• Με εισηγήσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου και ποινικές διώξεις σε εξέλιξη, εκδόθηκαν οι πέντε αποφάσεις αργίας χωρίς αποδοχές
Σε μία καθοριστική εξέλιξη για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τον Δήμο Ρόδου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης υπέγραψε πέντε αποφάσεις προσωρινής αργίας για υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου.
Οι αποφάσεις βασίζονται στις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Δ΄ Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τεκμηριώνονται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα διοικητικά και εισαγγελικά έγγραφα.
Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε προσωρινή αργία είναι οι εξής:
• 48χρονη προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
• 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης,
• 55χρονος προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών,
• 65χρονος υπεύθυνος του Αρχείου,
• και 54χρονος υπάλληλος της Πολεοδομίας.
Τα νομοθετικά θεμέλια των αποφάσεων
Οι αποφάσεις αργίας στηρίζονται κυρίως:
• στο άρθρο 108 του Ν. 3584/2007, όπως ισχύει, σχετικά με την επιβολή της δυνητικής αργίας σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για αδικήματα που αφορούν στην υπηρεσία,
• στο άρθρο 109 του ίδιου νόμου, που ρυθμίζει τις συνέπειες της αργίας, και ειδικά τις αποδοχές,
• στα άρθρα 38–42 του Ν. 3584/2007, που ορίζουν τις συνέπειες της αργίας για τα καθήκοντα και την υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου.
Τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση εισαγγελικά και διοικητικά στοιχεία
Κάθε απόφαση περιλαμβάνει:
1. Την γνωστοποίηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, με αναφορά στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για αδικήματα κατά της υπηρεσίας.
2. Την προηγούμενη απόφαση αναστολής καθηκόντων (με ατομικό αριθμό για κάθε υπάλληλο).
3. Το αίτημα του δημάρχου Ρόδου προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο περί γνωμοδότησης για θέση σε αργία.
4. Το επίσημο έγγραφο γνωμοδότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που επιβεβαιώνει ομόφωνα την πρόταση για δυνητική αργία λόγω λόγων δημοσίου συμφέροντος.
Το κάθε ένα από αυτά τα έγγραφα καταγράφει ότι πληρούται η βασική προϋπόθεση για επιβολή αργίας, δηλαδή η ύπαρξη ενεργής ποινικής δίωξης για υπηρεσιακό αδίκημα που ενδέχεται να επιφέρει έκπτωση από την υπηρεσία.
Το περιεχόμενο των αποφάσεων αργίας
Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε αργία υποχρεούνται:
• να απέχουν από κάθε υπηρεσιακό καθήκον,
• να μην λαμβάνουν αποδοχές για το διάστημα της αργίας (με εξαίρεση περιπτώσεις ειδικών επιδομάτων που καθορίζονται από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 109),
• ενώ διατηρούν δικαίωμα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών αρχών.
Η κάθε απόφαση επισημαίνει ρητά πως η απομάκρυνση γίνεται για τη διαφύλαξη του κύρους της Υπηρεσίας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας, όπως απαιτεί το δημόσιο συμφέρον.
Πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα
Οι αποφάσεις του δημάρχου Ρόδου φέρουν το βάρος της αναγκαίας πολιτικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε μία διοικητική δομή που φέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να λειτουργούσε με όρους οργανωμένης διαφθοράς.
Σκιά “μαύρου χρήματος”
Το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης συνοδεύεται και από σοβαρές ποινικές διαστάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τις αρχές να εστιάζουν σε ύποπτες οικονομικές ροές και στοιχεία αδικαιολόγητου πλουτισμού. Τα ευρήματα αναμένεται να διασταυρωθούν με φακέλους και αιτήσεις που διαχειρίζονταν οι υπό εξέταση υπάλληλοι.
Η πιθανότητα ύπαρξης παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω ευνοϊκής διεκπεραίωσης φακέλων φέρνει στην επιφάνεια χρόνια παθογένεια στη λειτουργία της Πολεοδομίας, και πλέον εξετάζεται αν υπήρξε οργανωμένο δίκτυο που δρούσε μεθοδικά.
Στο κάδρο και ιδιώτες μηχανικοί
Η υπόθεση δεν περιορίζεται στο στενό δημόσιο πλαίσιο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δωδεκανήσου επέβαλε αυστηρότατες ποινές σε δύο ιδιώτες μηχανικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανακοινώνοντας διετή στέρηση επαγγελματικής ιδιότητας. Πρόκειται για έναν 68χρονο αρχιτέκτονα και μία 48χρονη πολιτικό μηχανικό.
Γιατί ο Δήμαρχος δεν κάνει κανονική ΕΔΕ. Να ορίσει δύο επιθεωρητές από το Υπουργείο και να ελέγξουν τις υπηρεσίες του;