Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις τουρκικές απειλές για δραστηριότητα μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν πρόκειται να απαντήσουν με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όπως τονίζουν ανώτατοι επιτελείς.
«Η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος» τονίζουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Και σε αυτές τις θάλασσες τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν θα κινούνται ανενόχλητα όπως κάνουν στη Μεγαλόνησο υπολογίζοντας μόνο τους ενεργειακούς κολοσσούς.
Στις «άσφαιρες» τουρκικές ναυτικές οδηγίες για δήθεν ασκήσεις Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την πρώτη άμεση απάντηση δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ναυτικά γυμνάσια στις 9 Δεκεμβρίου. Και τα πλοία του Στόλου θα είναι εκεί σε αντίθεση με τις τουρκικές ασκήσεις στα «χαρτιά» των navtex, διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές από το ελληνικό επιτελείο.
Τα ελληνικά πλοία όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο θα προχωρούν σε προβολή ισχύος όχι μόνο με συμβολική παρουσία αλλά και διενέργεια ασκήσεων ακόμα και σε ακριτικές περιοχές. Και μπορεί στην Κύπρο το τουρκικό ναυτικό να έχει το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων που έχουν να καλύψουν τα πλοία του τόσο από το ναύσταθμο του Ακσάζ όσο και από τα τουρκικά λιμάνια στην Αττάλεια αλλά Νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης αυτό το πλεονέκτημα περνά στον ελληνικό Στόλο.
Ειδικά η περιοχή στην οποία η Άγκυρα με τους προκλητικούς και ανυπόστατους χάρτες της υποστηρίζει ότι φτάνουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας της μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Κρήτης, το πλεονέκτημα του Ελληνικού Στόλου γίνεται συντριπτικό.
Τους επόμενους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο ναύσταθμος της Σούδας στα Χανιά αλλά ακόμα και η μικρή αλλά σε καίριο σημείο ναυτική βάση στο Κυριαμάδι Σητείας θα αποτελέσουν ορμητήρια για τα πλοία του Στόλου. Έτσι θα μπορούν να περιπολούν αλλά και να ασκούνται χωρίς να απαιτείται να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις έως τα Νοτιοανατολικά όρια της θαλάσσιας περιοχής Εθνικών συμφερόντων.
Επιπλέον οι «Αλεπούδες» και τα «Αστέρια» οι δύο πανίσχυρες πολεμικές μοίρες f-16 block 52 adv από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν άμεσα κάθε επιχειρησιακή αποστολή στην ευρύτερη περιοχή. Αεροσκάφη επιφυλακής διατηρεί η Πολεμική Αεροπορία και στο αεροδρόμιο στο Καστέλι ενώ μεγάλους αεροδιαδρόμους διαθέτουν και τα «φυσικά αεροπλανοφόρα» του Νοτιοανατολικού Αιγαίου τα αεροδρόμια Ρόδου και Καρπάθου.
Άλλωστε, σε αυτές τις περιοχές τόσο ο Στόλος όσο και η Πολεμική Αεροπορία ασκούνται συνεχώς ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί έχουν εκτελεστεί όλες σχεδόν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις τόσο με τα αιγυπτιακά πλοία στο πλαίσιο της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» όσο και με τα πολεμικά πλοία αλλά και τα μαχητικά του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ μάλιστα έχει διαθέσει αρκετές φορές και ιπτάμενα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό των ελληνικών αεροσκαφών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κοινές ασκήσεις οι οποίες προβλέπουν σενάρια προσβολών σε ναυτικές μονάδες.
Σημαντικό βάρος για τον έλεγχο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών αναμένεται να αναλάβουν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με αιχμή του δόρατος το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», τα οποία τους επόμενους μήνες θα ενισχυθούν και με νέες τορπίλες βαρέως τύπου. Με δυνατότητα να παραμένουν «αόρατα» για πολλές ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξασφαλίζοντας ναυτική υπεροχή όπου απαιτηθεί αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του Στόλου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις τουρκικές απειλές για δραστηριότητα μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν πρόκειται να απαντήσουν με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όπως τονίζουν ανώτατοι επιτελείς, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η παραμικρή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πηγή newpost.gr

Υποβρύχιες επιχειρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία
δίπλα σε Οινούσσες και Φαρμακονήσι
Με ιδιαίτερη προσοχή θα παρακολουθούν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές την εξέλιξη υποβρύχιων δραστηριοτήτων που εξήγγειλε η Τουρκία με σχετική NAVTEX δίπλα στις Οινούσσες και πολύ κοντά στο Φαρμακονήσι αλλά εντός τουρκικών ορίων.
Σύμφωνα με την σχετική τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, η Άγκυρα δεσμεύει αυτές τις δύο περιοχές για το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 του μήνα για την διενέργεια υποβρύχιων δραστηριοτήτων.
Ζητά δε από τα διερχόμενα πλοία να τηρηθεί απόσταση 500 μέτρων από τα όρια των δεσμευμένων περιοχών.
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν αυτές οι υποβρύχιες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με ασκήσεις υποβρυχίων ή υποβρύχιων ομάδων βατραχανθρώπων ή κάτι ανάλογο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύο περιοχές που έχουν δεσμευτεί πολύ κοντά σε δύο σημεία πολύ ευαίσθητα, όπως οι Οινούσσες, πάνω από τις οποίες πολύ συχνά πετούν τουρκικά μαχητικά και πολύ κοντά στο Φαρμακονήσι που επίσης έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών διεκδικήσεων κατά καιρούς.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η Τουρκία δεν παραβιάζει καμία οριογραμμή αλλά ετοιμάζει δίπλα σε αυτά τα δύο νησιά κινήσεις και δράσεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προφανώς στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος.
Ίσως, εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο news.gr, να είναι το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας της Τουρκίας για να ανοίξει και άλλο μέτωπο, την στιγμή που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.
Πηγή news.gr

Ένα σχόλιο στο Το Πολεμικό Ναυτικό «κλειδώνει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα – Απάντηση στις παράτυπες τουρκικές Νavtex

  1. Avatar Ο/Η George Hatzistavridis λέει:

    Η αμυντικη θωρακισι της Πατριδας είναι ΑΜΕΣΗ προτεραιοτητα για την χωρα μας. ΜΟΝΟ αυτή την γλωσσα καταλαβαινει η Τουρκια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ