Ειδήσεις

Απλήρωτοι από τον Ιούλιο ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

“Θερμό” τουριστικά καλοκαίρι, με τις αφίξεις να καταγράφουν ρεκόρ στη Ρόδο, σημαδεύεται από την εργοδοτική ασυδοσία, αφού φαινόμενα μαύρης εργασίας και καταστρατήγησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν εκλείπουν. Αντιδρώντας σε αυτό, οι 150 εργαζόμενοι μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας τις τελευταίες μέρες απεργούν, επειδή είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο! Σε περίπτωση που δεν τους καταβληθεί σήμερα η μισθοδοσία, θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αφού ο εργοδότης όχι μόνον δεν καταβάλλει όσα προβλέπονται από τη σύμβαση εργασίας, αλλά χρωστά και σε όσους εργαζόμενους είχε ανασφάλιστους. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθεί και στη μικρότερη μονάδα που διατηρεί.
“Είναι αμαρτία να μένουν τόσο καιρό απλήρωτοι οι εργαζόμενοι”, σχολιάζει στην “Αυγή” ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θ. Σταμούλης, τονίζοντας ότι “λίγο πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος, θα πρέπει οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι να έχουν πληρωθεί” και προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Στηλιτεύει, μάλιστα, την έλλειψη προσωπικού στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Η εργοδοτική ασυδοσία δεν έχει τέλος, αφού ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντ. Καμπουράκης, προ ημερών προχώρησε σε απολύσεις 50 εργαζομένων με τον ισχυρισμό ότι λόγω χαμηλής πληρότητας αδυνατεί να τους πληρώσει. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας απάντησε στο ερώτημα του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων πως “οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχικής λειτουργίας είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη σταδιακή μείωση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων μόλις παρέλθει η περίοδος λειτουργίας των τελευταίων”. Συνεπώς οι απολύσεις είναι άκυρες και ο ξενοδόχος οφείλει να συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζόμενους έως ότου κλείσει η επιχείρηση. Το σωματείο καλεί τα μέλη του, που έχουν απολυθεί πρόωρα και θέλουν να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα χρήματα πριν το κλείσιμο των ξενοδοχείων, να επικοινωνήσουν με το σωματείο καθημερινά 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.

Πηγή : avgi.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου