ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ.Κόνσολας: Nα υπάρχει ανταποδοτικός χαρακτήρας από τα έσοδα του ΤΑΠΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολι­τι­σμού, κ. Τασούλα , κατέ­θεσε ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας.

Ο Βου­λευ­τής θέτει ευθέως ζήτημα δια­χεί­ρι­σης και αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας των εσόδων που εισπράτ­τει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους και τα ιστο­ρικά μνημεία της Ρόδου αλλά και από τα ακίνητα της Μεσαιω­νι­κής Πόλης.

Επι­ση­μαί­νει ότι ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πρέπει να μετα­τρέ­πε­ται σε έργα και παρεμ­βά­σεις στους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους αλλά και στη Μεσαιω­νική Πόλη.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Κόν­σο­λας, ζητά ανα­λυ­τικά στοι­χεία για τα έσοδα που έχει εισπρά­ξει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους της Ρόδου και την εκμε­τάλ­λευση ακι­νή­των της Μεσαιω­νι­κής Πόλης από το 2004 έως σήμερα.

Αντί­στοιχα, ζητά την κατά­θεση στοι­χείων για τα ποσά που έχουν δια­τε­θεί από το ΤΑΠΑ, με αντι­σταθ­μι­στικό και αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα, για έργα και παρεμ­βά­σεις ανά­δει­ξης και συντή­ρη­σης, στους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους της Ρόδου στη Μεσαιω­νική Πόλη.

Θέτει, επίσης, ζήτημα απο­κα­τά­στα­σης των ακι­νή­των της Μεσαιω­νι­κής Πόλης, που ανήκουν στο ΤΑΠΑ και έχουν αφεθεί στην εγκα­τά­λειψη και στη φθορά του χρόνου.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει:

«Για μένα είναι αδια­νό­ητο να μην υπάρχει αντα­πο­δο­τι­κός χαρα­κτή­ρας στα έσοδα που εισπράτ­τει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους της Ρόδου και τη Μεσαιω­νική Πόλη.

Ζήτησα ανα­λυ­τικά στοι­χεία για τα έσοδα των τελευ­ταίων 10 ετών αλλά και πόσα από αυτά έχουν επι­στρέ­ψει στη Ρόδο με τη μορφή έργων συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης των μνη­μείων.

Αυτά τα έργα και οι παρεμ­βά­σεις πρέπει να είναι ορατά για να εκτι­μού­νται και να αξιο­λο­γού­νται από τους πολίτες. Δεν μπορεί να καταρ­ρέ­ουν από τη φθορά του χρόνου τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιω­νική Πόλη ή να υπάρχει υπο­χρη­μα­το­δό­τηση ανα­γκαίων έργων συντή­ρη­σης στα αρχαιο­λο­γικά μνημεία της Ρόδου.

Το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού οφείλει να καθιε­ρώ­σει θεσμικά την αντα­πο­δο­τι­κό­τητα των πόρων που εισπράτ­τει το ΤΑΠΑ, σε αυτό θα επι­μείνω».

Αύριο ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Κόν­σο­λας, θα κατα­θέ­σει νέα ερώτηση, που θα συνο­δεύ­ε­ται από συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις προς το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, για έργα ανά­δει­ξης των αρχαιο­λο­γι­κών χώρων της Ρόδου.

Το πλήρες κείμενο της ερώ­τη­σης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Πολι­τι­σμού

ΘΕΜΑ: «Ζήτημα δια­χεί­ρι­σης και αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας των πόρων που εισπράτ­τει το ΤΑΠΑ αλλά και των ακι­νή­των που έχει στην κατοχή του»

Κύριε Υπουργέ,

Η υπο­χρη­μα­το­δό­τηση παρεμ­βά­σεων για την ανά­δειξη και συντή­ρηση αρχαιο­λο­γι­κών και ιστο­ρι­κών μνη­μείων, εγείρει ζητή­ματα σχετικά με τη δια­χεί­ριση και τον σχε­δια­σμό αξιο­ποί­η­σης των πόρων του ΤΑΠΑ.

Η Ρόδος απο­τε­λεί ένα νησί από το ιστο­ρικό και πολι­τι­στικό κεφά­λαιο, του οποίου το ΤΑΠΑ αντλεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό εσόδων.

Παράλ­ληλα, το Ταμείο έχει στην κατοχή του και δια­χει­ρί­ζε­ται δεκάδες ακίνητα στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου.

Είναι δεδο­μένο ότι οι πόροι που εισπράτ­τει το ΤΑΠΑ, μέσα από τα εισι­τή­ρια των αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και την εμπο­ρική αξιο­ποί­ηση ακι­νή­των του, στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου, θα έπρεπε να είχαν μια μορφή αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας, ορατή από τους πολίτες.

Να επι­στρέ­φουν με τη μορφή έργων και παρεμ­βά­σεων ανά­δει­ξης και συντή­ρη­σης των αρχαιο­λο­γι­κών μνη­μείων αλλά και των ακι­νή­των του στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τά­ται ο κύριος Υπουρ­γός

1. Ποια είναι τα έσοδα του ΤΑΠΑ από τους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους της Ρόδου και των ακι­νή­των που δια­θέ­τει στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου, ανα­λυ­τικά και για κάθε χρονιά ξεχω­ρι­στά από το 2004 έως σήμερα.

2. Ποια ποσά έχει δια­θέ­σει το ΤΑΠΑ, ανα­λυ­τικά και για κάθε χρονιά ξεχω­ρι­στά από το 2004 έως σήμερα για έργα και παρεμ­βά­σεις ανά­δει­ξης και συντή­ρη­σης των ιστο­ρι­κών μνη­μείων της Ρόδου.

3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ακι­νή­των που δια­θέ­τει στην κατοχή του το ΤΑΠΑ στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου. Πόσα από αυτά εκμι­σθώ­νο­νται και τι έσοδα απο­φέ­ρουν.

4. Με ποιο τρόπο προ­τί­θε­ται το ΤΑΠΑ να ανα­στη­λώ­σει και να απο­κα­τα­στή­σει ακίνητα που έχει στην κατοχή του στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου και έχουν εγκα­τα­λει­φθεί στη φθορά του χρόνου.

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.