Ειδήσεις

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Best case» η Ελλάδα – Η επάνοδος θα έρθει νωρίτερα για τον ελληνικό τουρισμό

Μια 3ετία χρειάζεται για να επανέλθει η κανονικότητα στον παγκόσμιο τουρισμό μετά τον κορωνοϊό- Γιατί θα προηγηθεί η Ελλάδα

«Ο παγκόσμιος τουρισμός θα χρειαστεί μία τριετία περίπου προκειμένου να γυρίσει στην πλήρη κανονικότητα και την ανάπτυξη που προβλεπόταν για τη φετινή χρονιά -προ κορωνοϊού- κι αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει η πρόοδος στο υγειονομικό κομμάτι με τα απαραίτητα εμβόλια και φάρμακα. Για την Ελλάδα, η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα έρθει νωρίτερα».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος σε διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου για τον ελληνικό τουρισμό, προσθέτοντας ότι μέσα στα δέκα χρόνια της κρίσης «υποστήκαμε τεράστια χλεύη και χρησιμοποιηθήκαμε ως αντιπαράδειγμα χώρας. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα ότι χρησιμοποιούμαστε ώς ένα «best case» σενάριο, ως μία χώρα που έκανε εγκαίρως ό,τι έπρεπε με θετικά αποτελέσματα. Η χώρα έχει ισχυροποιηθεί, το brand της είναι πολύ δυνατό και θεωρείται μία χώρα σοβαρή και υπεύθυνη. Αυτό λοιπόν σκοπεύουμε να το κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά. Οι ενέργειες και η καμπάνια που θα ξεκινήσουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα είναι ακριβώς προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του brand. Θα είμαστε οικονομικά τραυματισμένοι, ωστόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επάνοδο της Ελλάδας πριν την τριετία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα επανέλθει στα νούμερα του 2019 από το 2021. «Θα πάρει χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για την πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να παρέλθει μία περίοδος τριών ετών και προφανώς θα δούμε υστέρηση σε πολλούς κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας όπως για παράδειγμα στην κρουαζιέρα, τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων, τον τουρισμός της 3ης ηλικίας. Ωστόσο δε θα αλλάξει ποτέ η διάθεση του ανθρώπου να ταξιδεύει».

Στον αέρα- παντελώς- είναι τα φετινά έσοδα του ελληνικού τουρισμού, τα οποία, το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ. «Είχαμε το θετικό πρώτο δίμηνο του 2020 με σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στα 1,7 δισ. ευρώ, ωστόσο μέχρι τα 18 δισ. ευρώ είναι μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει και δεν μπορώ να κάνω ασφαλή πρόβλεψη. Σίγουρα οι απώλειες για φέτος θα είναι πολύ μεγάλες».

Τα μέτρα για τον τουρισμό

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως επαρκή τα πρώτα μέτρα για τον τουρισμό προκειμένου να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να υπάρχει μία στοιχειώδης ασφάλεια σε πρωτόγνωρο και παντελώς απρόβλεπτο περιβάλλον ανασφάλειας. «Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή έχει δρομολογηθεί ένας πρώτος κύκλος κι έχει ολοκληρωθεί το 5ο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου 42 χιλιομέτρων. Εξ’ αρχής θεωρούσαμε ότι το πρώτο, βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρξει πρώτα απ’ όλα η υγιειονομική θωράκιση της χώρας κι εν συνεχεία να υπάρξουν τα πρώτα μέτρα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο πρώτος κύκλος ενεργειών ολοκληρώνεται έως αύριο Πέμπτη, με το voucher, 18μηνης διάρκειας, που προωθείται ως νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τις ακυρώσεις στα ταξίδια έναντι των προκαταβολών που έχουν δώσει οι πελάτες, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές επιστροφές χρημάτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους λόγω των ακυρώσεων του κορωνοϊού.

Η άρση των απαγορεύσεων

Για το θέμα της άρσης των απαγορεύσεων- που ως γνωστόν έχουν συμπεριλάβει και τα ξενοδοχεία εποχικής και συνεχούς λειτουργίας- ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή την στιγμή, και υπό την προϋπόθεση ότι θα πάει καλά το υγειονομικό σκέλος, «κάποια στιγμή μέσα στο Μάϊο θα αρχίσουν να αίρονται οι απαγορεύσεις και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες κι επαφές από την Ε.Ε., αυτό που θα επιχειρηθεί θα είναι μάλλον μία συντονισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας».

Για τα ξενοδοχεία η εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι πιθανότατα να μπορούν να λειτουργήσουν από τα τέλη Μαίου- αρχές Ιουνίου. Πάντως, με το δεδομένο ότι οι πέντε βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες, με εξαίρεση τη Γερμανία, αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα πρέπει να ανιχνεύσει τη ζήτηση και σε άλλες αγορές όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, οι αραβικές αγορές αλλά και τα Βαλκάνια. Η εσωτερική αγορά θα κληθεί επίσης να παίξει το ρόλο τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, όπως και ο οδικός τουρισμός.

Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και φορολογία

Πολύ σημαντικός είναι ο άξονας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι στην επανεκκίνηση «οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης. Προσωπική μου εκτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έναν κλάδο που παράγει έσοδα 18 δισ. ευρώ (με βάση τα νούμερα του 2019) είναι ότι τα κεφάλαια που έχει ανάγκη ο κλάδος είναι κοντά στο 10%- άρα μεταξύ 1,5- 2 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται εδώ ότι συνολικά για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει σε κινητοποίηση κεφαλαίων έως και 7 δισ. ευρώ μέσα από το υπό σύσταση εγγυοδοτικό μηχανισμό που  χρησιμοποιεί αδιάθετα του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας  ώστε να καλυφθούν μέσω δανειοδότησης οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των πληγέντων επιχειρήσεων απ’ την πανδημία του κορωνοϊού.

Όλα αυτά θα είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά – σχετικά – επιτόκια και ελάχιστες εξασφαλίσεις, τα οποία και θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από τα τέλη του τρέχοντος μήνα. το υπουργείο στοχεύει σε πρώτη φάση το τραπεζικό σύστημα να διαθέσει  3,5 δισ. ευρώ μοχλεύοντας εγγυήσεις 1 δισ ευρώ που θα χορηγηθούν σε πρώτη φάση απ’ την ενεργοποίηση του εγγυοδοτικού μηχανισμού.

Τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι από αδιάθετα Κεφάλαια του ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων θα προέλθουν απ’ την Αναπτυξιακή Τράπεζα με στόχο τη μόχλευση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να υπάρξουν επιπρόσθετες εγγυήσεις ύψους  1 δισ ευρώ, και πάλι από αδιάθετα του ΕΣΠΑ, με στόχο και πάλι χορηγήσεις 3,5 δισ ευρώ.

Σε μέρος από αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να δηλώνει ότι η παρούσα συγκυρία «δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και εύκολες λύσεις. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε σε αυτή την κρίση ό,τι είχαμε κτίσει τα τελευταία χρόνια. Λέμε όχι στο λαϊκισμό και όχι σε παλιές πρακτικές, αλλά σε πραγματική χρηματοδότηση της οικονομίας και ενίσχυση των επιχειρήσεων που μπορούν να πάνε την ελληνική οικονομία στην επόμενη μέρα. Αντίστοιχα και ο ΣΕΤΕ είναι σε αυτή τη συγκυρία μία γροθιά, έχει ισχυρή θεσμική υπόσταση, έχει κύρος και αποφασιστικότητα και δε θα ακολουθήσει πρακτικές λαϊκισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου με το δεδομένο ότι όταν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας θα τεθεί «θέμα επιπλέον προστασίας. Θεωρώ ότι θα υπάρξει και νέο πλέγμα μέτρων για τους εργαζόμενους που αυτή τη χρονιά δεν θα μπορέσουν να έχουν απασχόληση λόγω της εποχικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που δε θα ανοίξουν καθόλου».

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα του κλάδου για τη δραστική μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και σε εγχώριες μεταφορές: «Στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας, τα βασικά θέματα είναι δύο. Το ένα είναι αυτό που προκαλεί τη ζήτηση όπως είναι μία πολύ καλή καμπάνια που ήδη σχεδιάζεται στη βάση και της πρόσφατης συνεργασίας δημοσίου- ιδιωτικού τομέα μέσα από την πλατφόρμα GreecefromHome. Το δεύτερο και πολύ βασικό εργαλείο είναι οι συντελεστές ΦΠΑ. Θα πρέπει να έχουμε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο και αυτό είναι ένα βασικό αίτημα συζήτησης με την κυβέρνηση».

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου