Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η εύρεση προσωπικού στη Ρόδο για την στελέχωση όχι μόνο ξενοδοχείων αλλά και τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης, με αποτέλεσμα λίγο πριν από το άνοιγμα της σεζόν πολλές θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές και πολλοί επιχειρηματίες να βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που επιθυμούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο και όπως λένε επιχειρηματίες στη «δ», κάθε… πέρσι και καλύτερα.
Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εξηγεί, ότι η κατάσταση αυτή γίνεται κάθε χρόνο χειρότερη αφού το εξειδικευμένο προσωπικό μειώνεται με αποτέλεσμα οι επιλογές να περιορίζονται.
«Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα ξενοδοχεία αλλά επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που αναζητούν εναγωνίως προσωπικό αλλά δυστυχώς οι επιλογές μας είναι κάθε χρόνο πιο περιορισμένες. Αυτό συμβαίνει και επειδή έχουμε απωλέσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι επέλεξαν να εργαστούν εκτός Ρόδου, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες γνώστες να είναι περιζήτητοι άρα και δυσεύρετοι. Επιπλέον, αυτό δημιουργεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα∙ αναγκαζόμαστε δυστυχώς να καλύπτουμε τις κενές θέσεις με εργαζόμενους που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε την απαιτούμενη εμπειρία, κι αυτό στο σύνολό του έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναζητώ εδώ και 2,5 μήνες εξειδικευμένο προσωπικό για το εστιατόριό μου και μέχρι σήμερα, λίγο πριν ανοίξει η σεζόν, δεν έχω καταφέρει να το στελεχώσω. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλοι συνάδελφοί μου στον τομέα της εστίασης, με τους οποίους είμαστε καθημερινά σε επαφή», λέει στη «δ» γνωστός εστιάτορας της Μεσαιωνικής Πόλης.
Όπως υποστηρίζει, ενώ στην υπόλοιπη χώρα καταγράφονται μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στη Ρόδο συμβαίνει το οξύμωρο να υπάρχουν κενές θέσεις αλλά να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν. «Αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε προσωπικό με περιορισμένες δυνατότητες για να βγάλουμε “κουτσά-στραβά” τη σεζόν εις γνώση μας ότι αυτό ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις εποχιακές επιχειρήσεις. Ακόμα και γνωστά μαγαζιά της Ρόδου που μετρούν χρόνια στον τομέα της εστίασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ακόμα δε μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα καινούρια μαγαζιά, όπου ο ιδιοκτήτης επενδύει χιλιάδες ευρώ αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να τα δουλέψει σωστά!», λέει, επισημαίνοντας ότι και φέτος θα ανοίξει το εστιατόριο του με ελλείψεις στο προσωπικό.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες αρκετών εργαζομένων για χαμηλούς μισθούς αλλά… υψηλές απαιτήσεις, δηλώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει αλλά, όπως λέει, συμβαίνει και το αντίστροφο. Οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντας τη δυσκολία στελέχωσης επιχειρήσεων, να έχουν απαιτήσεις που δεν αντιστοιχούν στις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα πολλές από τις θέσεις να καταλαμβάνονται από ανειδίκευτους υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων αλλοδαποί.
Ιδιοκτήτης νέας επιχείρησης στη Ρόδο, δήλωσε στη «δ» ότι αδυνατεί να βρει manager που να αναλάβει τη διαχείριση του καταστήματος γι αυτό και αναγκάζεται να είναι ο ίδιος «παρών» πολλές ώρες την ημέρα, εις βάρος του άλλου καταστήματος που διατηρεί για χρόνια με σταθερή πελατεία αλλά προσωπικό που… αλλάζει ανά περιόδους
«Και το δεύτερό μου κατάστημα όπως και το πρώτο δεν είναι εποχιακά και παρ΄ότι προσφέρουμε εργασία καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, δυσκολευόμαστε να βρούμε καταρτισμένο προσωπικό. Πιστεύω ότι και φέτος θα αναγκαστούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με προσωπικό είτε από άλλα μέρη της Ελλάδας είτε με αλλοδαπούς, γεγονός που μας δημιουργεί πρόβλημα διότι οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν μόνιμα στη Ρόδο. Στο διάστημα που άνοιξα την δεύτερη επιχείρησή μου μέχρι σήμερα είδα πολλούς υποψήφιους εργαζόμενους αλλά κανέναν έμπειρο και πολλούς με υψηλές οικονομικές απαιτήσεις που δεν αντιστοιχούν στην εμπειρία τους. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα, έμπιστα και ικανά στελέχη που όμως είναι δυσεύρετα. Αυτή είναι η κατάσταση στη Ρόδο λίγο πριν να ανοίξει η σεζόν και καλό είναι να παρουσιάζεται η πλευρά και των εργοδοτών», λέει επιχειρηματίας με δύο καταστήματα εστίασης στη Ρόδο.
Να σημειωθεί ότι και φέτος πολλά ξενοδοχεία θα καλύψουν τις θέσεις τους με προσωπικό εκτός Ρόδου, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν αυξηθεί στα τελευταία χρόνια με την αύξηση των κλινών. Την ίδια ώρα, πολλές τοπικές επιχειρήσεις επέλεξαν να δημοσιεύσουν αγγελίες για αναζήτηση προσωπικού και σε άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ άνοιγμα και της νέας σεζόν θα γίνει με πολλά κενά σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία στη Ρόδο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ