Ειδήσεις

Διχάζει ο νόμος εναντίον των απεργιών

Νέο μέτωπο φαίνεται πως ανοίγει ξαφνικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης έπειτα από την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν απεργία, αλλά και τα προνόμια των συνδικαλιστών.Μπορεί η πρόσφατη απεργία στη ΔΕΗ να επανέφερε στο προσκήνιο σκέψεις για άμεσες αλλαγές στο νόμο για τις απεργίες, ωστόσο, οι δύο εταίροι δεν φαίνεται να έχουν κοινό πλαίσιο δράσης μιας και το ΠΑΣΟΚ ήδη αντέδρασε με επίσημη ανακοίνωσή του.

Χαριλάου Τρικούπη: Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή στον απεργιακό νόμο
Το ΠΑΣΟΚ, πριν καλά καλά το Μαξίμου επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τα δημοσιεύματα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο στις όποιες «προτάσεις» και προσθέτει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοια ενέργεια προώθησής τους.

Στο κείμενο τονίζεται ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση και σημειώνεται ότι το κόμμα δεν θα αποδεχθεί τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων.

Αναλυτικά:
«Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)
Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους.

Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων.

Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε».

Ποιες είναι βασικές αλλαγές στον απεργιακό νόμο
Το θέμα ανακινήθηκε από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όπου αναφέρεται πως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κάνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποφασίζουν για απεργία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις: Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ): Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης

3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων: Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων

4. Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών: Το καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.

Για κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση, καθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Δημήτρη Στρατούλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί την «κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού».
Αναλυτικά η δήλωση Στρατούλη:
«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων “επενδυτών” μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα».

ΚΚΕ: Καταστέλλονται και περιορίζονται οι συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες
«Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό που σταθερά λέει το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύεται αναπόσπαστα με την καταστολή και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία» προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταλήγοντας: «το αυτονόητο δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθενται σε “διαπραγμάτευση”».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου