Τοπικές Ειδήσεις

Εντείνουν τη μάχη στα Δωδ/νησα τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα

«Φουλάρουν» τις μηχανές οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ με σκοπό να ενισχύσουν ακόμα περαιτέρω τη δυναμική του κόμματος και να έρθουν πιο κοντά στον στόχο που είναι η κατάκτηση της τέταρτης έδρας στα Δωδεκάνησα.
Κι ενώ στη ΝΔ όλοι οι υποψήφιοι τελούν σε εγρήγορση και συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις περιοδείες, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως το βάρος των επισκέψεων και περιοδειών στα νησιά σηκώνουν ο Γιώργος Νικητιάδης και η Χρύσα Καραγιάννη αντιστοίχως, που ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς και στις 21 Μαΐου 2023 κατέκτησαν από μία έδρα.
Μετά από την επιτυχημένη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Ρόδο την Κυριακή 4 Ιουνίου, τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πιο αισιόδοξα όχι μόνο για τη διατήρηση της έδρας, αλλά και για την ενίσχυση των ποσοστών τους στα Δωδεκάνησα, χωρίς να θεωρείται μη εφικτό το σενάριο να κατακτήσουν ακόμα και τη δεύτερη θέση. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα πάντως, εξακολουθούν να δίνουν ο καθένας τη μάχη του παραμένοντας μάχιμοι στον προεκλογικό αγώνα.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, η ΝΔ ως πρώτο κόμμα στα Δωδεκάνησα συγκέντρωσε 52.241 ψήφους και εξέλεξε τρεις βουλευτές (Γ. Παππάς, Μ. Κόνσολας, Μ. Ιατρίδη), ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα με 15.583 ψήφους και ποσοστό 14,89% με το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση με 14.041 ψήφους και ποσοστό 13,42%.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η διαφορά των 1.542 ψήφων με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλυφθεί λόγω της δυναμικής που διαμορφώθηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Για τον λόγο αυτό η ΝΕ νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ έχει καταρτίσει ένα γεμάτο πρόγραμμα επισκέψεων στη Ρόδο μέχρι και τις 18 Ιουνίου με σκοπό να ενισχυθεί η επαφή με τους πολίτες και να επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματος.
Εχουν ήδη προηγηθεί επισκέψεις μελών της επιτροπής εκλογικού αγώνα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε Κρεμαστή, Παραδείσι και Ιαλυσό και από την Παρασκευή 9 Ιουνίου το πρόγραμμα καταρτίζεται ως εξής:
9/6 – Παστίδα, Μαριτσά, Δαματριά
10/6 – Λαχανιά, Αρνίθα, Μεσαναγρός, Προφύλια, Ίστριος, Λάρδος
11/6 – Ασκληπιείο, Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Κατταβιά, Λίνδος
16/6 – Αρχάγγελος
17/6 – Κοσκινού, Ψίνθος, Αφάντου, Καλυθιές, Θολός, Φάνες, Σορωνή
18/6 – Ατάβυρος, Κάμειρος.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το μεγάλο στοίχημα πλέον για τα κόμματα τοπικά είναι για τη μεν Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει τη δυναμική της και να κατακτήσει τέσσερις έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση να πρέπει να διεκδικούν την έδρα που απομένει.
Ως ισχυρό σενάριο πάντως θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα έρθει δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στην τρίτη θέση.
Στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου τα επικρατέστερα σενάρια για την κατανομή των εδρών στον νομό Δωδεκανήσου, είναι τα εξής:
-Αν διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα χωρίς περαιτέρω απώλεια δυνάμεων και το ΠΑΣΟΚ ενισχύσει περαιτέρω τα ποσοστά του στον νομό -κάτι το οποίο έχουν ως δεδομένο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τοπικά- και η ΝΔ πέσει κάτω από το 45%, σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα διατηρηθούν όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δηλαδή 3-1-1.
-Αν η ΝΔ διατηρήσει τις δυνάμεις της, τότε θα βγάλει και τέταρτη έδρα την οποία θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πέσουν τα ποσοστά του στα Δωδεκάνησα αλλά παραμείνει δεύτερο κόμμα πανελλαδικά. Σε αυτή την περίπτωση διατηρεί την πέμπτη έδρα το ΠΑΣΟΚ.
-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτο κόμμα πανελλαδικά, το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες να πάρει την έδρα από το ΠΑΣΟΚ (σε περίπτωση που η ΝΔ κατακτήσει τέσσερις έδρες). Αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί επειδή στη δεύτερη κατανομή καταλαμβάνουν τις έδρες πρώτα τα μικρότερα κόμματα και όσες απομένουν διανέμονται στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα. Ετσι λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιόλογο υπόλοιπο ποσοστό ως μικρότερο κόμμα (στην περίπτωση που πανελλαδικά περάσει στην τρίτη θέση) τότε θα πάρει την έδρα από το ΠΑΣΟΚ.
-Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να διπλασιάσει το ποσοστό του στα Δωδεκάνησα με παράλληλη περαιτέρω καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι πιθανόν να κατακτήσει ακόμα και δύο έδρες και να διατηρήσει τις τρεις η ΝΔ, όμως πρόκειται για ένα ακραίο και ισχνό σενάριο που έχει τεθεί στο τραπέζι μόνο από τα υπεραισιόδοξα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι το κόμμα τους μπορεί στο νομό να φτάσει στο 25%, η ΝΔ να πέσει κάτω από το 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 10%.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο επικρατέστερα σενάρια στα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα ενισχύσει τα ποσοστά του στον νομό αλλά και πανελλαδικά λόγω της δυναμικής που καταγράφει πανελλαδικά, είναι να καταλάβει τέσσερις έδρες η ΝΔ και μία το ΠΑΣΟΚ ή τρεις η ΝΔ και από μία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που παραμένει αστάθμητος αλλά θα είναι καθοριστικός, είναι το ποσοστό της αποχής που θα καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και πώς αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου