Τοπικές Ειδήσεις

Μήνυμα του Δήμου Νισύρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα τιμούμε τη γυναίκα μητέρα, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.

Η 8  Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών  για τα δικαιώματά τους, αγώνες που στην πρόσφατη ιστορία ξεκινούν από τις αρχές του 20ου αιώνα, από την πρώτη φορά που γιορτάστηκε η «Ημέρας της Γυναίκας», που ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, και στη συνέχεια με την επιτυχή έκβαση του αγώνα των γυναικών για δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία το 1917. Όμως το έναυσμα του αγώνα των γυναικών είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, όπου εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου, πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», ώστε να παύσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο πόλεων. Την ίδια ώρα οι γυναίκες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το δημόσιο ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Από την αρχαία Ελλάδα η Θεά Αθηνά, η Θεά της σοφίας, υπήρξε σύμβολο ευφυίας, και ανδρείας, οι Θεές Δήμητρα και Περσεφόνη σύμβολα της γονιμότητας της Γης, οι Μούσες εξυμνούντο για τόσο για τη φυσική τους ομορφιά όσο και για τις ευρείες τους ικανότητες στις τέχνες.

Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων του γυναικείου κινήματος για την ισότητα των δύο φύλων και η συνέχιση του αγώνα για την επίτευξη του στόχου.

Σήμερα στο Δήμο Νισύρου οι γυναίκες αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές στην ανάπτυξη και πρόοδο της Νισύρου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου