ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
901

«Τομή μέσα στη συνέ­χεια» χαρα­κτή­ρισε τον ανα­σχη­μα­τι­σμό εισα­γω­γικά στην ομιλία του ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λίου. Καλω­σο­ρί­ζο­ντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευ­ταί­ους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρι­σι­μό­τε­ρος και δυσκο­λό­τε­ρος από πριν».

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθε­σι­νός ανα­σχη­μα­τι­σμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέ­χεια. Και αν οι νέοι σημα­το­δο­τούν την τομή οι παλιοί σημα­το­δο­τούν τη συνέ­χεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγα­λύ­τερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερ­νη­τι­κού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

 Και συνέ­χισε τονί­ζο­ντας ότι «βρι­σκό­μα­στε τη στιγμή αυτή στα τελευ­ταία μέτρα  ενός δύσκο­λου μαρα­θώ­νιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επι­τέ­λους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρι­σκό­μα­στε πλέον πολύ κοντά στον τερ­μα­τι­σμό μιας μακράς περιό­δου πολύ δύσκο­λων απο­φά­σεων. Τόσο για την κυβέρ­νησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοι­νω­νίας τα συμ­φέ­ρο­ντα των οποίων αυτή η κυβέρ­νηση θέλει να εκφρά­ζει».
Σε ένα μίνι απο­λο­γι­σμό του κυβερ­νη­τι­κού έργου, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρ­κεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρα­τή­σουμε την κοι­νω­νία όρθια. Και πετύ­χαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημο­σιο­νο­μι­κούς περιο­ρι­σμούς και την σκληρή επι­τρο­πεία κατα­φέ­ραμε να δημιουρ­γή­σουμε όρους προ­στα­σίας των ασθε­νέ­στε­ρων κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των», υπο­γράμ­μισε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Κοντά στον τερ­μα­τι­σμό μιας μακράς περιό­δου πολύ δύσκο­λων απο­φά­σεων

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι βρι­σκό­μα­στε πλέον πολύ κοντά στον τερ­μα­τι­σμό μιας μακράς περιό­δου πολύ δύσκο­λων απο­φά­σεων.

Τόσο για την κυβέρ­νησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοι­νω­νίας, τα συμ­φέ­ρο­ντα των οποίων αυτή η κυβέρ­νηση θέλει να εκφρά­ζει.

Έχει έρθει ο καιρός για να γυρί­σουμε σελίδα

Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρί­σουμε σελίδα.

Από την προ­σπά­θεια να περι­σώ­σουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο.

Στη περίοδο που η ανά­καμψη της οικο­νο­μίας θα μας δώσει τη δυνα­τό­τητα όχι πια να ανα­δια­νέ­μουμε με δικαιο­σύνη τα βάρη, αλλά να δια­νέ­μουμε με δικαιο­σύνη τα οφέλη, ώστε να επου­λώ­σουμε τις πληγές και να δημιουρ­γή­σουμε τις βάσεις για μια ανά­πτυξη διαρκή και δίκαιη, είπε ο Πρω­θυ­πουρ­γός στη συνε­δρί­αση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λίου.

Η μάχη για την δίκαιη ανά­πτυξη και την ανά­κτηση της εργα­σίας

Η μεγάλη, όμως, μάχη για την δίκαιη ανά­πτυξη και την ανά­κτηση της εργα­σίας πρέπει να συνε­χι­στεί με ακόμη μεγα­λύ­τερη απο­φα­σι­στι­κό­τητα.

Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανά­κτηση της εργα­σίας στη πατρίδα μας.

Να προ­σεγ­γί­σουμε δηλαδή τον Ευρω­παϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προ­ο­πτικά να κατα­φέ­ρουμε να τη μειώ­σουμε στο 10%,

Προ­ϋ­πό­θεση όμως για να το πετύ­χουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές απο­φά­σεις και τις ανα­γκαίες επι­λο­γές.

Πρώτα από όλα να ολο­κλη­ρώ­σουμε τάχιστα, εντός χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος την 2η αξιο­λό­γηση.

Χωρίς υπο­χω­ρή­σεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυ­σιερ­γείες και άσκοπες καθυ­στε­ρή­σεις.

Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις η συζή­τηση για τα απα­ραί­τητα μέτρα που θα εξα­σφα­λί­ζουν τη βιω­σι­μό­τητα του δημό­σιου χρέους τονισε ο πρω­θυ­πουρ­γός στην ομιλία του.

Η ηγεσία της ΝΔ  επι­μέ­νει στην ίδια πολι­τική γραμμή

Βλέ­πουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επι­μέ­νει στην ίδια πολι­τική γραμμή ταυ­τι­ζό­μενη με τις απαι­τή­σεις του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμείου για περαι­τέρω απο­ρύθ­μιση, απε­λευ­θέ­ρωση των μαζικών απο­λύ­σεων και ακόμη περισ­σό­τερη ευε­λι­ξία.

Αυτή η κυβέρ­νηση δεν θα απο­δε­χτεί αυτό το απο­τυ­χη­μένο μοντέλο, υπο­γράμ­μισε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Η κυβερ­νη­τική πολι­τική είναι και οφείλει να παρα­μεί­νει ενιαία και αδιαί­ρετη 

Η κυβερ­νη­τική πολι­τική είναι και οφείλει να παρα­μεί­νει ενιαία και αδιαί­ρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουρ­γεία δεν είναι ιδιό­κτητα δια­με­ρί­σματα.

Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επι­σή­μανε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Η δια­πραγ­μά­τευση θα  κλείσει στην ώρα της

Η δια­πραγ­μά­τευση θα προ­χω­ρή­σει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμ­βρίου να μπο­ρέ­σουμε να έχουμε θετικές απο­φά­σεις.

Να ανοίξει δηλαδή η συζή­τηση για τα συγκε­κρι­μένα μέτρα βρα­χυ­πρό­θε­σμα, μεσο­πρό­θε­σμα και μακρο­πρό­θε­σμα για την απο­μεί­ωση του ελλη­νι­κού χρέους.

Πρό­κει­ται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκ­δί­κηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας.

Η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία της ευρω­παϊ­κής και διε­θνούς κοι­νό­τη­τας ανα­γνω­ρί­ζει πλέον ανοιχτά ό,τι δικαιού­μα­στε.

Και νομίζω, εξάλλου, ότι αυτό το νόημα έχει και η επι­κεί­μενη επί­σκεψη του Αμε­ρι­κά­νου Προ­έ­δρου Μπαρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες.

Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προ­σπά­θεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελλη­νι­κού εξω­τε­ρι­κού χρέους και την επι­στροφή στην ανά­πτυξη, τόνισε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.