Ειδήσεις

«Τριβές» μεταξύ Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το θέμα της εισφοράς γης σε χρήμα

Εντελώς ξαφνικά, έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ενώ η επιτροπή που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργο Κακούλη, παραμένει «ανενεργή», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος «θυμήθηκε» να δώσει εντολή για την άσκηση αγωγών σε ξενοδόχους για την είσπραξη εισφοράς γης σε χρήμα!
Το θέμα αποκάλυψε χτες η «δημοκρατική» και πέρα από το νομικό κομμάτι, υπάρχει και το πολιτικό –μιας και βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Όπως αποκάλυψε η «δ», το θέμα έρχεται λίγες μέρες μετά την παραγγελία της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου να ζητήσει στοιχεία σχετικά με την εκκρεμότητα στο πλαίσιο της κυρίας Ανάκρισης που διενεργείται, μετά την άσκηση από το έτος 2014 ποινικών διώξεων για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφελος που πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, κατά παντός υπευθύνου της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου της περιόδου 2005 – 2011 εξαιτίας της μη είσπραξης των οφειλομένων.
Το ζήτημα είχε αναλάβει να διαχειριστεί -όπως δήλωνε τόσο σε συνεντεύξεις Τύπου όσο και σε τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο- «προσωπικά» ο κ. Χατζηδιάκος αν και κωλυσιεργούσε επί του θέματος που παραμένει μείζον, το οποίο ανέκυψε μετά από απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ, που έκρινε ότι οι Δήμοι είναι αναρμόδιοι για τη μετατροπή υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος γηπέδου από τουριστική μονάδα σε καταβολή χρηματικού ποσού (εισφορά γης σε χρήμα).
Το θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένα την δημοτική αρχή Ρόδου, καθώς από τα τέλη του 2014 ανελαμβάνοντο δεσμεύσεις αρμοδίως ότι είχε αποφασισθεί να το εξετάσει σε σοβαρό επίπεδο και να τεθεί «επί τάπητος» στο τραπέζι του διαλόγου –αν και δεν έγιναν πολλές συναντήσεις τα τελευταία χρόνια με την αρμόδια επιτροπή την οποία απαρτίζουν ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε., εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως έγινε γνωστό, το ποσό που προσδοκούσε να εισπράξει ο Δήμος Ρόδου από τα ξενοδοχεία για την εισφορά σε χρήμα ανέρχεται (περίπου) μεταξύ 17.000.000 – 20.000.000 ευρώ, από 66 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολική εισφορά περίπου 600.000 τ.μ. Το ποσό, βέβαια, αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο που προσδοκά να λάβει ο Δήμος Ρόδου.
Προκαλεί μάλιστα σοβαρά ερωτηματικά η εμμονή της στην έκδοση των αποφάσεων για την είσπραξη εισφορών γης σε χρήμα όταν από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια της νομικής της υπηρεσίας με γνωμοδότηση του κ. Γεωργίου Φιλιππάκου, είχε καταστήσει σαφές ότι ο Δήμος Ρόδου ήταν αναρμόδιος σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο για την τακτοποίηση της πολυετούς εκκρεμότητας (σχετικά έγραψε η «δ»).

Η Περιφέρεια
Νοτίου Αιγαίου
Για το θέμα, προέβη σε δηλώσεις χτες στους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος τόνισε τα εξής:
«Είναι πραγματικά ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα αλλά παράλληλα έχει νομικές και άλλες παραμέτρους. Για να τοποθετηθεί κανείς συγκεκριμένα και με απλές λέξεις στο θέμα αυτό, δεν χρειάζεται να πάει πολύ μακριά. Απαιτείται, διάλογος. Τι πιστεύουμε εμείς εδώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: ότι όλες οι επενδύσεις στον Τουρισμό, ξεκινώντας από το μικρό ενοικιαζόμενο δωμάτιο έως το μεγάλο ξενοδοχείο –οι ξενοδοχειακές μονάδες που δημιούργησαν το τουριστικό θαύμα στο Νότιο Αιγαίο- όλα αυτά, αποτελούν επενδύσεις στον τόπο μας, που κάθε προσέγγιση σε θέματα που απασχολούν τις ξενοδοχειακές μονάδες και γενικά τον κόσμο του Τουρισμού, πρέπει να γίνεται με προσοχή, με ψυχραιμία και ηρεμία. Και βέβαια, με μια προσέγγιση διαλόγου ώστε να ξεπερνώνται τα προβλήματα και να μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος.
Έχουμε ένα μεγάλο θέμα εδώ: την εισφορά σε γη ή σε χρήμα. Πιστεύουμε ότι απαιτείται διάλογος για το ζήτημα –τον οποίο εμείς προσπαθήσαμε από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προ διετίας να προσεγγίσουμε και να θέσουμε στο τραπέζι το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΠΝΑΙ κ. Φιλιππάκου- έως την σημερινή εξέλιξη για τις μονάδες που έχουν οφειλές, πιστεύω πως δεν πρέπει να γίνει με τρόπο… ‘πολεμικό’. Πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, να βρεθεί ένας τρόπος που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές: και τους ξενοδόχους (που με τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό δίνουν θέσεις εργασίας, ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν και βεβαίως συμβάλλουν τα μέγιστα στην τοπική μας οικονομία) αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα πρέπει να επανεξεταστούν, χωρίς υπερβολές που δημιουργούν αντιδράσεις και αυτοματισμούς. Ο τουρισμός δεν θέλει συγκρούσεις. Και τουρισμός δεν είναι μόνον ξενοδοχεία. Είναι δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγέλματα» και ξεκαθάρισε πως η ΠΝΑΙ είναι «ανοιχτή στον διάλογο και στην συνεργασία καθώς το ζητούμενο είναι να προχωρήσει ο Τουρισμός στην περιοχή μας. Η επένδυση θέλει στήριξη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν διαφωνεί με το ό,τι κινήθηκε η διαδικασία νομικώς, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε τα εξής: «Η υπηρεσία μας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ, δεν έχει καμία ενημέρωση από τον Δήμο Ρόδου ενώ δεν έχουμε καμία νύξη για διάλογο. Δεν αποτελεί θέση της ΠΝΑΙ ότι κάποια πράγματα πρέπει να διαγράφονται. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου