ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και η σημασία του για την Ρόδο

Πέγκυ Ντόκου 3 λεπτά ανάγνωση
314583294_445713164308860_1129617740248825096_n

Η εορτή του νεο­μάρ­τυρα, Κων­στα­ντί­νου του Υδραίου, συν­δέ­ε­ται άρρηκτα με την ιστορία και τη παρά­δοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμ­βρίου είναι ημέρα πάν­δη­μης σύναξης και θρη­σκευ­τι­κής ευλά­βειας των πολιτών της Ρόδου, αφιε­ρω­μένη στον πολιούχο Άγιο της πόλεως Ρόδου, ως ανα­γνώ­ριση της ομο­λο­γίας της πίστης του και της μαρ­τυ­ρι­κής τελεί­ω­σής του το 1800.

Στην ιστορία του Αγίου Κων­στα­ντί­νου του Υδραίου και την σημασία που για την Ρόδο, ανα­φέρ­θηκε σε δηλώ­σεις που έκανε ο κ. Αθα­νά­σιος Στάμος –δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της μειο­ψη­φίας, δια­τε­λέ­σας αντι­δή­μαρ­χος εκκλη­σια­τι­κών θεμάτων φέρο­ντας το οφφίκιο του Άρχο­ντος Λαο­συ­νά­κτου του Οικου­με­νικό Πατριαρ­χείου Κων­στα­ντι­νου­πό­λεως.

«Όπως κάθε χρόνο, στις 14 Νοεμ­βρίου, η Ρόδος θα γιορ­τά­σει την μνήμη του πολιού­χου της πόλεως Αγίου Κων­στα­ντί­νου του Υδραίου. Η επι­ση­μο­ποί­ηση της γιορτής του, ξεκί­νησε μετά την έκδοση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος το 1951 με το οποίο, ο αεί­μνη­στος Μητρο­πο­λί­της Ρόδου Σπυ­ρί­δων εγκα­θί­δρυσε τον εορ­τα­σμό του Αγίου, ως Πολιούχο της πόλεως με όλες τις λεπτο­μέ­ρειες του τελε­τουρ­γι­κού για τους εορ­τα­σμούς του. Να σημειώσω ότι ο Νοέμ­βριος ήταν ο μήνας εορτών και πανη­γύ­ρεων για το Νιοχώρι. Ξεκι­νού­σαν από τις 8 του μηνός με την εορτή των Ταξιαρ­χών, ακο­λου­θούσε στις 14 η εορτή του Αγίου Κων­στα­ντί­νου του Υδραίου και στις 21 του μήνα, των Εισο­δίων που ήταν μια μεγάλη γιορτή με μεγάλη προ­σέ­λευση του κόσμου» -όπως τόνισε.

Οι ετοι­μα­σίες για την γιορτή του Αγίου Κων­στα­ντί­νου του Υδραίου ξεκι­νού­σαν από πολύ νωρίς. Το ιερό λείψανο φυλάσ­σε­ται μέχρι σήμερα στον Ιερό Ναό των Εισο­δίων της Θεο­τό­κου στο Νιοχώρι. Όπως ανέφερε ο κ. Στάμος, όταν ήρθε στην Ρόδο η μητέρα του Αγίου για να παρα­λά­βει το λείψανό του για να το μετα­φέ­ρει στην Ύδρα, ο τότε ιερέας του ναού, κράτησε κρυφά την ωλένη από το δεξιό χέρι και το φύλαξε για προ­σκύ­νημα.

«Το οστούν ήταν φυλαγ­μένο μέσα σε μια βελού­δινη θήκη και την παρα­μονή της εορτής του γίνο­νταν πολλές προ­ε­τοι­μα­σίες ενόψει της λει­τουρ­γίας και της λιτά­νευ­σης της εικόνας. Κατά την άποψή μου, ο Άγιος Κων­στα­ντί­νος ο Υδραίος ήταν προ­νο­μιού­χος ως προς την καθιέ­ρωση της γιορτής του, ετάφη στον Ι.Ν. των Εισο­δίων κάτω από την Ιερά Τράπεζα (πριν ακόμη ανα­γο­ρευ­τεί σε Άγιο). Γι αυτό και λένε ότι είναι ‘διπλοσκεπασμένος’ –στην Ιερά Τράπεζα και στον Ι.Ν.

Ωστόσο, καλό θα ήταν βέβαια να υπάρξει ένας ναός για τον Πολιούχο μας, όπως έγινε για πολλούς Αγίους» -δήλωσε ο κ. Στάμος.

Ακόμη παρα­μέ­νει δίχως… ‘στέγη’

Και φέτος, γι’ ακόμη μια χρονιά οι Ροδίτες θα έρθουν αντι­μέ­τω­ποι με το ίδιο πρό­βλημα: ο Άγιος Κων­στα­ντί­νος ο Υδραίος, παρα­μέ­νει ο μονα­δι­κός πολιού­χος σε όλη την Ελλάδα που είναι «Άστεγος» -δηλαδή δεν έχει δική του εκκλη­σία παρά το γεγονός πως είναι «διπλο­σκε­πα­σμέ­νος» όπως είπε ο κ. Στάμος.

Δυστυ­χώς, η «στέγαση» του Πολιού­χου της πόλης μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρε­μό­τητα εδώ και δεκα­ε­τίες ολό­κλη­ρες, αφού, καμία δημο­τική αρχή, αλλά ούτε και η Εκκλη­σία, το έχει επι­λύ­σει. Η ‘στέγαση’ παρα­μέ­νει ένα χρόνιο αίτημα του Ροδια­κού λαού που δεν έχει ικα­νο­ποι­η­θεί.

Για την ιστορία, θυμί­ζουμε πως επί δημαρ­χίας του κ. Αντώνη Καμπου­ράκη, ο ίδιος είχε ενδια­φερ­θεί προ­σω­πικά για το θέμα και είχε προβεί σε σχε­τι­κές ενέρ­γειες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η προ­σω­πική σχέση που δια­τη­ρεί με το Οικου­με­νικό Πατριαρ­χείο (και τον ίδιο τον Πανα­γιό­τατο Πατριάρχη κ. Βαρ­θο­λο­μαίο, ο οποίος του έχει δώσει και αξίωμα).

Υπήρξε μια πρόταση (κατά το πρό­σφατο παρελ­θόν) να στε­γα­στεί εντός των ορίων της συνοι­κίας Νεο­χω­ρίου, διότι εκεί ετάφη ο Πολιού­χος της Ρόδου που είναι άρρηκτα συν­δε­δε­μέ­νος με αυτή την ενορία και τον ναό και βεβαίως, οι Νεο­χω­ρί­τες, δεν ήθελαν να μετα­φερ­θεί σε άλλο μέρος της πόλεως. Ωστόσο, όλοι ανέ­με­ναν εάν προ­χω­ρή­σουν οι εργα­σίες για το περί­φημο ‘Πανορ­θό­δοξο Κέντρο’ καθώς, εκεί μέσα, έχει προ­βλε­φθεί ναός για τον Άγιο Κων­στα­ντίνο τον Υδραίο.

Σήμερα, εν έτει 2025 (γι ακόμη μια χρονιά) ο πολιού­χος της πόλεως Ρόδου παρα­μέ­νει… Άστεγος. Ούτε οι εργα­σίες στο Πανορ­θό­δοξο Κέντρο έχουν προ­χω­ρή­σει, ούτε άλλη λύση έχει βρεθεί -ενώ εγκαι­νιά­ζο­νται ναοί σε άλλα σημεία του νησιού (και καλώς πράττει η Εκκλη­σία, σύμφωνα με τις δικές της απο­φά­σεις).

Μονα­δική ελπίδα, απέ­μεινε να ξεμπλο­κά­ρουν οι δια­δι­κα­σίες με το Πανορ­θό­δοξο – Πατριαρ­χικό κέντρο (το οποίο έχει περιέλ­θει στο ΤΑΙΠΕΔ και οι εργα­σίες έχουν παγώσει) είτε να ανε­γερ­θεί νέος ναός.

Σε κάθε περί­πτωση, ο Πολιού­χος της Πόλεως Ροδου, Άγιος Κων­στα­ντί­νος ο Υδραίος, αξίζει μεγα­λύ­τε­ρης προ­σο­χής!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.