Ειδήσεις

Στο τραπέζι νέα περαίωση φορολογικών υποθέσεων για περισσότερους από 400.000 φορολογούμενους

Σχέδιο άμεσης ανάκαμψης των εσόδων, με μια νέου τύπου «περαίωση» για περισσότερους από 400.000 φορολογούμενους , εγκλωβισμένους στις ουρές των δικαστηρίων, θέλει να εφαρμόσει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου.

Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατό περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα μετά και τη νέα υστέρηση κατά 700 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.

Όχημα εισπράξεων, ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός». Το σχέδιο είναι έτοιμο αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.

Προβλέπει, καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμα και με δόσεις και «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο. Ενσωματώνει παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε καραμπινάτους φοροφυγάδες.

Τα λεφτά που μπορεί να φέρει άμεσα στο ταμείο πολλά. Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια.

Όσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πανωτόκια.

Παρ’ ότι η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς , πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τόκους , πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο.

«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.

Σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες στη δικαστική αναμονή, περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί αλλά ούτε η επιχείρηση ούτε το δημόσιο μπορεί να τα αξιοποιήσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώ για πολλές επιχειρήσεις οι δικαστικές εκκρεμότητες αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια τους την επιβίωση.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι σε παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας γι’ αυτό και το κεφάλαιο παραμένει ακέραιο» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΓΓΔΕ σημειώνοντας παράλληλα όμως «ότι είναι αδιανόητο δέκα χρόνια, οι φορολογούμενοι να είναι όμηροι των δικαστικών εκκρεμοτήτων».

Πειράματα

Το πρόβλημα της συσσώρευσης φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Πρώτα αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής προσφυγής, ως αποτρεπτικό στοιχείο.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Φορολογούμενοι που αμφισβητούν πράξεις της φορολογικής διοίκησης δεν μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα δικαστήρια, αν δεν περάσουν από την Επιτροπή με τα χίλια ονόματα ( αρχικά Επιτροπή του άρθρου 70, μετά Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, σήμερα Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών).

Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Μετά τα δικαστήρια, «έπηξε» και η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Στη συγκεκριμένη Διεύθυνση εκκρεμούν σήμερα 1.966 φορολογικές υποθέσεις . Το περασμένο έτος 1.239 φορολογούμενοι, περιμένοντας την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους, έχασαν άδικα τον καιρό τους. Ο νόμος όριζε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Αν μέσα σε εξήντα μέρες (σήμερα 90) δεν συζητηθεί η υπόθεση στη Διεύθυνση , τότε ο φορολογούμενος για να βρει το δίκιο του πάει στα δικαστήρια. Και εκεί περιμένει μέχρι και δέκα χρόνια…

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου