Ρεπορτάζ

Μείζον θέμα με την μετακίνηση των ελαφιών προς τα χωριά μετά τις πυρκαγιές

Μείζον θέμα έχει προκύψει με τα ελάφια, που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Απολακκιάς κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην σίτισή τους αφού υπάρχει τροφή, αλλά στο γεγονός πως τα ζώα αυτά, αισθανόμενα ότι άλλαξε το περιβάλλον τους στις καμένες περιοχές, άρχισαν να μετακινούνται σε μεγάλους αριθμούς:
«Μετά τις πυρκαγιές, το πρόβλημα βαίνει επιδεινούμενο. Ο πληθυσμός των ελαφιών μετακινείται συνεχώς, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις –προς την Προφύλια, την Αρνίθα, την Ίστριο και την Απολακκιά.
Τα ελάφια που ήταν στα δάση των Λαέρμων, του Ασκληπειού και του Βατίου, μετακινούνται συνεχώς.
Οι περιφράξεις που είχαμε κάνει στην περιοχή της Απολακκιάς με στόχο την προστασία των αγροτικών περιοχών από τις ζημιές που προκαλούσαν τα ελάφια υπάρχουν, αλλά δεν επαρκούν για να τα κρατήσουν.
Το Δασαρχείο και οι εθελοντικές ομάδες, φροντίζουν για την σίτισή τους αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Επειδή είναι άγρια ζώα και όχι οικόσιτα, αναζητούν άλλο περιβάλλον».
Σημειώνεται πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, έλαβε πρόσφατα απόφαση για τη δημιουργία πάρκου που θα φιλοξενεί τα ελάφια –όμως αυτό απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει άμεσα, και σίγουρα δεν αποτελεί λύση.
Ο Πρωτογενής Τομέας του Δήμου Ρόδου από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει πως ό,τι έχει σχέση με τα ελάφια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δασαρχείου.
Επίσης, οι ομάδες μπορεί να φροντίζουν να υπάρχει τροφή για να σιτίζονται τα ελάφια που προέρχονται από τις πυρόπληκτες περιοχές και έχασαν το φυσικό τους περιβάλλον, επειδή καταστράφηκε, αλλά η σίτισή τους δεν είναι απλό πράγμα, αφού δεν πρόκειται για ζώα συντροφιάς ή οικόσιτα και απαιτείται να ακολουθούνται με αυστηρότητα οι οδηγίες των ειδικών κτηνιάτρων.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Απολακκιάς, η μετακίνηση των ελαφιών, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα όπως τα τροχαία ατυχήματα:
«Συνιστούμε μεγάλη προσοχή στους οδηγούς που περνούν από τις προαναφερθείσες περιοχές. Εάν συνεχιστεί η μετακίνηση του πληθυσμού τους, θα κατέβουν προς την Μαλώνα, τα Μάσαρη και την Αρχίπολη» -ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, ειδάλλως θα δημιουργηθούν κι άλλα προβλήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου