Ειδήσεις

«Τρελάθηκαν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος!

Έσπασε και το φράγμα των 300 ευρώ η μεγαβατώρα σε χώρες της Ευρώπης. Η έκρηξη των τιμών του ρεύματος γίνεται ενώ παράλληλα έχουν εκτοξευτεί και αυτές του φυσικού αερίου. Ανάσες στην αγορά, πάντως έδωσε ο Βλ. Πούτιν.

Limit up έκαναν μέσα σε μία μόνον ημέρα οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου energylive.cloud, η τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα ανέρχεται για αύριο στα 204,38 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση 14,6%.

Την ίδια ημέρα πριν από ένα μήνα ήταν στα 173,01 ευρώ/MWh, ενώ στις 7/10/2020 ήταν μόλις στα 83,56 ευρώ/MWh.

Το ρεκόρ κατέχει η Σερβία με 327,44 ευρώ/MWh (+79%), ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. η πιο ακριβή χώρα εμφανίζεται να είναι η Ιταλία με 307,72 ευρώ/MWh (+27%) και ακολουθούν Σλοβενία και Κροατία με 306,99 ευρώ/MWh και οι δύο (+66%).

Το φράγμα των 300 ευρώ σπάζουν, Γερμανία με 302,53 ευρώ/MWh (+64,3%), το Βέλγιο με 302,54 ευρώ/MWh (+68,3%), οι Κάτω Χώρες με την ίδια τιμή (+64,3%) και η Αυστρία με 301,7 ευρώ/MWh (+63%).

Η μόνη χώρα που φαίνεται να αντιστέκεται σε αυτό το τρελό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού είναι η Πολωνία, με 141,39 ευρώ/MWh (+19%), λόγω της εκτεταμένης χρήσης άνθρακα και λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της.

Είναι προφανές ότι η ανεξέλεγκτη πλέον άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού ακολουθεί το τρελό ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, που απειλούν συνδυασμένα με συνθήκες ενεργειακής φτώχειας την Ευρώπη και παράλληλα διακυβεύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της τον επερχόμενο χειμώνα.

Ήδη, τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν πλέον και για την επάρκεια της Ελλάδας και για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που συντονίζει η ΡΑΕ. Πρώτος συνομιλητής ήταν ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις ημερομηνίες εκφόρτωσης φορτίων LNG, για πρώτη φορά με ορίζοντα 5ετίας.

Συνεπώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δημοπρασίες αυτές θα είναι ένα πρώτο κρίσιμο τεστάρισμα για τη δυνατότητα των εγχώριων προμηθευτών αερίου να κλείσουν μακροχρόνια συμβόλαια για LNG, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι τεράστιος. Όπως έλεγε, μάλιστα, πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, «όποιος μπορεί να πληρώσει ακριβά, θα εξασφαλίζει ποσότητες». Άρα, η εξέλιξη των δημοπρασιών αυτών θα κρίνει, εν πολλοίς, τον ομαλό εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, μαζί με το αέριο αγωγών των βόρειων διασυνδέσεων (Gazprom, TAP και Botas έως τα τέλη του έτους).

Μετά τον ΔΕΣΦΑ θα κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΗΔΕΗ +0,28% για τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας.

Να επισημανθεί ότι η ανεξέλεγκτη πλέον άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τρέχει παράλληλα με το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου