Ειδήσεις

Μακρόν: Το ΔΝΤ δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα

Kρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλος της Ευρώπης και την εμβάθυνση της σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας», συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη δίωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε πολλαπλά μηνύματα στήριξης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως δεν θα πρέπει να προβάλει νέους όρους και πως δεν έχει καμιά δουλειά να εμπλέκεται σε ευρωπαϊκά θέματα. Μήνυμα έστειλε και προς τους ευρωπαίους υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξή Τύπου, ξεκίνησε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό των προσπαθειών του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις, όπως είπε, που καταγράφονται στην οικονομία και επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Στόχος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και προς τους δανειστές, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις αντίστοιχες με αυτές του παρελθόντος.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση και άρα το τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης από την εποχή της αβεβαιότητας σε μια νέο εποχή», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δήλωσε πως συζήτησαν και για το θέμα της ενταξιακής πορείας στην Τουρκία αλλά και η επίλυση του Κυπριακού και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. «Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος σε διεθνές επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε πως συμφώνησε σε όλα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα απανέρχεται στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Στηρίζουμε αυτή την πορεία. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα θετικό βήμα και οι μεταρρυθμίσεις όπως η διοικητική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και έστειλε ένα διπλό μήνυμα σε ΔΝΤ και Ευρώπη σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ θα πρέπει να μην προβάλλει νέους όρους για να μείνει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». «Πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας και την επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη», τόνισε.

Μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ, δήλωσε πως ο ίδιος δεν στηρίζει την εμπλοκή του σε ευρωπαϊκά ζητήματα. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως αποφασίστηκε τότε», είπε, υπογραμμίζοντας πως «ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών- μελών και θεσμών που έφερε το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα». «Η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης πάσχει, αιτία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών», είπε και δήλωσε την αισιοδοξία του πως «τελικά θα βρεθεί μια λύση» και πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να γίνει  χωρίς όρους» και δεν θα πρέπει να υπάρξουν εμπόδια στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Εξάλλου ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ.

Σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η «η ελληνική κρίση ήταν και ευρωπαϊκή», αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις δράσεις της, που φέρνουν θετικά αποτελέσματα για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια. «Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε πως αύριο με σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενισχύσουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου