Ειδήσεις

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Θα φτάσουμε και ξεπεράσουμε τα έσοδα του 2019 στον τουρισμό

Θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα τουριστικά έσοδα του 2019 σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO της Electra Hotels & Resorts Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος συμμετείχε στο 6ο Ετήσιου Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών: Η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει, όπως είπε, όχι μόνο με βάση τα στοιχεία των εισπράξεων για το επτάμηνο, αλλά και από την πορεία των τουριστικών μεγεθών τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και τις κρατήσεις για τον Οκτώβριο.

“Μπορούμε να κυμανθούμε στην περιοχή των 18,8- 19 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν σκεφτούμε πως ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε το 80% των εσόδων του 2019. Δημιουργείται λοιπόν ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι” είπε ο κ. Ρέτσος. “Είναι μια χρονιά υπεραπόδοσης η φετινή” συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα από τον Τουρισμό είχαν καταγράψει ρεκόρ το 2019, φτάνοντας τα 18,2 δισ. ευρώ.

Ο  κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι και θα παραμείνει ελκυστικό και μάλιστα συγκαταλέγεται στα πέντε σημαντικότερα brands παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι και το 2023 θα πάνε καλά τα πράγματα στο τουριστικό κλάδο με καλύτερη οργάνωση και με θετικές διεθνείς εξελίξεις. “Οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας δημιουργούν ανησυχία. Είναι δεδομένο πως η αγοραστική δύναμη των βασικών μας αγορών θα μειωθεί” τόνισε. “Αν του χρόνου έχουμε μια μικρότερη δεξαμενή επισκεπτών λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η Ελλάδα θα παραμείνει στις τρεις πρώτες επιλογές”.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για το επτάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αύξηση κατά 62,7% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2022, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.723,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.288,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 58,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούλιος 2022: 204,9 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2021: 129,1 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 87,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 13,6%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 154,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 8.849,4 εκατ. ευρώ.

Τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού
Την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό που παρουσιάστηκε φέτος την απέδωσε στην έλλειψη εξειδίκευσης και στην εποχικότητα. Επεσήμανε ότι οι μισθοί στον τουριστικό κλάδο έχουν αυξηθεί αισθητά.

Έχει ξεκινήσει να χαράσσεται, τόνισε τέλος, η στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, με την συμμετοχή όλων, κοινωνίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κράτους και επιχειρήσεων με ταυτόχρονη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του πολιτισμό.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου