Ειδήσεις

Παρέμβαση του δρ. Απόστολου Κυριατσούλη για το μουσείο κρασιού στις Φάνες – Επιστολή στον Ν. Σαντορινιό

Ο Δρ. Απόστολος Κυριατσούλης, χημικός-μηχανικός, απευθύνει την ακόλουθη επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτ. Σαντορινιό:

Θέμα: Ημερομηνία έναρξης επισκέψεων στο Μουσείο κρασιού της ΚΑΙΡ στην κοινότητα Φανών (Βιωματικό Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς). ENA XΡONO META!

Αξιότιμε κύριε Σαντορινιέ,
πριν από ένα χρόνο, στις 03.09.2016, επισκεφτήκατε τη «Γιορτή Αμπελιού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών στην περιοχή ΚΑΙΡ της κοινότητας Φανών (Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Ν. Α.) και χαιρετήσατε την εκδήλωση, με την υπόσχεση ότι, πολύ σύντομα, θα ανοίξει και το Μουσείο. Σε ερώτησή μου τότε, παρουσία μαρτύρων, πότε, μου απαντήσατε «σε 10 μέρες». Στις 16.09.2016, δέκα εργάσιμες μέρες μετά, σας έστειλα επιστολή προσωπικά την οποίαν δεν απαντήσατε ποτέ και αναγκάστηκα, τότε, να την δημοσιεύσω. Προσωπικά θεωρώ μη δημοκρατικό και έλλειψη αξιοπρέπειας, εάν δημόσιοι λειτουργοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες δεν απαντούν σε γραπτά αιτήματα πολιτών!
Σήμερα ένα χρόνο μετά διαπιστώνουμε τα εξής:
– Το «μουσείο κρασιού των Φανών», δεν είναι επισκέψιμο και δεν λειτουργεί
– Κανείς δεν μας πληροφόρησε επίσημα για τους λόγους, που δεν λειτουργεί
– Εφέτος, για πρώτη φορά, η «Ένωση» έδωσε τη συγκατάθεσή της για τον χώρο, για να γίνει η πέμπτη «Γιορτή Αμπελιού» στις Φάνες, μόλις την Τρίτη, 29.08.2017!!! Η γιορτή είναι προγραμματισμένη για τις 09. και 10. Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή 11 μέρες πριν τις εκδηλώσεις! Γιατί αυτή συμπεριφορά; Αν αυτό δεν είναι απειλή και εκβιασμός εναντίον των κατοίκων των Φανών! Η «Γιορτή Αμπελιού» στις Φάνες, θα γίνει στις 09. και 10. Σεπτεμβρίου 2017 και εύχομαι να έχει την ίδια επιτυχία, όπως άλλες χρονιές!
Κύριε Σαντορινιέ, δεν καθιστώ εσάς υπεύθυνο για την μη λειτουργία του «μουσείου κρασιού» στις Φάνες. Ίσως πέρυσι παρασυρθήκατε από τις δηλώσεις του διευθυντή τής «Ένωσης», που είναι μέλος του κόμματός σας και είπατε αυτά που είπατε. Θεωρώ ότι για ένα τόσο ιστορικό χώρο στον οποίο έχουν επενδυθεί αρκετά δημόσια χρήματα από την ΕΕ (ΑΝ.ΔΩ) και την Περιφέρεια Ν.Α. και έχει γίνει τόσο σημαντική δουλειά, είναι υποχρέωση να υπάρχει ειλικρινής ενημέρωση και διαύγεια!
– Εμείς στις Φάνες ζητούμε την άμεση και άρτια λειτουργία του «μουσείου κρασιού» και την εκμετάλλευσή του προς όφελος όλων!
– Σημειώνω ότι, στις Φάνες έχουμε ήδη συγκεντρώσει πολλές υπογραφές για το θέμα αυτό!
– Έχουμε κάνει προτάσεις, πώς μπορεί να λειτουργήσει, δεν απαντά όμως η «Ένωση»!
– Πρέπει, δηλαδή, αυτό το μουσείο στις Φάνες, που εσωτερικά είναι ένα διαμάντι να το αφήσουμε να ρημάξει, όπως δεκάδες αλλά έργα στη Ρόδο και μερικές χιλιάδες σε όλη την επικράτεια; «Λαμπερό παράδειγμα» τα Ολυμπιακά έργα!
– Είναι τελικά στο DΝΑ μας, να δημιουργούμε έργα και μετά να τα αφήνουμε να ρημάζουν από ανικανότητα διαχείρισης και αδιαφορία;
Για αυτό απευθυνόμαστε και με την συλλογή των υπογραφών μας σε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου, όλων των κομμάτων και στον περιφερειάρχη να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν σύντομα λύση για μια άρτια λειτουργία αυτού του διαμαντιού, που ακούει στο όνομα Βιωματικό Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς Ν. Α. ή «μουσείο κρασιού» Φανών!
Όσο αφορά, την «Ένωση», πρώην ΕΑΣΔ, που έχει τώρα υποβαθμιστεί σε πρωτοβάθμιο όργανο. Ερωτούμε, διαπιστώνουμε, απαιτούμε:
– Η «Ένωση», ως γνωστόν είναι καταχρεωμένη, δεν έχει φορολογική ενημερότητα, βρίσκεται υπό εκκαθάριση ή αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και δυστυχώς κρατεί τους υπαλλήλους της ομήρους.
– Επειδή ο πρόεδρος της «Ένωσης» είναι σχεδόν σίγουρος για την εκκαθάρισή της και θέλει να ελέγχει προσωπικά τις καταστάσεις, προωθεί τον διευθυντή της «Ένωσης» σαν νέο διευθυντή της ΚΑΙΡ, όταν μετά από μερικούς μήνες ο νυν διευθυντή τής ΚΑΙΡ συνταξιοδοτηθεί (η πληροφορία είναι από πολύ έγκυρες και συγκλίνουσες πηγές). Είναι αυτό για το καλό των υπαλλήλων;
– Από ό,τι γνωρίζω η μόνη αντίδραση της «Ένωσης» το τελευταίο χρόνο για το θέμα του μουσείου είναι οι απειλές για μηνύσεις προκειμένου να μη δημοσιευτούν οι επιστολές που περιγράφουν την αλήθεια. Αυτό είναι για τον πρόεδρο, τον διευθυντή και το Δ.Σ. τής «Ένωσης» ντροπή !!

– Η πλειοψηφία του Δ.Σ. τής «Ένωσης», δεν είναι αγρότες αλλά συνταξιούχοι του ΙΚΑ και δημοτικοί υπάλληλοι (3 συνταξιούχοι, δύο δημοτικοί υπάλληλοι, ένας κτηνοτρόφος και ένας μελισσοκόμος). Θα πρέπει να εξηγήσουν στην κοινωνία ποιος ο σκοπός τους να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της «Ένωσης», αφού δεν έχουν κανένα άμεσο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα; Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν κανένα προγραμματισμό για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, ενώ λειτουργούν προς όφελος φίλων και συγγενών;
– Στις τελευταίες εκλογές λιγότερο από 40 άτομα ψήφισαν για να εκλεγεί το “παρόν” Δ.Σ. τής «Ένωσης», και τώρα το Δ.Σ. αποτρέπει την εγγραφή νέων μελών, αγροτών. Γιατί; Επειδή ο πρόεδρος φοβάται ότι θα χάσει τη προεδρία και ο διευθυντής τη θέση του; Οι παραγωγοί των Φανών έχουν πληρώσει τεράστιες εισφορές στην ΚΑΙΡ και την Ένωση τουλάχιστον από το 1945 και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι από το Δ.Σ. που ενώ οι ίδιοι δεν είναι αγρότες, προσπαθούν να αποτρέψουν πραγματικούς παραγωγούς να εγγραφούν στον συνεταιρισμό χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες.
– Τα τελευταία τρία χρόνια η «Ένωση», δεν έχει παρουσιάσει κανέναν έστω και υποτυπώδη επιχειρηματικό σχεδιασμό. Αντιθέτως, έδειξε τεράστια αδυναμία να συνεχίσει, έστω και μία από τις νέες δραστηριότητες που είχαν δρομολογηθεί από τη προηγούμενη διοίκηση και που θα μπορούσαν, αφενός να αποφέρουν στην «Ένωση», και την ΚΑΙΡ σημαντικά έσοδα και αφετέρου να στηρίξουν ενεργά τον πρωτογενή τομέα της Ρόδου. Ενδεικτικά σας αναφέρω: Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου, τυποποίηση και διάθεση τοπικών προϊόντων ΡΩ, τυποποιητήριο ελαιολάδου, τυποποιητήριο μελιού και αρκετές άλλες.
Το Βιωματικό Κέντρο δεν έχει ανοίξει και η «Ένωση», βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη αδράνεια επειδή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και επειδή λόγο αναξιοκρατίας τοποθετούνται λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις. Στα παρακάτω ερωτήματα πρέπει να απαντήσει άμεσα η «Ένωση»:
1)Υπήρχε κάποιος σχεδιασμός τα τελευταία 3 χρόνια και ποιος ήταν αυτός που οδήγησε στην αύξηση των οφειλών της «Ένωσης» και στον κίνδυνο να χαθεί η ακίνητη περιουσία της;
2)Ποιος ο σχεδιασμός του Δ.Σ. από εδώ και στο εξής, εκτός από το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας και πως πρόκειται να στηρίξουν το πρωτογενή τομέα αφού οι ίδιοι δεν είναι ούτε αγρότες, ούτε Manager;
3)Ποιος ο κίνδυνος να χαθούν και οι μετοχές της ΚΑΙΡ, λόγω των πολλών συνεχιζόμενων λαθών και της αδράνειας του Δ.Σ. τής «Ένωσης»;
4)Τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και ο νυν διευθυντής γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση της «Ένωσης» πριν αναλάβουν τις θέσεις τους. Αν δεν μπορούσαν να προσφέρουν κάτι επιπλέον, παρά μόνο να σταματήσουν την ανάπτυξη, γιατί επιδίωξαν να αναλάβουν διοικητικές θέσεις; Τι σκοπούς είχαν;
5)Η «Ένωση» φαίνεται σήμερα να έχει καταντήσει μια παρέα λίγων ευνοούμενων, συγγενών και φίλων. Θα πρέπει να μας πουν ποια τα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια εποχιακά ή και μονιμοποιήθηκαν και ποιες οι σχέσεις τους με τα μέλη του Δ.Σ.; Ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού εκτός από τις συγγενικές και φιλικές σχέσεις; Υπενθυμίζω ότι πριν λίγο καιρό ζήτησαν τη βοήθεια των Ροδιτών και των ΜΜΕ για να σταματήσουν το πλειστηριασμό ενός οικοπέδου. Γιατί; Για να βολέψουν τα δικά τους τα παιδιά;
6)Για τη θέση του διευθυντή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, χρειάζεται απαραίτητα προϋπηρεσία στη διοίκηση έστω και μικρότερων ομάδων υπαλλήλων και τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου (ΑΕΙ). Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του νυν διευθυντή τής «Ένωσης», αφού δεν διαθέτει τίποτα από τα ως άνω; Πότε έγινε η προκήρυξη της θέσης; Ποια εμπειρία είχε σαν Manager;
7)Γιατί τα τελευταία χρόνια παραιτήθηκε διψήφιος αριθμός στελεχών που εργαζόντουσαν πολλά χρόνια στην ΕΑΣΔ/«Ένωση», έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τη διοίκηση;
8)Γιατί ο πρόεδρος και ο διευθυντής, χωρίς να είναι οι ίδιοι αγρότες, έχουν αποτρέψει την εγγραφή νέων μελών, αγροτών στο συνεταιρισμό; Είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουν άμεσα το καταστατικό του συνεταιρισμού και το τρόπο εγγραφής νέων μελών, αγροτών.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κατά τη δική μου άποψη, τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και ο διευθυντής τής «Ένωσης», να είναι εντελώς ανίκανοι να προσφέρουν κάτι θετικό αφού για 3 χρόνια δεν μπορούν να λειτουργήσουν ένα απλό μουσείο, αλλά η άλλοτε ΕΑΣΔ, σαν θεσμός και δευτεροβάθμιο όργανο (μαζί με τους υπαλλήλους της) έχει μια σημαντική ιστορία ενώ αναγνωρίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια που συστήθηκε βοήθησε σημαντικά τον τόπο!
Ερωτήσεις των ερωτήσεων, διαπιστώσεις των διαπιστώσεων, απαιτήσεις των απαιτήσεων! Εδώ θα πρέπει να επέμβει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία και όχι ένας απλός πολίτης με μια επιστολή και ένα τετράδιο γεμάτο υπογραφές!!!
Για αυτό απευθυνόμαστε ακόμη μια φορά σε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου, όλων των κομμάτων και στον περιφερειάρχη να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν σύντομα λύση για μια άρτια λειτουργία αυτού του διαμαντιού, που ακούει στο όνομα «Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου» ή «Μουσείο Κρασιού Φανών»!
Εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Φανενών, που απαιτούν την άμεση και άρτια λειτουργία του μουσείου κρασιού στις Φάνες,
Δρ. Απόστολος Κυριατσούλης
χημικός μηχανικός/συνταξιούχος
πρόεδρος του Συλλόγου για τη Μελέτη και τη Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας, με έδρα το Weilheim της Βαυαρίας
ΥΣ: Μέρος αυτής της επιστολής, που αφορά τα δρώμενα τής «Ένωσης» και τις ερωτήσεις προς το Δ.Σ. τής «Ένωσης» θα σταλούν στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στον κ. Πετρόπουλο καθώς, και στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου