Ρεπορτάζ

Εγκρίθηκε ο απολογισμός του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Kατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν το Σάββατο ο διοικητικός καθώς και ο οικονομικός απολογισμός δράσης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΕΚΡ 70 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και 17 κατά.
Απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν το έτος που πέρασε έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.
«Αν και το πολιτικό σκηνικό άλλαξε στη χώρα εμείς θα παραμείνουμε στις πάγιες θέσεις μας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μικρούς και μεγάλους αγώνες, όπως δώσαμε και όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και στην εγκαθίδρυση της εργασιακής ζούγκλας του 21ου αιώνα. Ακούσαμε τις πρώτες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με επαναφορά της υποχρεωτικότητας ως προς την εφαρμογή τους, πλήρη επανακαθιέρωση των προστατευτικών διατάξεων του εργατικού δικαίου. Εμείς έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να κατοχυρώσουμε στην πράξη και να αποτυπώσουμε στη νέα νομοθεσία όλα τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας, τα οποία άμεσα οφείλει να προωθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες», τόνισε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Κριτική στην πολιτική που ακολούθησε το έτος που πέρασε άσκησαν με τις τοποθετήσεις τους ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΡ κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
«Δεν μπορείτε να μας λέτε να κάνουμε υπομονή. Να κάνουμε υπομονή για την υιοθέτηση του 67% του προγράμματος του μνημονίου και την πολιτική που μας έφερε έως εδώ; Δεν διαβάζουν οι εργαζόμενοι αυτά που γίνονται; Και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, θα την συζητήσουν στο μέλλον. Εμείς λέμε καμιά υπομονή. Οι εργαζόμενοι να τραβήξουν το δρόμο που πρέπει. Αναφέρθηκε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν «βγαίνει». Αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι. Είναι τυχαίο που οι φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχουν «χαιρετίσει» την νέα κυβέρνηση; Όλοι αυτοί ζητούν απο την κυβέρνηση να κάνει αγώνα για την ανάπτυξη. Για ποιούς όμως θα υπάρχει;», αναρωτήθηκε ο κ. Τάκης Πότσος και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν κερδίσει τίποτε.
Για τα προβλήματα των εργαζομένων μίλησαν στη γενική συνέλευση ο Γραμματέας του ΕΚΡ κ. Νίκος Τριπολίτης, ο ταμίας κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης, ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ κ. Β. Καραγιάννης και από την ΕΡΑ ο κ. Δ. Διαμαντής.
Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία τα έσοδα του Εργατικού Κέντρου το 2014 ανήλθαν σε 68.635 ευρώ και τα έξοδα σε 59.248 ευρώ. υπάρχει και ταμειακό υπόλοιπο ύψους 17.772 ευρώ
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σε τοπικό επίπεδο διεκδικεί:
-Πλήρη – σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
-Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών και των εργοδοτικών οργανώσεων για κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάρτιση ΣΣΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές.
-Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη εφαρμογή της κατάργησης Δημόσιων Οργανισμών και επιχειρήσεων.
-Αποπληρωμή των οφειλομένων αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων και προστασία των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.
-Σταμάτημα του απαράδεκτου καθεστώτος απασχόλησης των μαθητών-σπουδαστών στα ξενοδοχεία,
-Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των οικοδόμων, αυστηρή πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
-Λήψη άμεσων μέτρων για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας και δημιουργία θέσεων απασχόλησης για να καταπολεμηθεί η ανεργία των οικοδόμων.
-Οχι στις απολύσεις στον Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
-Επαναπρόσληψη των απολυμένων της Ε.ΡΑ Ρόδου.
-Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στα προηγούμενα επίπεδα.
– Άμεση επαναπρόσληψη όλων των ξεν/λων – Καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
-Συστηματική και ουσιαστική διενέργεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, και τον ΟΑΕΔ.
-Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με πιλοτική έναρξη αυτού του μέτρου την περιοχή μας.
-Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.
-Άμεση και ουσιαστική επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων (ενεργειακό, ακτοπλοϊκό, οδικοί άξονες, λιμενικά, φράγματα, περιβαλλοντικά, Νοσοκομείο, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, κλπ).
– Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Αερολιμένα της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου