Μόλις 914 επιχειρήσεις, σε σύνολο τουλάχιστον 220.000, στην Ελλάδα βαρύνονται με το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επίσης, στους 3.970 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας απασχολούνται πάνω από 780.000 εργαζόμενοι , δηλαδή περισσότερο από το 44% του συνολικού αριθμού των ιδιωτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Αυτά τα δύο στατιστικά ευρήματα αρκούν για να αποδείξουν ότι τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές εξαρτώνται από εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Οι οποίες σηκώνουν όλο το βάρος , που χρόνος με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο, μέσα στην κρίση, προστίθεται στο δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Έτσι, όμως αυξάνεται παράλληλα, και ο κίνδυνος για τα δημόσια έσοδα , καθώς τυχόν αποφάσεις τους για μετεγκατάσταση ή αναβολή επενδυτικών σχεδίων, όπως και σχέδια φοροαποφυγής, μπορεί να αποτυπωθούν άμεσα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού .Ήδη από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα προκύπτει ότι το 70% των εταιρειών εμφανίζει είτε ζημιές είτε οριακά κέρδη που δεν ξεπερνούν τις 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεν είναι μάλιστα , λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που, ενώ έχουν την δυνατότητα , ως συστηματικοί κακοπληρωτές δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους.

enikonomia.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ