Ειδήσεις

Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ για τους μειωμένους μισθούς-Ολόκληρο το κείμενο

Η μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων με στόχο  την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε να εναρμονισθεί με τους αντίστοιχους μισθούς της ανατολικής Ευρώπης, αποτελούν βασικούς στόχους που επαναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο κείμενο – συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση το οποίο τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Πρόκειται για το πακέτο των προαπαιτουμένων που θέτει το Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί με την παρουσία και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος τώρα καταγγέλλει το δημοσίευμα του Βήματος ως προερχόμενο από «το σύστημα διαπλοκής» που δημιουργεί «τεχνητές ειδήσεις».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

Η εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας με τη διεθνή πρακτική, είναι μέρος των κειμένων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως και η μείωση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε να «ευθυγραμμισθεί» με τους μισθούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτά όπως και οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτελούν τα προαπαιτούμενα που θα τεθούν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.
Με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει ο κ. Κατρούγκαλος την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού; Μένει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Ήδη ο ΣΕΒ του έχει ζητήσει να ενσωματωθούν οι δύο ετήσιοι μισθοί – 13ος και 14ος – στους υπόλοιπους 12 και να μην ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Όπως έγραψε το «Βήμα της Κυριακής» αυτό αποτελεί και την θέση του ΔΝΤ, το οποίο περιγράφει τις αλλαγές στα επίσημα – συμφωνημένα με την κυβέρνηση κείμενά του.

Ενδεχομένως ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση να επιλέξουν την κατάργηση των τριετιών, ή του επιδόματος γάμου, καθώς στο τέλος του 2016, αλλάζει ο τρόπος καθορισμού των κατώτατων αμοιβών και θα γίνεται – πλέον – με κυβερνητική απόφαση.
Ωστόσο είτε με κατάργηση των δύο μισθών, για τους νεοπροσλαμβανόμενους, είτε με μειώσεις στα επιδόματα το τελικό – οικονομικό – αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους θα είναι το ίδιο: μείωση των αποδοχών τους.

Και επειδή ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε«κατασκευή ειδήσεων», παραθέτουμε ολόκληρο το επίμαχο κείμενο του ΔΝΤ για τα εργασιακά , με την υποσημείωση ότι «τα κείμενα αυτά δεν περιγράφουν αυτό καθαυτά τα μέτρα, αλλά την φιλοσοφία τους». Αναλυτικά στο συμφωνηθέν κείμενο του ΔΝΤ αναφέρονται τα εξής:

«Ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η επανεκκίνηση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο αποτελεί σημαντική πολιτική αναγκαιότητα. Τα προηγούμενα προγράμματα εισήγαγαν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν την επαρκή ‘κρίσιμη μάζα’ των αλλαγών για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Οι προσπάθειές μας θα έχουν ως στόχο την συμπλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της εφαρμογής:

Αγορά Εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν με τα προηγούμενα προγράμματα – συμπεριλαμβανομένων – των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, υπήρξαν πολύ σημαντικές για την μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα προασπίσουμε αυτά τα επιτεύγματα και θα τα ενισχύσουμε νομοθετώντας, ως προαπαιτούμενη ενέργεια – prior action – περαιτέρω μεταρυθμίσεις για να εναρμονίσουμε τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2016 θα εισαγάγουμε ένα απλοποιημένο και εξορθολογισμένο κώδικα εργατικής νομοθεσίας για να αντιμετωπίσουμε τις ‘ασυνέπειες’ της εγχώριας νομοθεσίας και να ευθυγραμμίσουμε την εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς».
Αυτά περιγράφονται στο συμφωνημένο κείμενο με το ΔΝΤ. Τα μέτρα που θα επιλεγούν για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να εναρμονίσουν τους μισθούς με την Ανατολική Ευρώπη, θα τα δούμε το Σεπτέμβριο, οπότε και θα φανεί κατά πόσο «κατασκευάζουμε ειδήσεις»…
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου