Τοπικές Ειδήσεις

Το Νοσοκομείο απέκτησε έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο

Εναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο και έναν αγγειογράφο προηγμένης τεχνολογίας, απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τη 2η ΥΠΕ και το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού της προγράμματος. Πλέον οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και των γύρω νησιών, δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για ιατρικές εξετάσεις. Αντίθετα θα απολαμβάνουν στον τόπο τους ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Στο Νοσοκομείο Ρόδου ξεναγήθηκε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Χρήστο Ευστρατίου, την αντιπεριφερειάρχη κ. Χαρούλα Γιασιράνη, έχοντας τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τον διοικητή κ. Γρηγόρη Ρουμάνη και το ιατρικό προσωπικό για τη λειτουργία των μηχανημάτων.
Ο κ. Χατζημάρκος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι η Ρόδος διαθέτει τόσο προηγμένα ιατρικά μηχανήματα που θα τα ζήλευαν μεγάλα νοσοκομεία της χώρας ή και του εξωτερικού! Αντίστοιχος ψηφιακός αγγειογράφος, όπως αυτόν που διαθέτει πλέον το νοσοκομείο της Ρόδου, υπάρχει μόλις σε άλλα δύο ή τρία νοσοκομεία της Ελλάδας.
«Ευχαριστώ τον κ. διοικητή και όλους τους συνεργάτες του. Στόχος μας είναι να αναβαθμίζουμε το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Ένα περιφερειακό νοσοκομείο, στην ελληνική επαρχία, έχει εξοπλισμό που θα ζήλευαν μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι το τελευταίο ευρώ ώστε να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δουλεύουμε σκληρά για να ενισχύσουμε τη Δημόσια Υγεία, ξεκινώντας από τις μεγάλες δομές και τα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία συνεχίζεται με το Νοσοκομείο Ρόδου. Μέχρι το τέλος του έτους το Νοσοκομείο της Ρόδου θα έχει στη διάθεσή του άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ιατροτεχνικός του εξοπλισμός. Ήδη έχουν ανασκευαστεί από την αρχή τα μαγειρεία, έχει φτιαχτεί το κυτταρολογικό εργαστήριο, έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος υποδοχής στα ΤΕΠ για «ύποπτα» περιστατικά κορωνοϊού με τη χρηματοδότηση πάντα της ΠΝΑι.

«Ο εχθρός είναι κοινός»
Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο “πόλεμος του διαδικτύου”, σημειώνοντας ότι ο εχθρός είναι κοινός και ότι δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό. Μοναδικό όπλο για την καταπολέμηση αυτού του εχθρού, είναι τα εμβόλια: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που όλο αυτό το διάστημα κύλησε ομαλά.
Η πανδημία δεν μας γονάτισε διοικητικά. Μπορέσαμε και ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό μας και έτσι σήμερα παραδόθηκε και λειτουργεί εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Ρόδου που θα ήθελαν και θα ζήλευαν μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε σε διαρκή μάχη με ένα μόνο εχθρό, ένα απολύτως κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό.
Εχθρός δεν είναι ο διπλανός μας, είναι ο κορωνοϊός και σε αυτόν πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο. Το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κερδίσουμε τον εχθρό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο και χρησιμοποιώντας το όπλο αυτό, πιστεύω ότι θα φέρουμε το νικηφόρο αποτέλεσμα σε αυτό τον πόλεμο.
Με συγκλόνισε η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος είπε ότι το 99% των συμπατριωτών μας που έχασαν το τελευταίο τρίμηνο τη ζωή τους, ή εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι. Μιλάμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας που είχαν την ευκαιρία να κάνουν το εμβόλιο… Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις σκέψεις για εσωτερικές συγκρούσεις. Ας κατεβάσουμε τα πληκτρολόγια και ας σταματήσουμε τον διαδικτυακό πόλεμο».
Την χαρά και την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, εξέφρασε και ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ηταν χαρά και τιμή η παρουσία του περιφερειάρχη εδώ με τους συνεργάτες του. Επιβεβαιώσαμε ακόμη μία φορά το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας τις κοινές ανησυχίες και προσπάθειες με ένα σκοπό να βελτιώσουμε το νοσοκομείο όσο γίνεται περισσότερο. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες… Σημασία έχει ότι υπάρχει καλή συνεργασία, καλός προγραμματισμός και εν τέλει καλό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο τις προσπάθειες… ¨Ήδη θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού ενός εκατομμυρίου για την ουρολογική και γαστρεντερολογική κλινική, θα προμηθευτούμε αναπνευστήρες για τη ΜΕΘ κρεβάτια για την μονάδα αιμοκάθαρσης, έτσι ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Κάρπαθος μετά από χρόνια απέκτησε ένα νέο ασθενοφόρο…».
Τέλος ο κ. Ρουμάνης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάγκη για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού στην περιοχή μας. «Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά καταβάλλουμε αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους κατοίκους της περιοχής… Ένα πράγμα προέχει, να είμαστε ζωντανοί και εμβολιασμένοι. Αλλιώς θα είμαστε πεινασμένοι, φτωχοί και νεκροί. Είναι απλά τα πράγματα… Όλοι πλέον συνειδητοποιούμε τι πρέπει να κάνουμε. Κανένα δεν εξαναγκάζουμε. Η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή που υπαγορεύει τι πρέπει να κάνει καθένας μας», είπε μεταξύ άλλων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πέρα από τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, ενισχύει το Νοσοκομείο και με το αναγκαίο προσωπικό. Πρόκειται για 24 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, των οποίων το μισθολογικό κόστος καλύπτεται από πόρους της ΠΝΑι.

Ο τουρισμός
Ο τουρισμός στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κινείται σε ανοδική τροχιά. Πάνω από το 80% των ξενοδοχείων λειτουργούν και ο ρυθμός των νέων κρατήσεων είναι αυξημένος.
«Πέρυσι τέτοια εποχή μόλις άνοιγε ο τουρισμός και κάναμε δειλά δειλά τα πρώτα βήματα… Το πρώτο που επλήγη από την πανδημία ήταν οι μετακινήσεις και όπως ήταν φυσικό, ο τουρισμός χτυπήθηκε αλύπητα. Για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή, θέλει μεγάλο αγώνα. Εξαρτάται από τις αποφάσεις πολλών ξένων χωρών η ύπαρξη τουριστικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε μία σταθερά πολύ αυξητική ροή κρατήσεων και αφίξεων. Προχθές σπάσαμε το φράγμα των 100 πτήσεων στη Ρόδο, ένας ασύλληπτος αριθμός… Έρχονται συνεχώς νέες κρατήσεις. Είναι υψηλός ο ρυθμός των κρατήσεων σε επίπεδο αεροσκαφών, πλέον. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα, γύρω στις 20 Ιουλίου, θα ανοίξει και η Αγγλία και τότε θα εκτοξευθούν οι αφίξεις.
Και πρέπει να λάβουμε υπόψη το εξής… Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ανοιχτών μονάδων, πάνω από το 80% στη Ρόδο και σε άλλα νησιά. Η Πάρος, η Μύκονος και η Σαντορίνη ξεπερνούν μάλιστα το ποσοστό αυτό!
Εμείς προσπαθούμε να βελτιώνουμε το κλίμα, να κάνουμε σωστή ενημέρωση και το κάνουμε στοχευμένα έχοντας την εμπειρία της περσινής χρονιάς. Πρέπει όμως κάποια μέτρα να τηρούνται.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Η ΠΝΑΙ, μέσω των ΚΕΚ Γεννηματάς, εκπαίδευσε πέρυσι 30.000 άτομα στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στόχος μας είναι να επικαιροποιήσουμε την ενημέρωση-εκπαίδευση εφέτος», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι τουριστικές αγορές από όπου αντλούν επισκέπτες τα νησιά, παρακολουθούν την πορεία των εμβολιασμών, παίρνοντας τις αποφάσεις τους από τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κάθε προορισμού:
«Θα πρέπει να αποφύγουμε ακραίες συμπεριφορές… που στοιχίζουν σε όλους τελικά. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοιό διεθνώς. Η αγωνία για τις νέες μεταλλάξεις είναι μεγάλη. Μία από αυτές είναι ταχύτατα διαδιδομένη και επιθετική. Επειδή η οικονομία μας δεν έχει άλλες αντοχές, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην ξανακλείσουμε, να είναι σε χαμηλά επίπεδα τα περιστατικά.. Ο καθένας μας να γίνει φορέας του μηνύματος ότι απαιτείται προσοχή και όλα θα πάνε καλά… Αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες του εξωτερικού, απ’ όπου αντλούμε επισκέπτες, μετράνε πάρα πολύ το ποσοστό των εμβολιασμένων στην κάθε χώρα και αυτό το αναφέρω με διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας. Πρόκειται για διεθνή κανόνα και βεβαίως εμείς που αποζητούμε την άνοδο της οικονομίας μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους που την επηρεάζουν».

Χαρούλα Γιασιράνη: «Μονόδρομος ο εμβολιασμός»
Στην ανάγκη συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Χαρούλα Γιασιράνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα καρά του κορωνοϊού. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι. Βεβαίως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μπερδευτεί και είναι λογικό αυτό, καθώς ακούγονται από τα ΜΜΕ απόψεις που διαφοροποιούνται από αυτές της επιστημονικής κοινότητας. Φαίνεται ότι έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις πολλών συμπολιτών μας. Υπάρχει παρόλα αυτά, μία μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν πειστεί ακόμη.
Αυτούς τους παρακαλώ να προσφεύγουν σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης, να ακούν τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Φροντίσαμε ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και να μπορεί να εμβολιαστεί κανείς όποτε το αποφασίσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου