Ειδήσεις

Ράλι αφίξεων από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα – Και οι Ρώσοι ταξιδεύουν, παρά την έλλειψη απευθείας πτήσεων!

Το τζακ ποτ στη μάχη τη φετινής τουριστικής σεζόν φαίνεται να κερδίζει η Ελλάδα. Ήδη βρίσκεται στη 2η θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών, ενώ η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα σημειώσει ρεκόρ. Κοινός τόπος είναι ότι αποδίδει τα μέγιστα φέτος η δουλειά που έχει γίνει από πλευράς πολιτείας την τελευταία διετία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα υπάρξει και περιορισμένη -ελλείψει απευθείας πτήσεων- κίνηση από τη Ρωσία, ενώ ξεκινούν και απευθείας πτήσεις από Καζακστάν για Κρήτη.

Κατά πληροφορίες, ήδη βρέθηκαν λύσεις να φτάσουν Ρώσοι υψηλού βαλαντίου τουρίστες στην Αθήνα, την Κω και την Ρόδο. Πολλοί εξ αυτών έχουν διετή ή 5ετή visa Σένγκεν ενώ αναμένεται να έλθουν και οι Ρώσοι που διαθέτουν Golden Visa. Παράλληλα το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει στην έκδοση περιορισμένου αριθμού από βίζες.

Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες παρατηρούν ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι έτοιμοι να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, παρά τις κυρώσεις και την έλλειψη απευθείας πτήσεων.

«Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά. Οι τουρίστες αγοράζουν διαμονή και ζητάνε να τους βρούμε αεροπορικά εισιτήρια», δήλωσε στο TourDom.ru ο Δημήτρης Χαριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της TEZ TOUR Greece. Ο Vitaly Stamatov, επικεφαλής της Ambotis, συμφωνεί με τον κ. Χαριτίδη και προσθέτει ότι οι τουρίστες κλείνουν κυρίως ξενοδοχεία πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Sletat.ru, η μέση τιμή του πακέτου είναι περίπου 170.000 ρούβλια ( 2.400 ευρώ ) κατά άτομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άρση των περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό στη χώρα και η σταθερή έκδοση τουριστικής βίζας συμβάλλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Οι τουριστικοί πράκτορες σημειώνουν ότι οι απορρίψεις είναι σπάνιες. «Κατά κανόνα, δεν υπάρχουν προβλήματα εάν οι τουρίστες προσφέρουν με τα υπόλοιπα έγγραφα και τα αεροπορικά εισιτήρια», εξήγησε ο Vitaly Stamatov.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέει ο Δημήτρης Χαριτίδης, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές της χώρας, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ κρατούν σκληρή θέση, ο ελληνικός λαός είναι φιλικός προς τους Ρώσους, όπως πάντα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, δέχονται προκαταβολή από τους ΤΟ, που σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν να πληρώνουν για πρόσθετες υπηρεσίες σε ρούβλια βρισκόμενοι ακόμα στη Ρωσία, αυτό είναι πολύ βολικό υπολογίζοντας την αδυναμία χρήσης των ρωσικών τραπεζικών καρτών στο εξωτερικό.

Το πιο δύσκολο στην διοργάνωση ταξιδιού για την Ελλάδα είναι οι μεταφορές, τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει πολύ πιο ακριβά και το δρομολόγιο πιο δύσκολο. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι από Μόσχα προς Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης και Ερεβάν. Στην πρώτη περίπτωση, ένα εισιτήριο από τις 14 Μαΐου έως τις 21 Μαΐου κοστίζει 210 χιλιάδες ρούβλια ( 2.900 ευρώ ) η διαδρομή και διαρκεί 7 ώρες, στη δεύτερη από 60 χιλιάδες ρούβλια ( 830 ευρώ ) με διάρκεια από 9 έως 13 ώρες.

Ορισμένοι τουρίστες πετούν στην Αθήνα μέσω Ντουμπάι ή Βελιγράδι, αλλά δεν είναι βολικό και συνολικά η διαδρομή διαρκεί από 14 ώρες και περισσότερο. Η σύνδεση μέσω Σερβίας είναι βολική μόνο σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Επίσης φέρεται να υπάρχει διαδρομή από το Μπόντρουμ προς την Κω και την Ρόδο με πλοίο με 30 ευρώ. Όμως τα αεροπορικά εισιτήρια Μόσχα- Μπόντρουμ-Μόσχα κοστίζουν 97 χιλιάδες ρούβλια. ( 1.340 ευρώ).

Οι ειδικοί βλέπουν προοπτικές στα δρομολόγια από την Μόσχα προς την Κρήτη (Ηράκλειο), την Χαλκιδική και την Ρόδο μέσω Ερεβάν. Ο Anatoly Garkushin, επικεφαλής του ΤΟ Panteon, σχεδιάζει να τα ενσωματώσει στο σύστημα κρατήσεών από τον Ιούνιο και επίσης προβλέπει την δυνατότητα σχηματισμού προγράμματος για την Σαντορίνη με πτήσεις της Etihad μέσω Άμπου Ντάμπι.

Γερμανία
Η γερμανική ταξιδιωτική αγορά συνεχίζει να ανακάμπτει και οι Γερμανοί τουρίστες, συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για διακοπές στον ήλιο. Ανάμεσα μάλιστα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών των Γερμανών, είναι και η Ελλάδα στην 2η θέση. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης της Travel Data & Analytics (TDA) για τους όγκους κρατήσεων τον Μάρτιο, τόσο σε σταθερές όσο και σε διαδικτυακές ταξιδιωτικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ανακτούν επίσης όλο και περισσότερο την προηγούμενη ισχύ τους με μερίδιο 14% στις πωλήσεις.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές των Γερμανών:

Τουρκία 15%.
Ελλάδα 14%.
Βαλεαρίδες Νήσοι 13%.
Κανάρια Νησιά 13%.
Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Με το 71% των μηνιαίων πωλήσεων, οι επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές είναι ξεκάθαρα το επίκεντρο των Γερμανών που θέλουν να ταξιδέψουν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί εξαιρετικά ισχυρή δυναμική στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σχεδόν το ένα τέταρτο έκανε κράτηση για διακοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα τον Μάρτιο με αναχώρηση τον Μάρτιο/Απρίλιο, ειδικά το Πάσχα.

Thomas Cook
«Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον προορισμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και αυτή τη στιγμή το 30% των κρατήσεών μας είναι για την Ελλάδα, ενώ οι κρατήσεις για ορισμένα δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, είναι ήδη επτά φορές περισσότερες από πέρυσι», τόνισε ο Alan French, Διευθύνων Σύμβουλος της Thomas Cook πριν λίγες ημέρες από την Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι η νέα Thomas Cook κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις της πανδημίας και να πετύχει περισσότερες από 25.000 κρατήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ αναπτύσσει την ήδη ισχυρή βάση του πελατολογίου της με περισσότερους από 100.000 ταξιδιώτες.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2022. Η Ελλάδα παίζει τεράστιο ρόλο στον παγκόσμιο τουρισμό και ιδιαίτερα για τους ταξιδιώτες της Thomas Cook, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διακοπών που ταιριάζουν σε όλους τους ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επομένως αναμένουμε ότι η δημοτικότητα της χωρας θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Alan French.

«Είναι στρατηγική μας απόφαση να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην περιοχή με νέες συνεργασίες με τις επιχειρήσεις της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. French, το νέο ευέλικτο μοντέλο της εταιρείας δίνει τη δυνατότητα στην Thomas Cook να προσφέρει μια τεράστια ποικιλία διακοπών στην Ελλάδα για πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, όπου ξεκίνησε δραστηριότητα πρόσφατα. «Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις πολλές αεροπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και τους τύπους καταλυμάτων για να προσφέρουμε στους πελάτες μας επιλογές και ευελιξία», σημείωσε.

Η στρατηγική της εταιρείας για την Ελλάδα ήδη αποδίδει καρπούς. Η Ρόδος είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί, ακολουθούμενη από την Κρήτη, την Κω, την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη, ενώ για ζευγάρια, η Ρόδος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός καλοκαιρινών διακοπών συνολικά και η Σαντορίνη είναι η τρίτη πιο δημοφιλής. Για όλους αυτούς τους προορισμούς, υπάρχει ήδη αρκετά μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για τη Ρόδο είναι επτά φορές περισσότερες από πέρυσι, για την Κω είναι 5,2 φορές, για την Κρήτη είναι 4,6, για τη Σαντορίνη είναι 3,9 φορές υψηλότερη και για την Κέρκυρα είναι 3,6 φορές υψηλότερη.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Thomas Cook σημείωσε ότι οι κρατήσεις είναι υψηλότερες τώρα από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες και οι πελάτες φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για τον πόλεμο.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι πελάτες κάνουν κράτηση ακόμη πιο κοντά στην αναχώρηση από πέρυσι. «Το 52% των κρατήσεών μας είναι για τις επόμενες 10 εβδομάδες», είπε.

Παράλληλα, ο κ. French τόνισε οι πελάτες κατευθύνονται κυρίως σε ξενοδοχεία 4* και 5* καθώς και σε all-inclusive. Η μέση ταξιδιωτική δαπάνη για τις διακοπές των ταξιδιωτών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 2.600 ευρω, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι. «Ο μέσος όρος των δαπανών στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερος από ό,τι στην Ισπανία, γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο ξενοδοχείων all inclusive και 5* στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Alan French.

Πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου