Ειδήσεις

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή του βουλευτή κ. Δ. Κρεμαστινού

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε χθες στον Υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κ. Παντελή Καψή, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.
Με τη μία επαναφέρει το θέμα την διατήρησης των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα των σταθμών αυτών για τις τοπικές κοινωνίες (τοπικά νέα, οικονομία, τουρισμός) αλλά και την εθνική σημασία των σταθμών των παραμεθόριων περιοχών. Ιδιαιτέρως τονίζει και ρωτά τον Υφυπουργό τι θα κάνει για τον σταθμό της Ρόδου ο οποίος ενημερώνει καθημερινά πλην της Δωδεκανήσου και τους γειτονικούς πληθυσμούς Τουρκίας και Κύπρου για θέματα τεράστιας οικονομικής σημασίας όπως είναι ο τουρισμός και φυσικά και εθνικής σημασίας. Ειδικότερα ζητά από τον Υφυπουργό να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς των εργαζομένων στον σταθμό της Ρόδου που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και επιτυχημένο.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη στελέχωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, βάσει του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην προκήρυξη του οποίου, όπως επισημαίνει ο κ. Κρεμαστινός, δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση πρόσληψης η συνάφεια προϋπηρεσίας και πτυχίου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας. Αυτό, υποστηρίζει ο βουλευτής, μπορεί να αφήσει εκτός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ανθρώπους καθ’ όλα ικανούς και κατάλληλους για τις προκηρυσσόμενες θέσεις και αντ’ αυτών να προσληφθούν άτομα λιγότερο ικανά.
ΠΡΟΣ τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κ. Παντελή Καψή
ΘΕΜΑ: Περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρώην ΕΡΤ
Κύριε Υφυπουργέ,
Στις 7.10.13 σας υπέβαλα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της διατήρησης ή μη των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της πρώην ΕΡΤ, με βάση το σκεπτικό που αναλύεται παρακάτω και έλαβα από εσάς τη διαβεβαίωση (14.10.13) ότι το θέμα εξετάζεται και ότι σε κάθε περίπτωση ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ρόδου είναι από εκείνους που θα διατηρηθούν.

Οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρώην ΕΡΤ εξυπηρετούν τους κατοίκους της περιφέρειας κατά κύριο λόγο με ειδήσεις και θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές, είναι πολύ σημαντικό για τις εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες όμορων περιοχών. Ειδικότερα ο σταθμός της Ρόδου που ακούγεται σε όλη τη Δωδεκάνησο, αλλά και στην Κύπρο και την Τουρκία, λειτουργεί σχεδόν από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα και έχει προσφέρει σπουδαία εθνική υπηρεσία. Άλλωστε πιστεύω πως οι ακρίτες του Καστελόριζου που απέχουν επτά ώρες με τα συμβατικά πλοία της γραμμής από τη Ρόδο, δικαιούνται να γνωρίζουν τι γίνεται στην υπόλοιπη Δωδεκάνησο.
Με δεδομένο ότι το κεντρικό πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που διαδέχθηκε την ΕΡΤ, δεν εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες, ενδεχόμενη οριστική κατάργηση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, όχι μόνο θα πλήξει την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά θα οδηγήσει στην ανεργία και άλλους εργαζόμενους.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι για λόγους κοινωνικούς, εθνικούς και οικονομικούς, οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να διατηρηθούν.
Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:
1. Ποια είναι τελικά η απόφαση της κυβέρνησης για τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στις παραμεθόριες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη εθνική σημασία;
2. Τι μέριμνα θα λάβει η κυβέρνηση για τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου και τους εργαζόμενούς του, ο οποίος παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες που ανέπτυξα ανωτέρω.
7.2.14
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κρεμαστινός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου