Ειδήσεις

Θα φύγουν οι τσιγγάνοι από το «Κορακόνερο»

Στη απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καταυλισμό του «Κορακόνερου», ετοιμάζονται να προχωρήσουν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, οι τοπικές αρχές.

Βούληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου είναι, να δημιουργηθούν ένας ή και περισσότεροι νέοι καταυλισμοί για τους «Ρομ» , με όλες τις απαραίτητες υποδομές, σε χώρους που βρίσκονται στις παρυφές της πόλεως Ρόδου, μακριά από κατοικημένες περιοχές προς αποφυγή σφοδρών αντιδράσεων.
Αυτό αποφασίστηκε σε δύο συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Ρόδο υπό την προεδρία του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σ. Σπυρίδωνος.
Συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η εισαγγελέας κ. Αιμιλία -Σοφία Μέρη, ο αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο Λιμενάρχης κ. Νίκος Αμπουνιώτης , ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ενήμερος για το θέμα είναι και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως βούληση του είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο θέμα.
«Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μου έχει τεθεί από την τοπική κοινωνία είναι αυτό που σχετίζεται με τους τσιγγάνους. Αφορά όλους μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν κοινωνικές οργανώσεις που βοηθούν τους «Ρομ» για να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα εξετάσαμε όλες τις πτυχές του προβλήματος. Η κατάσταση στον καταυλισμό, που βρίσκεται στο «Κορακόνερο» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι άνθρωποι εκεί εκτίθενται σε κίνδυνο. Πρέπει να πεισθούν και οι ίδιοι πως όλα θα γίνουν για το καλό τους. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πολύ σύντομα θα γίνει συζήτηση ξανά. Θα βρούμε λύση, μεταστεγάζοντας αυτόν τον άναρχο καταυλισμό σε μια περιοχή, που θα πληροί τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ρόδου στη μεταφορά των τσιγγάνων σε άλλους χώρους, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δήλωσε:
«Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις αντιδράσεις που έχουν βάση . Πιστεύω πως θα δοθεί μια καλή λύση με τη δημιουργία βασικών υποδομών μακριά από την πόλη της Ρόδου και τις άλλες δημοτικές ενότητες. Δεν θα δημιουργηθεί καταυλισμός, που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτόν που λειτουργεί στο «Κορακόνερο». Θα αξιοποιηθούν και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να δημιουργηθεί ένας σωστός χώρος. Μπορεί να δημιουργηθούν υποδομές για τους τσιγγάνους σε περισσότερες από μια περιοχές της Ρόδου ».
Σχετικά με την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε:
«Για να υλοποιήσουμε τα πρωτόκολλα κατεδάφισης θα πρέπει να γίνει η μεταστέγαση. Δεν μπορούμε να αυθαιρετήσουμε σε μια κοινωνική ομάδα που είναι αδύναμη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή ακόμη νωρίτερα».
Στο θέμα της απομάκρυνσης των τσιγγάνων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογραμμίζοντας πως βούληση όλων είναι να γίνει άμεσα η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καταυλισμό.
«Μετά από συνεννόηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καλέσαμε σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς. Εδώ και καιρό έχω δηλώσει πως το πρώτο θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε είναι αυτό που σχετίζεται με τους «Ρομ». Τήρησα την υπόσχεση μου. Κλήθηκαν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των τσιγγάνων», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Πρέπει ο συνοικισμός του «Καναμάτ» να καθαρίσει από τον καταυλισμό των τσιγγάνων. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Υπάρχουν και 24 πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί από την Πολεοδομία του Δήμου. Δήλωσα ήδη πως ο Δήμος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέσουν τον εξοπλισμό που διαθέτουν για την καθαίρεση των αυθαιρέτων. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Το ζήτημα είναι ανθρώπινο αλλά και νομικό. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν μόνιμα στη Ρόδο. Πρέπει να καθοριστεί είτε από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ή από το δημοτικό συμβούλιο ο χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι. Πιστεύω πως θα δρομολογηθούν τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες άμεσα.
«Αν αντιμετωπιστεί το θέμα άμεσα θα λειτουργήσει το Καρνάγιο και θα αξιοποιηθεί το λιμάνι της Κολόνας και γενικά οι υποδομές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Είναι μια αλυσίδα που δεν μπορούμε να τη σπάσουμε ούτε να την αφήσουμε να σκουριάσει», δήλωσε ο κ Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν θα δημιουργηθεί νέος καταυλισμός ή αν προχωρήσουν οι τσιγγάνοι σε μίσθωση οικιών για να διαμείνουν, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση για το θέμα αυτό. Η πρόθεση μας είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Στη σύσκεψη έγινε αναδρομή όσων έγιναν ή δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η βούληση όλων είναι να λυθεί το πρόβλημα».
«Χαιρόμαστε πολύ που έχουν τοποθετηθεί στο Δήμο και στην Περιφέρεια ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Συναντήθηκα πριν λίγες ημέρες μαζί τους. Δεν έχουμε αντίρρηση να φύγουμε από την περιοχή «Κορακόνερο». Βασική προϋπόθεση όμως είναι να δημιουργηθεί ένας νέος σύγχρονος καταυλισμός με ηλεκτρισμό, νερό και αποχετευτικό, για να εγκατασταθούμε. Να είστε σίγουροι πως θα δοθεί λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας.

Το Καστελόριζο
Ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχει τεθεί σε αργία ο δήμαρχος του Καστελορίζου κ. Παύλος Πανηγύρης.
«Ο κ. Πανηγύρης επειδή είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για κάποια θέματα τέθηκε πάλι σε αργία. Για το λόγο αυτό δεν ορκίστηκε. Δεν γνωρίζω αν έχει καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Πιστεύω πως δεν έχει νόημα αυτό. Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Αν τελεσιδικήσει η υπόθεση και δικαιωθεί θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντα του . Σε αντίθετη περίπτωση θα κηρυχθεί έκπτωτος», δήλωσε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • SAM    09.09.2014 08:37

  Να τα δω και να μην τα πιστευω!!!!!

 • ΠΕΡΙΚΛΗΣ    08.09.2014 20:00

  Θα τουs διώξουν από το Κορακόνερο για να εγκατασταθούν στο πάρκο τηs Βύρωνοs ???
  Aκόμα δυστυχώs συνεχίζεται , ελέω ανικανότηταs όλων των φορέων, η απάραδεκτη κατάντια σε ένα υπέροχο πάρκο που αντί να αποτελεί στολίδι για την πόλη είναι η ντροπή τηs !!!!
  Aλήθεια γιατί θα πρέπει ο Δήμοs κλεινονταs ένα γκέτο να ανοίξει ένα άλλο ???
  Δεν καταλαβαίνουν ότι η γκετοποίση θα διαιωνίζει το πρόβλημα και αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να ενσωματωθούν στην κοινωνία παρά θα ζούν με απάτεs και κλοπέs ??
  Oi τσιγγάνοι έχουν περισσότερα δικαιώματα ή είναι υπεράνω νόμων ????
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ,,,,!!!

Σχολιασμός άρθρου