ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πελώνη: Στόχος το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων έως τέλη Μαρτίου-Απρίλιο η εστίαση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πελωνη

Το χρο­νο­διά­γραμ­μα της κυ­βέρ­νη­σης για την άρση του lockdown απο­κά­λυ­ψε η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος, Αρι­στο­τε­λία Πε­λώ­νη.

Πρώτα λια­νε­μπό­ριο, Γυ­μνά­σια, Λύ­κεια

Η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος ανέ­φε­ρε πως στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης και εφό­σον το επι­τρέ­ψουν τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δε­δο­μέ­να είναι να ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο, τα Γυ­μνά­σια και τα Λύ­κεια μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου.

Η κα. Πε­λώ­νη δεν έκανε καμία ανα­φο­ρά στο άνοιγ­μα των δη­μο­τι­κών σχο­λεί­ων, τα οποία φαί­νε­ται να μην βρί­σκο­νται στη λίστα της κυ­βέρ­νη­σης.

«Προ­σβλέ­που­με και ελ­πί­ζου­με πως το λια­νε­μπό­ριο θα ανοί­ξει πριν το τέλος Μαρ­τί­ου, εφό­σον τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δε­δο­μέ­να το επι­τρέ­ψουν. Ο σχε­δια­σμός είναι να ανοί­ξουν τα Γυ­μνά­σια και τα Λύ­κεια πριν το τέλος του μήνα», ανέ­φε­ρε η κα. Πε­λώ­νη.

Η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος ανέ­φε­ρε πως έχει δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα στα Γυ­μνά­σια και τα Λύ­κεια καθώς έχουν μεί­νει αρ­κε­τό καιρό κλει­στά και δεν υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα πα­ρά­τα­σης του σχο­λι­κού έτους.

Τον Απρί­λιο η εστί­α­ση

Μά­λι­στα έδωσε χρο­νο­διά­γραμ­μα για την επα­να­λει­τουρ­γία της εστί­α­σης, ση­μειώ­νο­ντας ότι στό­χος είναι τον Απρί­λιο να ανοί­ξουν τα μα­γα­ζιά που δια­θέ­τουν τρα­πε­ζά­κια έξω.

Τον Μαΐο ο του­ρι­σμός

Τα υπό­λοι­πα μα­γα­ζιά ανα­μέ­νε­ται να ανοί­ξουν τον Μάιο, ενώ τότε θα γίνει και στα­δια­κή επα­νεκ­κί­νη­ση του του­ρι­σμού.

Σταϊ­κού­ρας : Στα­δια­κό άνοιγ­μα της οι­κο­νο­μί­ας από τις 22 Μαρ­τί­ου

Για το άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου στο τέλος του μήνα και συ­γκε­κρι­μέ­να στις 22 Μαρ­τί­ου μί­λη­σε το πρωί και ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας.

Όπως ανέ­φε­ρε και ο ίδιος η κυ­βέρ­νη­ση εξε­τά­ζει το στα­δια­κό άνοιγ­μα της οι­κο­νο­μί­ας από τις 22 Μαρ­τί­ου, με πρώτα απ’ όλα το λια­νι­κό εμπό­ριο.

«Το βα­σι­κό μας σε­νά­ριο είναι ότι από τη με­θε­πό­με­νη εβδο­μά­δα θα αρ­χί­σει να λει­τουρ­γεί με μια κα­νο­νι­κό­τη­τα η οι­κο­νο­μία. Ωστό­σο έχου­με εναλ­λα­κτι­κά σε­νά­ρια, ώστε να σταθ­μί­ζου­με τα τα­μεια­κά μας δια­θέ­σι­μα για τη στή­ρι­ξη που θα πρέ­πει να πα­ρέ­χου­με. Εί­μα­στε εδώ για να στη­ρί­ξου­με την κοι­νω­νία όσο χρεια­στεί. Αλλά όσο πα­ρα­τεί­νε­ται η κα­τά­στα­ση, τόσο μειώ­νε­ται και η δυ­να­τό­τη­τα για όσο το δυ­να­τό με­γα­λύ­τε­ρη κά­λυ­ψη των υφι­στά­με­νων απω­λειών».

Δή­λω­σε, πα­ράλ­λη­λα (μι­λώ­ντας στον ρα­διο­φω­νι­κό σταθ­μό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλεί­σι­μο του λια­νε­μπο­ρί­ου κο­στί­ζει στην οι­κο­νο­μία 200- 250 εκατ. ευρώ.

«Οι δυο εβδο­μά­δες που πέ­ρα­σαν με lockdown κό­στι­σαν σε δα­πά­νες και μεί­ω­ση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λια­νε­μπό­ριο. Στα 3 δισ. είναι συ­νο­λι­κά το κό­στος για έναν μήνα και 750 εκατ. πε­ρί­που εστιά­ζο­νται στο λια­νε­μπό­ριο», είπε.

Δύ­σκο­λες οι επό­με­νες ημέ­ρες – Να κά­νου­με όλοι λίγη ακόμη υπο­μο­νή

Στην αρχή της ενη­μέ­ρω­σης των κυ­βερ­νη­τι­κών συ­ντα­κτών, η κα. Πε­λώ­νη ανα­φέρ­θη­κε στην κακή επι­δη­μιο­λο­γι­κή κα­τά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται τώρα η Ατ­τι­κή, το­νί­ζο­ντας πως το επό­με­νο διά­στη­μα θα είναι εξί­σου δύ­σκο­λο.

«Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα υπήρ­ξε αύ­ξη­ση κρου­σμά­των τόσο στην Ατ­τι­κή, όσο και στην υπό­λοι­πη χώρα. Πα­ρα­τη­ρή­θη­κε όμως μεί­ω­ση κρου­σμά­των άνω των 75 ετών γε­γο­νός που συν­δέ­ε­ται και με την πο­ρεία του εμ­βο­λια­σμού», ανέ­φε­ρε η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος.

Η κ. Πε­λώ­νη ανέ­φε­ρε πως η έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας γί­νε­ται με αστρα­πιαί­ους ρυθ­μούς, ενώ η απο­κλι­μά­κω­ση θέλει κόπο και θυ­σί­ες.

Όσον αφορά τους εμ­βο­λια­σμούς, η στρα­τη­γι­κή πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρή.

Μειώ­νο­νται τα κρού­σμα­τα στους 75 και άνω λόγω (και των) εμ­βο­λί­ων – Το χρο­νο­διά­γραμ­μα

Η κα. Πε­λώ­νη τό­νι­σε πως εί­μα­στε στην 6η θέση σε εμ­βο­λια­στι­κή κά­λυ­ψη ανά 100.000 κα­τοί­κους. Πρό­σθε­σε πως μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου εκτι­μά­ται πως θα έχουν εμ­βο­λια­στεί 1 εκατ. συ­μπο­λί­τες μας.

Η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος επι­σή­μα­νε πως σύμ­φω­να με το χρο­νο­διά­γραμ­μα όλοι οι συ­μπο­λί­τες  άνω των 60 ετών θα έχουν εμ­βο­λια­στεί μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου.

Για επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών

Σχε­τι­κά με το αν το υπουρ­γείο Υγεί­ας θα προ­χω­ρή­σει σε επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί η ασφυ­κτι­κή κα­τά­στα­ση στα νο­σο­κο­μεία, η κα. Πε­λώ­νη τό­νι­σε:

«Όπως γνω­ρί­ζε­τε προ ολί­γων ημε­ρών το σχέ­διο έκτα­κτης ανά­γκης ανα­κοί­νω­σε και ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Βα­σί­λης Κι­κί­λιας. Υπάρ­χει ήδη συ­νερ­γα­σία του ΕΣΥ με τον ιδιω­τι­κό τομέα και φυ­σι­κά οποια­δή­πο­τε άλλο μέτρο χρεια­στεί, θα ανα­κοι­νω­θεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.