Τοπικές Ειδήσεις

“Να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα Ύδρευσης-Άρδευσης της Κοινότητας Λαχανιάς”

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης

Προς:κ. Δήμαρχο Ρόδου

κ. Πρόεδρο ΔΕΥΑΡ

κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Χατζηδιάκο Φώτιο, επικεφαλή του συνδυασμού

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

κ. Κρητικό Δημήτριο, επικεφαλή του συνδυασμού

«ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ»

Θέμα : Να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα Ύδρευσης-Άρδευσης της Κοινότητας Λαχανιάς.

Με αφορμή το αίτημα με 25 υπογραφές κατοίκων της Λαχανιάς όπου ζητούν ένα μικρό έργο για να μπορούν να ποτίζουν τα κηπούλια τους και την ανοικτή δημόσια επιστολή κατοίκου της Λαχανιάς προς τον Δήμαρχο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, θα θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό της Λαχανιάς με το νερό.

Καταρχήν τα προβλήματα της κοινότητας Λαχανιάς αποτελούν μέρος του συνολικότερου προβλήματος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού και των αντίστοιχων τεχνικών έργων. Ειδικότερα συνδέονται με τα πολύ σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού, που έχουν έρθει αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι και οι αγρότες όλης της Δ.Ε. της Νότιας Ρόδου.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στο ότι Δήμος και ΔΕΥΑΡ έχουν ως προτεραιότητα να κατευθύνουν την μεγαλύτερη ποσότητα καλής ποιότητας νερού στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης τα νέα έργα που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Νότια Ρόδο είναι στην πλειοψηφία τους έργα που στοχευμένα αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν νερό στα μεγάλα ξενοδοχεία και όχι στους οικισμούς των χωριών και στους αγρότες.

Με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην Νότια Ρόδο είναι πως ΔΗΜΟΣ και ΔΕΥΑΡ δίνουν προτεραιότητα στις απαιτήσεις των ξενοδόχων, αψηφώντας τις ανάγκες των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής.

Το παραπάνω συμπέρασμα αποδεικνύεται από τα εξής αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Στα περισσότερα χωριά της Ν. Ρόδου το νερό δεν πίνεται και έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Υπάρχουν χωριά όπως η Μεσαναγρός που μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, με αποτέλεσμα να μένουν πολλές φορές από νερό το καλοκαίρι. Μετά την κατασκευή του φράγματος της Απολακιάς και της λιμνοδεξαμενής του Σκολωνίτη στις αρχές του 1990, δεν έγινε κανένα νέο σημαντικό έργο άρδευσης (νέο φράγμα ή λιμνοδεξαμενή), δηλαδή για 30 χρόνια ούτε ένα νέο έργο για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της μεγαλύτερης σε έκταση δημοτικής ενότητας του νησιού με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πεδινές εκτάσεις. Υπάρχουν και άλλα πολλά συγκεκριμένα γεγονότα που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα και προβληματίζουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τους κατοίκους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κάτοικοι και οι αγρότες της Λαχανιάς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το νερό. Το γεγονός επίσης πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί την τελευταία τριετία λόγω του ότι είχαμε πολύ καλές βροχοπτώσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα αλλά και το ενδεχόμενο νέων περιόδων ανομβρίας.

Το κριτήριο του σχεδιασμού πρέπει να είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας νερού ύδρευσης – άρδευσης για τους κατοίκους και καλής ποιότητας άρδευσης για τους αγρότες ώστε να μην διαταράσσεται η γεωργική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

1) Το νερό στην Λαχανιά δεν πίνεται. Εδώ και πολλά χρόνια, αναγκάζονται λοιπόν οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο με ανάλογο κόστος. Όμως η ΔΕΥΑΡ χρεώνει λογαριασμούς σαν να παρέχει πόσιμο και καλής ποιότητας νερό.

2) Χρονιές ανομβρίας, σε μόνιμους κατοίκους όπου διαμένουν εκτός του οικισμού, τους παρέχεται υφάλμυρο τελείως ακατάλληλο νερό για ύδρευση. Αυτό έχει οδηγήσει στο να καταστραφούν ηλεκτρικές συσκευές και κήποι στα συγκεκριμένα σπίτια. Η ΔΕΥΑΡ βέβαια, εξακολουθεί να απαιτεί κανονικές χρεώσεις. Μάλιστα κάτοικοι είχαν προσφύγει και νομικά για αυτό το θέμα.

3)Το ίδιο ακατάλληλο υφάλμυρο νερό παρεχόταν σε μέρος των κήπων των σπιτιών της Λαχανιάς με αποτέλεσμα να ξεραθούν πολλά δέντρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι κάτοικοι ζητούν να τους παρασχεθεί καλής ποιότητας νερό άρδευσης από την λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη ή από αλλού. Διότι φοβούνται ότι στην πρώτη χρονιά ανομβρίας θα έρθουν αντιμέτωποι ξανά με μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον οι χρεώσεις για το νερό άρδευσης εντός οικισμού είναι υπερβολικές απ’ ότι φαίνεται σκοπό έχουν να αποτρέπουν τους κατοίκους της Λαχανιάς αλλά και των άλλων χωριών να καλλιεργούν για αυτοκατανάλωση. Πράγμα πολύ σημαντικό στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

4) Επίσης το ίδιο ακατάλληλο υφάλμυρο νερό παρέχονταν για πάνω από 1,5 χρόνο (από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2018) στο δίκτυο άρδευσης από το οποίο πότιζαν οι αγρότες της Λαχανιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεραθούν δέντρα, και το πιο σοβαρό πρόβλημα ήταν να καταστρέφονται όλες οι ποτιστικές καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονταν οι αγρότες. Τελικά μετά από μεγάλη πίεση των αγροτών και του προέδρου του χωριού αντικαταστάθηκε ο προβληματικός κεντρικός αγωγός του δικτύου της λιμνοδεξαμενής του Σκολωνίτη. Λόγω του συγκεκριμένου προβληματικού αγωγού που έσπαγε συνεχώς, η λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη παρέμενε για πολλά χρόνια εκτός χρήσης. Πολύ σωστά λοιπόν αντικαταστάθηκε από την ΔΕΥΑΡ, μετά από δέσμευση του πρώην δημάρχου μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και αγρότες του χωριού τον Νοέμβριο του 2016.

5) Οι νέες γεωτρήσεις μεταξύ Λαχανιάς και Μεσαναγρού , όπου θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα και των δύο χωριών έχουν καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς ότι θα γίνουν και ποτέ δεν γίνονται. Ενώ δύο φορές έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 10 γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΡ στην Ν. Ρόδο, πάντα επιλέγονται άλλες περιοχές παραλιακές κοντά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο λόγος προφανής. Μάλιστα φέτος είναι η 3η φορά που συμπεριλαμβάνονται στις 10 γεωτρήσεις. Επίσης υπάρχει δέσμευση του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ σε συνάντηση με κατοίκους της Λαχανιάς ότι θα γίνει τουλάχιστον μία από τις τρεις προτεινόμενες θέσεις του γεωλόγου, όμως απ’ ότι φαίνεται ακόμα μια φορά το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί αλλού.

6) Το αποχετευτικό της Λαχανιάς ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι κάτοικοι πληρώνουν κάθε χρόνο πολλά χρήματα για βυτία, όμως η ΔΕΥΑΡ εξακολουθεί να τους χρεώνει τέλη αποχέτευσης. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πλευράς Δήμου Ρόδου στους κατοίκους, τι έγιναν τελικά τα χρήματα από την πώληση των αγροτεμαχίων της κοινότητας Λαχανιάς που ήταν σε ειδικό λογαριασμό του Δήμου και προορίζονταν για το αποχετευτικό. Υπάρχει τελικά ο λογαριασμός; Αν υπάρχει τι ποσό έχει; Και αν δεν υπάρχει σήμερα τι έγιναν αυτά τα

χρήματα. Κάτοικοι της Λαχανιάς επικοινώνησαν με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και δεν έλαβαν καμιά σαφή απάντηση, μέχρι στιγμής.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ να αποφασίσουν τα εξής για την τοπική κοινότητα Λαχανιάς και να προχωρήσουν στη υλοποίηση τους άμεσα:

1. Να καθαριστεί η δεξαμενή ύδρευσης του χωριού. Να τοποθετηθούν κατάλληλα φίλτρα και νέο σύγχρονο σύστημα χλωρίωσης. Επίσης να γίνουν όποιες επιπλέον κατάλληλες παρεμβάσεις χρειάζονται ώστε το νερό να είναι πόσιμο. Κάθε μήνα να αναρτώνται σε δημόσιο χώρο στο χωριό οι επιστημονικές μετρήσεις καταλληλότητας του νερού.

2. Δραστική μείωση της τιμής του νερού τόσο για την ύδρευση όσο και την άρδευση των κήπων των σπιτιών.

3. Να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για σύνδεση των κήπων του χωριού με το δίκτυο του Σκολωνίτη. Να γίνει πλήρης διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης τόσο εντός οικισμού όσο και εκτός.

4. Άμεσα να γίνουν τα κατάλληλα έργα συντήρησης της λιμνοδεξαμενής, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του αποθηκευμένου νερού αλλά και για την προστασία της μεμβράνης της λιμνοδεξαμενής.

5. Στις φυσικές πηγές του χωριού όπου συλλέγεται νερό (ΜΥΡΤΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΟΣ και ΣΑΛΑΜΙΝΑ) να γίνουν τα κατάλληλα έργα συντήρησης. Να αγοραστούν νέες αντλίες όπου χρειάζονται.

6. Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην Λαχανιά.

7. Να γίνουν και οι τρεις γεωτρήσεις μεταξύ Λαχανιάς και Μεσαναγρού.

8. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο μόνιμο τεχνικό προσωπικό από τον Δήμο ή την ΔΕΥΑΡ για την Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, καθώς δύο υδραυλικοί και ένας ηλεκτρολόγος για 10 χωριά είναι αδύνατο να ανταποκριθούν. Οι εποχιακοί συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Δήμου και του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, να περνάνε μήνες και χρόνια και να υπεκφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν εγγράφως στα αιτήματα των κατοίκων της Λαχανιάς.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου