ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος: «Η έκθεση συνιστά πολιτική δήλωση της Περιφέρειας για το προσφυγικό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
εκθεση σκίτσου

Ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας κ. Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος, τέλεσε το από­γευμα της Δευ­τέ­ρας 7 Μαρτίου, τα εγκαί­νια της μεγάλης έκθεσης σκίτσου για το προ­σφυ­γικό με τίτλο «Μετέωρο βήμα», η οποία συν­διορ­γα­νώ­θηκε από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιο­γρά­φων, επί τη ευκαι­ρία του εορ­τα­σμού της 68ης επε­τείου της Ενσω­μά­τω­σης της Δωδε­κα­νή­σου στην Ελλάδα.

Η έκθεση που ξεκί­νησε την πορεία της από το Νεστο­ρί­δειο Μέλαθρο της Ρόδου, όπου φιλο­ξε­νεί­ται μέχρι και τις 23 Μαρτίου, θα ταξι­δέ­ψει εν συνε­χεία στην Λέρο και το Αγα­θο­νήσι, για να μετα­φερ­θεί στην Αθήνα και να κατα­λή­ξει στις Βρυ­ξέλ­λες.

«Πολι­τική δήλωση της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου για το προ­σφυ­γικό, στα κέντρα λήψης των απο­φά­σεων» χαρα­κτή­ρισε ο Περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος την έκθεση, όπου 28 Έλληνες σκι­τσο­γρά­φοι «απο­τυ­πώ­νουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και «αφυ­πνί­ζουν με την αιχμή της πένας τους τη συλ­λο­γική συνεί­δηση της Ευρώπης».

Ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας, κ. Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος, στην σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαί­τερα στην συγκυ­ρία των εγκαι­νίων της έκθεσης, που έγιναν ενώ ταυ­το­χρό­νως βρι­σκό­ταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προ­σφυ­γικό. «Το μήνυμα που θέλουμε να στεί­λουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρω­πος και όχι το κοινό νόμισμα» ανέφερε. Ευχα­ρί­στησε τους σκι­τσο­γρά­φους και τους κάλεσε να μην στα­μα­τή­σουν την προ­σπά­θεια αφύ­πνι­σης της κοι­νω­νίας και των πολι­τι­κών μέσα από το έργο τους.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, στην εναρ­κτή­ρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολι­τική της δήλωση για το προ­σφυ­γικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των απο­φά­σεων στις Βρυ­ξέλ­λες, μέσα από αυτή την έκθεση. Με την γλώσσα των σκι­τσο­γρά­φων που ξεπερ­νάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφρά­ζο­ντας όσα πολλοί μπορεί να σκέ­φτο­νται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει. Απο­κα­λύ­πτο­ντας το «υπο­νο­ού­μενο»,- όπως μόνο το σκίτσο μπορεί – , σχετικά με την αντι­με­τώ­πιση αυτής της τερά­στιας ανθρω­πι­στι­κής κρίσης» και πρό­σθεσε:

«Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προ­σφυ­γική κρίση με την πραγ­μα­τι­κό­τητα των ανθρώ­πων που φτάνουν εξα­θλιω­μέ­νοι, στέλ­νουμε παντού την ελλη­νική αφήγηση της ιστο­ρίας. Ειπω­μένη από το πιο άτακτο παιδί του Δια­φω­τι­σμού, από τον πιο απρό­βλε­πτο και αιχμηρό σχο­λια­στή της Δημο­κρα­τίας. Με το σκίτσο. Την γελοιο­γρα­φία που μέσα από τις παρα­μορ­φώ­σεις λει­τουρ­γεί ως καθρέ­φτης για την πλευρά του συλ­λο­γι­κού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε. Όμως οφεί­λουμε να το κάνουμε».

Ο Πρό­ε­δρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιο­γρά­φων, κ. Πάνος Μαρα­γκός, δήλωσε:

«Η έκθεση που εγκαι­νιά­ζε­ται σήμερα έχει διττό στόχο : Αφ’ ενός, να δηλώ­σουμε την ενεργή συμπα­ρά­σταση και στήριξή μας αλλά και να υπο­κλι­θούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώ­πων, και κυρίως των νησιω­τών μας, που παρα­δί­δουν διαρκή μαθή­ματα ανθρω­πι­σμού και αλλη­λεγ­γύης προς όλον τον πολι­τι­σμένο κόσμο, αφ’ ετέρου, να στεί­λουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντι­λη­πτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμ­βα­σης. Δεν είναι τυχαίο που 28 γελοιο­γρά­φοι, μέσα από ένα μωσαϊκό δια­φο­ρε­τι­κών απόψεων, ιδε­ο­λο­γιών, νοο­τρο­πιών αλλά και τεχνο­τρο­πιών και εκφρα­στι­κών μέσων, οδη­γού­νται σε μια κοινή συνι­στα­μένη, εύκολα αντι­λη­πτή στους επι­σκέ­πτες της έκθεσης».

Ο κ. Μαρα­γκός ευχα­ρί­στησε θερμά τον Περι­φε­ρειάρχη κ. Γιώργο Χατζη­μάρκο που αγκά­λιασε με ενθου­σια­σμό την ιδέα και βοήθησε με κάθε τρόπο, ώστε να οργα­νω­θεί η έκθεση και ευχή­θηκε να είναι καλο­τά­ξιδη σε όλη την πορεία της ανά τα Ελλη­νικά νησιά μέχρι και την καρδιά της Ευρώπης

Παρό­ντες στην τελετή των εγκαι­νίων της έκθεσης ήταν ο Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος, ο Υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουργώ κ. Τέρενς Κουίκ οι βου­λευ­τές Δωδε­κα­νή­σου κκ Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, Δημή­τρης Γάκης, Μάνος Κόν­σο­λας και Δημή­τρης Κρε­μα­στι­νός, ο δήμαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χατζη­διά­κος ο οποίος απηύ­θυνε χαι­ρε­τι­σμό, εκπρό­σω­ποι της στρα­τιω­τι­κής ηγεσίας και των σωμάτων ασφα­λείας, εκπρό­σω­ποι της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης, των τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στην έκθεση συμ­με­τέ­χουν με 116 έργα οι: Γιάννης Καλαϊ­τζής, Τάσος Ανα­στα­σίου, Κώστας Βλάχος, Δημή­τρης Γεωρ­γο­πά­λης, Κώστας Γρη­γο­ριά­δης, Σπύρος Δερ­βε­νιώ­της, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κου­ντού­ρης, Γιάννης Κυρια­κό­που­λος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαρα­γκός, Πανα­γιώ­της Μήλας, Βασίλης Μητρό­που­λος (BAS), Κώστας Μητρό­που­λος, Πανα­γιώ­της Μητσο­μπό­νος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπα­γε­ωρ­γίου, Βαγ­γέ­λης Παυ­λί­δης, Ανδρέας Πετρου­λά­κης, Κων­στα­ντί­νος Ρουγ­γέ­ρης, Soloup, Στάθης (Σταυ­ρό­που­λος), Μαρία Τζα­μπούρα, Δημή­τρης Χαν­τζό­που­λος, Βαγ­γέ­λης Χερου­βείμ.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι λίγο πριν τα εγκαί­νια της έκθεσης, ο Περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, υπο­δε­χό­με­νος τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας κ. Προκόπη Παυ­λό­πουλο στο γραφείο του στην Περι­φέ­ρεια, του χάρισε μια ειδική για την περί­σταση, επε­τειακή έκδοση του αυθε­ντι­κού φωτο­γρα­φι­κού λευ­κώ­μα­τος – ντο­κου­μέ­ντο, από τον εορ­τα­σμό της Ενσω­μά­τω­σης της Δωδε­κα­νή­σου στον εθνικό κορμό.

Η ομιλία του Περι­φε­ρειάρχη κ. Γιώργου Χατζη­μάρ­κου

Εξο­χό­τατε,

Κυρίες και κύριοι,

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Έτσι όπως αυτό, δια­μορ­φώ­θηκε από τις αρχές του Δια­φω­τι­σμού και τις αξίες της Δημο­κρα­τίας, στον πολι­τι­σμό του Δυτικού κόσμου, ο οποίος άνθησε ακριβώς επειδή επέ­τρεψε στον άνθρωπο να σκέ­φτε­ται ελεύ­θερα και να αμφι­σβη­τεί.

Να αντι­λαμ­βά­νε­ται τους θεσμούς και τις ιδέες ως ζωντα­νούς οργα­νι­σμούς οι οποίοι υπάρ­χουν αν επι­βε­βαιώ­νο­νται διαρκώς από την πράξη, από την στάση απέ­να­ντι στα διλ­λήμ­ματα που θέτει η πραγ­μα­τι­κό­τητα.

Αυτό το αίσθημα περί δικαίου υπε­ρα­σπί­ζο­νται με την πράξη τους οι νησιώ­τες μας.

Την Ευρώπη εκπρο­σω­πούν με την στάση τους απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες

Το ίδιο αίσθημα απο­τυ­πώ­νουν οι έλληνες σκι­τσο­γρά­φοι. Τη συλ­λο­γική συνεί­δηση της Ευρώπης για το προ­σφυ­γικό αφυ­πνί­ζουν με την αιχμή της πένας τους.

Γι αυτό το λόγο, η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολι­τική της δήλωση για το προ­σφυ­γικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των απο­φά­σεων στις Βρυ­ξέλ­λες, μέσα από αυτή την έκθεση.

Με την γλώσσα των σκι­τσο­γρά­φων που ξεπερ­νάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφρά­ζο­ντας όσα πολλοί μπορεί να σκέ­φτο­νται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει.

Απο­κα­λύ­πτο­ντας το «υπο­νο­ού­μενο»,- όπως μόνο το σκίτσο μπορεί- , σχετικά με την αντι­με­τώ­πιση αυτής της τερά­στιας ανθρω­πι­στι­κής κρίσης.

Θέτο­ντας το αξιακό ερώτημα στο οποίο η Ευρω­παική Ένωση δεν απά­ντησε ακόμη, αλλά ο λαός μας απά­ντησε με τρόπο αυθόρ­μητο.

Παρά την τερά­στια πίεση που δέχεται, απά­ντησε με «αλλη­λεγ­γύη».

Όπως ορίζει ο ευρω­παι­κός πολι­τι­σμός που υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε

Αυτό που ζητάμε σήμερα να θυμηθεί και να πράξει όλη η Ευρω­παική οικο­γέ­νεια για την αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού ζητή­μα­τος.

Ζήτημα το οποίο δοκι­μά­ζει, πέραν όλων των άλλων, – και το πολι­τικό ήθος που θα έχει η Ε.Ε όταν κλείσει αυτός ο περι­πε­τειώ­δης κύκλος που βιώνει και ανοίξει ο επό­με­νος.

Η έκθεση αυτή που αγκά­λιασε η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκι­νάει το ταξίδι της από τη Ρόδο, μετά στη Λέρο και το Αγα­θο­νήσι για να ανε­φο­δια­στεί με τον ισχυρό συμ­βο­λι­σμό του για το προ­σφυ­γικό, για να μετα­φερ­θεί στην Αθήνα και να κατα­λή­ξει στις Βρυ­ξέλ­λες.

Με κύριο στόχο να μετα­φέ­ρει στην ευρω­παική κοινή γνώμη όσα δεν έχουν ακούσει από τη δική μας πλευρά.

Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προ­σφυ­γική κρίση με την πραγ­μα­τι­κό­τητα των ανθρώ­πων που φτάνουν εξα­θλιω­μέ­νοι, στέλ­νουμε παντού την ελλη­νική αφήγηση της ιστο­ρίας.

Ειπω­μένη από το πιο άτακτο παιδί του Δια­φω­τι­σμού, από τον πιο απρό­βλε­πτο και αιχμηρό σχο­λια­στή της Δημο­κρα­τίας.

Με το σκίτσο.

Την γελοιο­γρα­φία που μέσα από τις παρα­μορ­φώ­σεις λει­τουρ­γεί ως καθρέ­φτης για την πλευρά του συλ­λο­γι­κού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε.

Όμως οφεί­λουμε να το κάνουμε.

Η Ευρώπη οφείλει να τον δει και να τον εκπαι­δεύ­σει ξανά αυτόν τον εαυτό, εάν θέλει να παρα­μεί­νουν ζωντα­νές οι αξίες πάνω στις οποίες δομή­θηκε.

Αξίες οι οποίες σε έναν κόσμο που γίνεται πάλι εξαι­ρε­τικά αβέ­βαιος της επι­τρέ­πουν να έχει έναν προ­σα­να­το­λι­σμό.

Και κυρίως να δια­τη­ρή­σει τα βασικά υλικά για το πιο ισχυρό της συγκρι­τικό πλε­ο­νέ­κτημα.

Ότι παράγει πολι­τι­σμό και κώδικες παναν­θρώ­πι­νης συνεν­νό­η­σης.

Σας ευχα­ρι­στώ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.