λύ­ψει η «Κ» με σειρά ρε­πορ­τάζ, η Πο­λε­ο­δο­μία Σύρου είχε κατά το διά­στη­μα 2005-2009 «πα­ρα­λεί­ψει» να βε­βαιώ­σει πρό­στι­μα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε Μύ­κο­νο, Σύρο, Κέα και Κύθνο. Οταν μετά την απο­κά­λυ­ψη της υπό­θε­σης το 2011-2012 η νέα διοί­κη­ση της Πο­λε­ο­δο­μί­ας Σύρου ξε­κί­νη­σε τη βε­βαί­ω­ση των προ­στί­μων, δια­πί­στω­σε ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ιδιο­κτή­τες είχαν σπεύ­σει να νο­μι­μο­ποι­ή­σουν τα αυ­θαί­ρε­τά τους. «Αντί να κα­τα­βά­λουν πρό­στι­μα των 500.000 – 700.000 ευρώ, πολ­λοί “έκλει­σαν” τις υπο­χρε­ώ­σεις τους χάρη στον νόμο με 50.000 – 60.000 ευρώ», είχε ανα­φέ­ρει στην «Κ» (27.10.2012) στέ­λε­χος της Πο­λε­ο­δο­μί­ας Σύρου.

Εί­σπρα­ξη 1,5 δισ. ευρώ

Από την άλλη πλευ­ρά, μέσω των δια­δο­χι­κών ρυθ­μί­σε­ων για τη νο­μι­μο­ποί­η­ση αυ­θαι­ρέ­των έχει ει­σπρα­χθεί μέχρι στιγ­μής περί το 1,5 δισ. ευρώ, όλο με τις εθε­λο­ντι­κές δη­λώ­σεις των αυ­θαι­ρε­τού­ντων. Το ζη­τού­με­νο, βέ­βαια, είναι ποιο ήταν το ύψος των ανεί­σπρα­κτων προ­στί­μων ανέ­γερ­σης και δια­τή­ρη­σης αυ­θαι­ρέ­των: κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει αν ήταν υψη­λό­τε­ρο, σί­γου­ρα, όμως, ήταν δυ­σκο­λό­τε­ρο να ει­σπρα­χθεί λόγω «κό­στους» στη δη­μο­τι­κό­τη­τα των το­πι­κών αρ­χό­ντων.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.