Τοπικές Ειδήσεις

Ο σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου συμμετέχει στην απεργία της 10ης Ιουνίου

ΠΕΜΠΤΗ 10/6 10:30 ΑΠΕΡΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

► άμεση εξασφάλιση χορήγησης καλοκαιρινής αδείας 3 εβδομάδων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση όλων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► επείγουσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού υγειονομικού και παραϊατρικού προσωπικού

► να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την 10ωρη εργασία, την απελευθέρωση των απολύσεων και το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα

Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζουμε την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμαστε μέσα σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα και υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η άρση της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους.

Ανάμεσα μας, στις ίδιες συνθήκες, αλλά με πετοσοκομμένα δικαιώματα και συνεχή ανασφάλεια για το αύριο, εργάζονται οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας. Χωρίς τους οποίους, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, είναι αδύνατη η λειτουργία του νοσοκομείο και οι οποίοι τους επόμενους μήνες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης.

Την αγανάκτηση μας μεγαλώνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων από την καταβολή της όποιας «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», που αποσκοπεί, εκτός από την καλλιέργεια διαίρεσης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, και στην όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για 10ωρη εργασία, απελευθέρωση των απολύσεων και νέο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, συνεχίζοντας το αντίστοιχο νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνουμε ακόμη φθηνότεροι εργαζόμενοι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος – εργοδότη.

Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν οι επιχειρηματίες και το κράτος εργοδότης.

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6 ημέρες την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τους τραυματιοφορείς οι οποίοι ένας-ένας καθίστανται ανίκανοι να ανταπεξέλθουν πλήρως στα καθήκοντα τους, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και το νοσοκομείο να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας λόγω της υποστελέχωσης σε τραυματιοφορείς.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και ψυχιάτρους, με σοβαρές συνέπιες στην υγεία και τον προγραμματισμό της ζωής αυτών που μένουν πίσω και στην ίδια τη λειτουργεία των ανάλογων τμημάτων.

Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος».

Απάντηση στα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δώσει η ενωμένη εργατική τάξη του νησιού μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού και τη νεολαία, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες εργοδοτικές- κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν ζητάνε καθαρά την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αλλά στην καλύτερη περίπτωση ψελλίζουν χαμηλόφωνα κάτι για την βελτίωση του νόμου, χωρίς να θέλουν επί της ουσίας την σύγκρουση με την κυβέρνηση-εργοδοσίας αλλά την «συνεννόηση» με τους δήμιους μας.

Γι’ αυτό παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας με συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία, την Πέμπτη 10 Ιουνίου 10:30π.μ. στην πλατεία Κύπρου μαζί με τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία του νησιού.

Ο πρόεδρος

Μπαρός Χαρίλαος

Η Γραμματέας

Αγγέλη Ελένη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου