Μετά από μια δεκαετία οικονομική κρίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ξαναβρίσκει τον δρόμο της. Δοκιμάστε να το πείτε όμως αυτό στους Έλληνες που έφυγαν και δεν σκοπεύουν να γυρίσουν πίσω, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times με τίτλο “Η Ελλάδα μπορεί να γυρίζει σελίδα, αλλά οι Έλληνες που έφυγαν δεν γυρίζουν πίσω”.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες, καθώς η χώρα βυθιζόταν επί χρόνια σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας. Και μάλιστα όπως επισημαίνει, όλοι αυτοί οι νέοι κάθε άλλο παρά σκοπεύουν να επιστρέψουν πίσω.

“Η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Όταν συνειδητοποιείς ότι η χώρα σου έχει γίνει νεκροταφείο ονείρων, προσπαθείς να βρεις όνειρα αλλού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κακογιάννης, ένας από τους πολλούς Έλληνες μηχανικούς που έφυγαν για το Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια.

Ενώ η Ευρώπη εξέρχεται τελικά από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, σημειώνουν οι New York Times, ενώ συνεχίζουν λέγοντας: “Σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες από τότε που άρχισε η κρίση, μία από τις μεγαλύτερες εξόδους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης”.

“Και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν”. Ανάμεσά τους γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, καθώς και νέοι πτυχιούχοι που κινούνται προς τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται για την έξοδό της από την οκταετή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλά για ανάκαμψη, οι νέοι που εγκατέλειψαν την χώρα θεωρούν πως η αισιοδοξία είναι πρόωρη, σημειώνει το πρακτορείο. Το 1/5 των Ελλήνων είναι ακόμη άνεργοι, η οικονομία παραμένει μικρότερη από ότι ήταν μια δεκαετία πριν, ενώ η αβεβαιότητα στην Ιταλία συνιστά νέα απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ