Ο Παραολυμπιονίκης Μιχάλης Σεΐτης μίλησε στο gazzetta.gr για το ατύχημα με τη μηχανή που του άλλαξε τη ζωή, για το γεγονός ότι σηκώθηκε ξανά, για τις θυσίες του πρωταθλητισμού και τους επόμενους του στόχους!

O Mιχάλης Σεΐτης είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Τα καταφέρνει με την ίδια δεξιοτεχνία, είτε στους αγωνιστικούς στίβους, είτε ως χορευτής στο σόου του Ant1! Πλέον αποτελεί και έμπνευση για ένα έργο τέχνης που επιμελήθηκε ο  graphic designer Γιώργος Μακράκης aka Alpha2graphic και το οποίο παρουσιάστηκε χθες, στα εγκαίνια του καταστήματος της Nike στην Ερμού.

Με αφορμή το έργο αυτό, ο Ροδίτης Παραολυμπιονίκης του στίβου μίλησε για τη ζωή του, την καριέρα του και τους επόμενους στόχους του.

-Το καλοκαίρι του 2013 είχες ένα ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα σου στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να χάσεις το ένα πόδι σου. Πόσο δύσκολο είναι να σηκωθείς μετά από κάθε πτώση;

«Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο ή εύκολο, για μένα είναι απλώς η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πέφτω, σηκώνομαι. Έτσι έχω μάθει να ανταπεξέρχομαι στις δυσκολίες από μικρό παιδί κι ίσως είναι ένα χαρακτηριστικό μου το οποίο με βοήθησε ο αθλητισμός να εξελίξω. Όταν το 2013 ήρθε για μένα η μοιραία πτώση, την ίδια στιγμή ήξερα ότι έπρεπε να σηκωθώ και να συνεχίσω. Κι αυτό έκανα, 3 μήνες μετά το χειρουργείο ξαναμπήκα στο στίβο».

-Αυτή θα ήταν και η πιο δύσκολη στιγμή της ως τότε καριέρας σου;

«Θα περίμενε κανείς ν’ απαντήσω το προφανές. Στην πραγματικότητα όμως από τη στιγμή του ατυχήματος κι έπειτα έχω να θυμάμαι τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου: νίκες, παγκόσμια ρεκόρ.  Αυτή τη στιγμή την έχω αφήσει πίσω. Δε θέλω να στέκομαι στις δυσκολίες, προτιμώ να θυμάμαι τις πτήσεις που με οδήγησαν στο σήμερα».

-Πιστεύεις ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου και πώς έχει επηρεάσει τη δική σου;

«Πιστεύω ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να εξελίξει σημαντικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, όπως είναι η αυτοπειθαρχία, η πίστη, η υπομονή, η επιμονή. Όμως η δύναμη για ν’ αλλάξεις τη ζωή σου είναι καθαρά δική σου απόφαση. Νομίζω ότι στη δική μου περίπτωση ο αθλητισμός είναι κομμάτι αυτού του οποίου είμαι. Από τον τρόπο ζωής μέχρι τον τρόπο σκέψης, από την πτώση μέχρι την απογείωση σ’ ότι κι αν κάνω υπάρχει πάντα ένα κομμάτι του και θέλω να πιστεύω ότι μέσα σ’ αυτόν υπάρχει κι ένα δικό μου κομμάτι».

-Τι θυσίες απαιτεί ο αθλητισμός και τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει ν’ ασχοληθεί μ’ αυτόν;

«Κάθε επιλογή που κάνουμε απαιτεί κάποιες θυσίες για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αθλητισμό. Αν όμως έχεις πάθος γι’ αυτό που αγαπάς κι αν πιστεύεις σ’ αυτό που κάνεις, οι θυσίες και τα εμπόδια που θα συναντήσεις θα σε κάνουν ακόμα πιο δυνατό. Δεν μπορείς να κατακτήσεις κάτι, αν δε θυσιάσεις κάτι άλλο. Από την άλλη, ο αθλητισμός σου προσφέρει τόσο δυνατές στιγμές που αξίζει κάθε στέρηση και κάθε εμπόδιο. Για όλα τις στιγμές λοιπόν, για το ταξίδι που κερδίζεις μέσα από απ’ αυτόν, τις αξίες και τις δυσκολίες που σε κάνουν σοφότερο, νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κάθε νέο παιδί».

-Συνεργάστηκες με τον Γιώργο Μακράκη aka Alpha2graphic, ο οποίος δημιούργησε ένα έργο με βάση τη δική σου ιστορία, το οποίο και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο opening party της Νike, για το κατάστημα της. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

«Βλέποντας τη διαδικασία της δημιουργίας από το μηδέν, με σημείο εκκίνησης τη συνάντησή μας με τον Γιώργο και την αφήγηση της ιστορίας μου, ένιωσα λες και ταυτόχρονα με τη δική μας ζωή, δημιουργούσαμε μία καινούργια. Ο Γιώργος με ρώτησε για την αρχή της καριέρας μου, τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσω για να φτάσω στο σήμερα. Αναγνωρίσαμε κι οι δύο, ότι αυτό που μ’ έκανε να αφήσω πίσω κάθε εμπόδιο, ήταν η θέληση και η πίστη, κι αυτά τα 2 χαρακτηριστικά  είναι και το επίκεντρο του έργου.

Το βασικό μήνυμα που θα ήθελα να περάσω σε κάθε άνθρωπο που δυσκολεύεται να σηκωθεί ξανά μετά από μια δυσκολία, είναι ότι η κάθε πτώση είναι απλώς η αφορμή για να πετάξεις. Νιώθω ενθουσιασμένος που αυτό το έργο θα αποκαλυφθεί στο κοινό την Τετάρτη στις 6 Ιουνίου, στις 18.00 στα εγκαίνια του καταστήματος της Nike στην Ερμού σε ένα μεγάλο party και με αυτό το δημιουργικό τρόπο θα μοιραστώ την ιστορία μου με όλους!».

-Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι;

«Τον Αύγουστο θα αγωνιστώ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο – όμως ο επόμενος μεγάλος σταθμός για μένα είναι το Τόκυο, το 2020, όπου θα γίνουν οι Παραολυμπιακοί. Στόχος είναι πάντα το χρυσό μετάλλιο – θα με έκανε πολύ χαρούμενο».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ