Ειδήσεις

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία

Προτάσεις για να αλλάξει ο νόμος περί ‘οικογενειακής βίας’ καταθέτει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής κ. Στέλιος Γονατάς. Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο κ. Γονατάς, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που δεν τα προβλέπει ο νόμος.
«Είναι γεγονός πως, αυτός ο νόμος ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Εξάλλου δεν ήταν μια απλή πρωτοβουλία του Έλληνα νομοθέτη αλλά μία οδηγία από τα Ηνωμένα Έθνη, που έλεγε ότι έπρεπε να προστατευθούν κατάλληλα τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βίας. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε το 2006, έχουμε τώρα δέκα χρόνια, και ενώ η καινοτομία του ήταν ότι οι δράστες, οι κατηγορούμενοι που ασκούσαν την ενδο-οικογενειακή βία, είχαν τη δυνατότητα, αν θέλουν, να μείνουν ατιμώρητοι και αν θα περνούσαν από ένα θεραπευτικό πρόγραμμα θα έκρινε ο εισαγγελέας αν μπορούσε να σταματήσει η ποινική δίωξη. Βέβαια, μιλάμε για ελαφρές περιπτώσεις και όχι κακουργηματικές. Δυστυχώς, είδαμε ότι τόσο οι εισαγγελείς, όσο και οι δικηγόροι και οι κατηγορούμενοι ‘κοροϊδεύουν’ το σύστημα, δεν λαμβάνουν μέρος στο σύστημα, ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον, δεν υπάρχουν δομές στο ελληνικό κράτος κι έτσι αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε σε μια κατάταξη ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στην επίτευξη των στόχων αυτού του Νόμου. Αυτό παραμένει ένα πρόβλημα.
Εμείς, που είμαστε στην Ένωση Ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, θέλουμε να προωθήσουμε την πρωτοβουλία για το θέμα, την οποία και η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένια Δημητρίου θεώρησε πάρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως και οι ίδιοι οι εισαγγελείς πρέπει να περνούν από εκπαίδευση και ότι πρέπει να δοθεί η σχετική πρωτοβουλία όχι μόνον στον κρατικό φορέα –που πολλές φορές είναι δυσλειτουργικός- αλλά και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε ιδιωτικούς φορείς για να μπορέσουν να αναλάβουν την διαπαιδαγώσηση των δραστών. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να το προχωρήσουμε».
Σε ερώτηση για τις υποθέσεις ενδο-οικογενειακής βίας στην Ελλάδα, ο κ. Γονατάς δήλωσε: «Θα σας πω μόνον ένα. Υπάρχουν 500 τέτοιες αποφάσεις που έρχονται στην Εισαγγελία και τελικά, μόνον οι 10 από αυτές καταλήγουν να παρακολουθήσουν οι δράστες αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου