Ενα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των τριών υποψήφιων «αρχηγών» της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, καθώς συμπίπτει με την αφετηρία της εσωκομματικής γαλάζιας αναμέτρησης.

Εκτός του Απόστολου Τζιτζικώστα που παραμένει περιφερειάρχης, οι κ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων τη μάχη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αξιοποιώντας τους κοινοβουλευτικούς τους ρόλους.
Ο κ. Μεϊμαράκης ως μεταβατικός αρχηγός και οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία για μια… πρόβα αρχηγού μπροστά σε ευρύ κοινό, παρότι η «στιγμή» (σ.σ.: την επομένη των εκλογών) δεν προσφέρεται για ακραίες συγκρούσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Μπορεί δε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να μην έχουν ακόμη λάβει θέση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε χθες -εμμέσως πλην σαφώς- να ρίξει τη δική του… ψήφο στη γαλάζια κάλπη και να αποκαλύψει την προτίμησή του υπέρ του βασικού αντιπάλου του κατά την προεκλογική περίοδο!

Η… αποκάλυψη συνέβη διά της απάντησης στα σχόλια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή μέχρι τον Νοέμβρη του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
«Ελπίζω κ. Μεϊμαράκη να συνεχίσετε και να σας έχω απέναντί μου, να συνομιλούμε και να μου προτείνετε ισοδύναμα», είπε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη ο κ. Τσίπρας. Ο ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών υποδέχθηκε χαμογελώντας με τη σειρά του τον αξιοσημείωτο σχολιασμό του πρωθυπουργού αφήνοντας να ολοκληρώσει την ομιλία του κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων…

Μηδενικά περιθώρια
Είναι πασιφανές ότι το σκηνικό των προγραμματικών δηλώσεων αφήνει μηδενικά περιθώρια -ειδικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκινά τις εσωκομματικές διεργασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού- ανάδειξης «ενδοοικογενειακών» αναμετρήσεων ή και έντονων αντιπαραθέσεων.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν ήταν τυχαία η «άτυπη» συμφωνία των συνυποψηφίων να έχουν το δικαίωμα λόγου και οι τρεις (δηλαδή να μιλήσουν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι). Η απόφαση, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευνοϊκότερη για τον κ. Μεϊμαράκη που έτσι κι αλλιώς παραμένει μεταβατικός αρχηγός, «αναγκάζει» τους τρεις υποψηφίους να στρέψουν τα βέλη τους προς τον Αλέξη Τσίπρα και μόνο.
Εγκυρότατες πληροφορίες, δε, υπογραμμίζουν ότι πριν από την κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αύριο το βράδυ όπου θα ασκήσει συνολικά κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για φοροκαταιγίδα, ύφεση κ.ά., οι κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης θα αναλάβουν την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής αναλαμβάνοντας διαφορετικούς τομείς ως πεδίο δράσης.
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός αναμένει -σύμφωνα με πληροφορίες- μια… επίδειξη ισχυρής αντιπολίτευσης από τους τρεις γαλάζιους υποψηφίους. Εκτιμά πάντως ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα της νέας κυβέρνησης καθώς τη στιγμή της επανεκκίνησης και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση… αναζήτησης ηγεσίας.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει άλλωστε και με τη δευτερολογία του πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης (αύριο τα μεσάνυχτα) να διατηρήσει τόνους υπέρ της ανάγκης ευρύτερων συναινέσεων, καλώντας τα άλλα κόμματα και κατ’ αρχάς τη Νέα Δημοκρατία να αποδείξουν ότι πιστεύουν και αναγνωρίζουν ως μόνη ικανή συνθήκη, για την έξοδο από την κρίση, την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ