Επί 47 χρόνια εργάζεται στην ΄Οπερα του Σίδνεϊ. Ο Στιβ Τσουκαλάς από την Κάλυμνο διεκδικεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεκόρ καθώς είναι ο παλαιότερος υπάλληλος της ΄Οπερας που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια λειτουργίας.

Ο Στιβ Τσουκαλάς ήταν 19 χρονών όταν έφτασε στο Σίδνεϊ και πέρασε δίπλα από τα θεμέλια της Όπερας. Τέσσερρα χρόνια αργότερα, το 1955, εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό της κατά την τρίτη φάση κατασκευής της το 1968.

Κάθε πρωί, στις 5.15 ο κ. Τσουκαλάς παρακολουθεί την ανατολή του ηλίου, πριν οι τουρίστες αρχίσουν να συρρέουν.

«Είδα την Όπερα από το πλοίο με το οποίο έφτασα εδώ…»

«Είναι τόσο γαλήνια, που έχεις όλο το χρόνο να σκεφτείς και να θυμηθείς. Σκέφτομαι πως ήταν και πως έχει γίνει. Είναι τόσο διαφορετικά και οι αναμνήσεις πολλές φορές μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Δεν θέλω να χάσω αυτή τη δουλειά, αυτό το κτίριο. Είδα την Όπερα από το πλοίο με το οποίο έφτασα εδώ, και σκεφτόμουν πως αυτό το κτίριο ήταν κάτι μοναδικό, κάτι απίστευτο» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Ο ίδιος θυμάται για τα πρώτα χρόνια που δούλεψε στην ΄Οπερα σε συέντευξή του στο news.com.au: «Ήταν μια επικίνδυνη δουλειά, γιατί εργαζόμασταν σε μεγάλο ύψος. Την ίδια χρονιά που ξεκίνησα τη δουλειά παντρεύτηκα την αγαπημένη μου και για τα τελευταία 47 χρόνια είμαστε μαζί. Δεν θέλω να συνταξιοδοτηθώ γιατί, όταν είσαι ερωτευμένος, είναι ριζωμένο στην καρδιά σου. αν αγαπάς το κτίριο, πρέπει να το σκέφτεσαι συνεχώς».

Σήμερα είναι ο τελευταίος εργαζόμενος που βοήθησε στο χτίσιμο αυτού του φημισμένου σημείου της Αυστραλίας. Βοηθά στη συντήρηση του εσωτερικού του κτιρίου, ενώ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα κάθε γωνιά, κάθε διάδρομο. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ελαιόλαδο για να φροντίζει σημεία του κτιρίου.

Η ΄Οπερα του Σίδνεϊ: Οταν μιλούν οι αριθμοί

Η Όπερα του Σίδνεϋ είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σύδνεϋ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σίδνεϋ, το κτήριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από πολλά περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές, είναι το «σπίτι» της όπερας της Αυστραλίας, θεάτρων του Σίδνεϋ και της συμφωνικής ορχήστρας του Σίδνεϋ.Η όπερα του Σίδνεϋ είναι ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών», που διαμορφώνει τις στέγες της δομής. Η όπερα καλύπτει 1.8 εκτάρια (4.5 στρέμματα) εδάφους. Έχει 183 μέτρα (605 πόδια) μήκος και περίπου 120 μέτρα (388 πόδια) πλάτος στο ευρύτερο σημείο του. Υποστηρίζεται σε 580 αποβάθρες που βυθίζονται μέχρι 25 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματός της είναι ισοδύναμη για μια πόλη 25.000 ανθρώπων και διανέμεται από 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικού καλωδίου.

Πηγή Βικιπαίδεια /thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ