Ειδήσεις

Οι τουρίστες, οι πυγμάχοι, τα «καρφιά» και τα λαχεία και άλλα… κόλπα για την φοροδιαφυγή

Στο άκουσμα της είδησης ότι το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημιουργήσει μια πολυπληθή ομάδα νοικοκυρών, φοιτητών και…. τουριστών προκειμένου να ελέγξει την φοροδιαφυγή, προκλήθηκε «σεισμός» στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο. Η… πρωτοτυπία, η δυσκολία αλλά και η αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα του μέτρου – κατά το οποίο ανειδίκευτοι πολίτες θα πηγαίνουν σε καταστήματα κάθε είδους και θα καταγράφουν φέροντας ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης τη φορολογική συμπεριφορά των επαγγελματιών – προκάλεσε πληθώρα σχολίων, κυρίως αρνητικών, τα οποία μάλιστα ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας.

Οι γνωρίζοντες θεωρούν ότι το προτεινόμενο μέτρο του ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να αντιγράψει την τεχνική του αμερικανικού IRS – που είναι ο «φόβος και ο τρόμος» των επαγγελματιών, ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων – ο οποίος επιστρατεύει τους «πληροφοριοδότες» που ενημερώνουν τον αμερικανικό «ΣΔΟΕ» για οποιοδήποτε φορολογικό ατόπημα πέφτει στην αντίληψή τους.

Πάντως, κι ενώ υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η «φόρμουλα» με βάση τα ελληνικά δεδομένα, έρχονται στο προσκήνιο και οι πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Σλοβακία, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην Αργεντινή βρήκαν έναν ανορθόδοξο τρόπο να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες: παρακολουθώντας έναν αγώνα πυγμαχίας. Συγκεκριμένα, η εφορία της Αργεντινής εντόπισε 17 φοροφυγάδες κατά τη διάρκεια του αγώνα δύο σούπερ σταρ του αθλήματος, του βασιλιά της πυγμαχίας Floyd Mayweather Jr. και του Αργεντίνου μπόξερ Marcos «El Chino» Maidana που έγινε στο MGM Grand Garden Casino στο Λας Βέγκας.

Όπως αποκαλύφθηκε, η εφορία έψαχνε ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι κερδίζουν μικρά εισοδήματα, όμως ο τρόπος ζωής τους φανέρωνε το ακριβώς αντίθετο. Έτσι, δεν δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν άτομα που έδωσαν 7.500 δολάρια για να ταξιδέψουν στη Νεβάδα προκειμένου να δουν τον αγώνα – ένας μάλιστα εντοπίστηκε με μια Πόρσε αξίας 150.000 δολαρίων στην κατοχή του. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, οι 17 πλήρωσαν τους φόρους που τους αναλογούσαν.

Την ίδια τακτική ακολούθησε η Αργεντινή και την περίοδο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Βραζιλία, ενώ το Κογκρέσο της χώρας δεν δίστασε να περάσει και μια αμφιλεγόμενη νομοθεσία με την οποία «συγχωρούνται» οι φοροφυγάδες που επενδύουν τον κρυμμένο πλούτο τους προς όφελος του έθνους – κάτι που μεταφράζεται σε επένδυση στις κατασκευές έργων ή στην αγορά ομολόγων επιλογής της κυβερνήσεως.

Στη Σλοβακία, την Ταϊβάν και τη Μάλτα εφαρμόζουν μια πολιτική «λοταρίας» για να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, αποτελεί «λαχείο» για τον αγοραστή, ο οποίος καταγράφει τον αριθμό της απόδειξής του σε ένα σύστημα εθνικής κλίμακας, που δύο φορές το μήνα κληρώνει για τους τυχερούς χρήματα, αυτοκίνητα, δώρα και άλλα μικροποσά. Ο στόχος του «λαχείου» είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να ζητά αποδείξεις – υπολογίζεται ότι στη Σλοβακία χάνονται ετησίως 150 εκατομμύρια ευρώ στην παραοικονομία.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου