Αθλητικά

Οι τέσσερις ομάδες μας στη Γ’ Εθνική (2010-20)

Τέσσερις ομάδες έπαιξαν από τα Δωδεκάνησα στη Γ’ Εθνική τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ τη σεζόν 2009-10 η Αναγέννηση Ρόδου στέφθηκε πρωταθλήτρια αλλά για οικονομικούς λόγους δεν έπαιξε ποτέ στις εθνικές κατηγορίες. Στη Γ’ Εθνική αγωνίστηκαν κατά σειρά ο Γ.Σ. Διαγόρας, οι Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου, ο Ιπποκράτης Κω και η Καλλιθέα, με τους τρεις πρώτους μάλιστα να κάνουν και εξαιρετική πορεία. Ο Γ.Σ. Διαγόρας και ο Ιπποκράτης Κω ανέβηκαν μάλιστα στη Β’ Εθνική, ενώ οι Άγιοι Θεόδωροι παρέμειναν άνετα και έκαναν εθελούσια έξοδο στη Γ’ Εθνική. Όσον αφορά στην Καλλιθέα, έκανε πολλά λάθη στο σχεδιασμό της και μοιραία υποβιβάστηκε πέρσι από τη Γ’ Εθνική.
Όσο οι εθνικές κατηγορίες μένουν… σπίτι και τα πρωταθλήματα έχουν «παγώσει» λόγω Covid-19 θυμόμαστε όλες τις ομάδες από τα Δωδεκάνησα που βρέθηκαν στη Γ Εθνική την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα 28 νησιώτικες ομάδες δήλωσαν συμμετοχή από το 2010 έως και το 2020 στους ομίλους του νότου, με τρεις από αυτούς προέρχονται από το Ιόνιο και 25 από την ανατολική πλευρά της Ελλάδας. Κάποιοι παρέμειναν μόλις για μια αγωνιστική σεζόν στην συγκεκριμένη κατηγορία, αποχαιρετώντας την με πανηγυρισμούς είτε με… κλάματα προς τα τοπικά. Άλλοι αποτελούν… εραστές της, ενώ για κάποιους το συγκεκριμένο βήμα έγινε η… μαχαίρια προκειμένου να διαλυθούν. Όπως και να έχει η Γ’ Εθνική έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες μέσα στην δεκαετία, έχουν περάσει παίκτες και προπονητές που διατέλεσαν το… αγροτικό τους και πια βρίσκονται στα «μεγάλα σαλόνια».
Έτσι όλα αυτά σε συνδυασμό με τα φετινά αμφίρροπα πρωταθλήματα του νότου, που τέσσερις (σε καθ’ ένα από αυτά) θα τα αποχαιρετίσουν, ένας (από κάθε όμιλο) θα βρεθεί στην δοκιμασία μπαράζ και δυο (από 1ο και 2ο όμιλο) με χαμόγελο θα πάρουν το εισιτήριο για την Β Εθνική, ολοκληρώνουν την περίεργη ομορφιά στην κατηγορία που οι περισσότεροι αγαπούν να μισούν.
Ας θυμηθούμε τους δικούς μας εκπροσώπους στον 2ο όμιλο νότου της Γ’ Εθνικής από το 2010 έως το 2020, με χρονικά κριτήρια, ξεκινώντας από τον παλαιότερο προς το νεότερο.
Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ
Ο Διαγόρας Ρόδου είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της περιοχής, με βλέψεις ανόδου. Τα ίδια όνειρα είχε και στην αρχή της δεκαετίας καθώς αφού με το 4/4 στα μπαράζ ανόδου πήρε το «εισιτήριο» για την Γ’ Εθνική, την περίοδο 2009-2010 τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα με 46 βαθμούς και 20-6 στην σειρά, πίσω από την Α.Ε.Ν. Κηφισιάς του Ηλία Παπαθεοδώρου και στα παιχνίδια «ειδικών συνθηκών» που ακολούθησαν στον Βόλο, πανηγύρισε τη νίκη απέναντι σε Κόροιβο Αμαλιάδας, Φίλιππο Βέροιας και Ασβεστοχώρι και ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Εκείνη τη χρονιά στον Διαγόρα αγωνίζονταν εκτός άλλων οι Σκορδάλης, Παναγιωταράκος, Τσαμπάς, Παρδακάς, Αγαπιάδης, Δούβαλης, Παπαιωσηφ, Μαρουλλάκης, Μπανγκούρας, Νεραντζάκης και προπονητής ήταν ο Γιάννης Τσακίρης.
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Το καλοκαίρι του 2014 οι Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου, από τη Ρόδο πραγματοποίησαν το «4 στα 4» στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου και κατέκτησαν το.. εισιτήριο για την Γ’ Εθνική. Στις εθνικές κατηγορίες την πρώτη του χρονιά το σύνολο από την Ρόδο, το οποίο και καθοδήγησε ο Βενέτης Θωμίδης κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του τερματίζοντας στην 7η θέση. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν όμως η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να την αποσύρει από τη Γ’ Εθνική και έτσι οι «πορτοκαλί» δεν αγωνίστηκαν ξανά σε κανένα πρωτάθλημα αφού σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν εκείνη την περίοδο ο σύλλογος βγήκε εκτός προϋπολογισμού.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩ
Για δυο συναπτές αγωνιστικές περιόδους (2015-2017) ο Ιπποκράτης ήταν η «αιτία» που οι ομάδες του 2ου ομίλου ταξίδευαν προς την Κω. Μάλιστα η συγκεκριμένη «έξοδος» δεν ήταν διόλου εύκολη για τους 12 αντιπάλους του αφού το σύνολο του Προδρόμου Κανενόπουλου στην αρχή, του Ρούλη Αλμπάνη στην συνέχεια του Μιχάλη Καπλανίδη, πάλευε σε κάθε παιχνίδι. Εν τέλει ο Ιπποκράτης ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην 5η θέση με το 18-8. Η ταυτόχρονη συμμετοχή του ανδρικού τμήματος στην Γ Εθνική και του γυναικείο τμήματος στην Α1 όμως στάθηκε αφορμή για σοβαρή διοικητική και οικονομική κρίση, η οποία ξεπεράστηκε άμεσα. Έτσι το φθινόπωρο του 2016 ο Ιπποκράτης βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στις ομάδες του 2ου ομίλου νότου. Νέος προπονητής ήταν ο Μιχάλης Καπλανίδης. Ο σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 2η θέση με 20 νίκες και 4 ήττες με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο ανόδου. Κορυφαίος σκόρερ εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε ο Αντώνης Ασημακόπουλος με 446 πόντους και ακολούθησε ο Κώστας Χαρίσης με 367. Αυτή τη στιγμή η ομάδα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα των Δωδεκανήσων, αφού πέρσι για λόγους οικονομικούς δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στην Α2, έχοντας μάλιστα φτάσει κοντά στα πλέι- οφ ανόδου προς την Basket League.
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Η Καλλιθέα Ρόδου σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε τοπικό επίπεδο αλλά και στους αγώνες μπαράζ (εκτός των άλλων ολοκλήρωσε αήττητη τη σεζόν, έχοντας το απόλυτο 17/17 και συνολικά με τα μπαράζ πέτυχε το 21/ 21) έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία παίρνοντας το εισιτήριο για την Γ’ Εθνική και τον 2ο όμιλο νότου. Έτσι έγινε μια πολλά υποσχόμενη δύναμη που όμως δεν άντεξε την πίεση των ταξιδιών, κάνοντας και κακό σχεδιασμό. Έτσι οι Ροδίτες έμειναν μόλις μια αγωνιστική περίοδο (2018-2019) στα εθνικά πρωταθλήματα και με σειρά αγώνων 8-17 σε 26 ματς τερμάτισαν 12οι και πήραν τον δρόμο προς την επιστροφή των τοπικών πρωταθλημάτων όπου και αγωνίστηκε φέτος με αντίπαλους τους Διαγόρα, Γαλάζια Ακαδημία, Ροδίων Άθλησις, Σύμη και Ιαλυσό (στον όμιλο Ρόδου), ενώ ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, και ουσιαστικά «σημαία» σε όλη αυτή την πορεία ήταν ο Πάνος Παναγιωταράκος, που διετέλεσε και προπονητής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου