Ειδήσεις

Απελευθέρωση 2 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα

Εκταμίευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα λειτουργήσουν ως «αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, επίσης, ότι «ήδη, μέσα σε δύο μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2015, κατευθύναμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ σε έργα που μέχρι τότε είχαν βαλτώσει».

Επιπλέον, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης από τη χώρα μας 824 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Οκτώβρη, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ρύθμιση αυτή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

ΕΣΠΑ 2014-2020

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της, η Κ. Κρέτσου χαρακτήρισε γόνιμη τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη και για την επανεκλογή του.

Ειδικότερα, σε δήλωσή της μετά από τη συνάντηση, η κ. Κρέτσου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα διότι το ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα, έπειτα από την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, με αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 100% των έργων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (σ.σ. μέχρι σήμερα η απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91%). Έτσι, σημείωσε, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση 2 δισ. ευρώ, μόλις εκδοθεί η απόφαση σε δέκα ημέρες.

«Στόχος μας είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ»

Υποδεχόμενος την Ευρωπαία Επίτροπο στο Μ. Μαξίμου, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας την ευχαρίστησε για τις προσπάθειες και την προσωπική συμβολή της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μια αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών πόρων για την οικονομία μας, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να παλέψει τις υφεσιακές τάσεις της οικονομίας. Εκτίμησε ότι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι πολύ σημαντικοί για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκε μια επικοδομητική λύση, για να σημειώσει ότι «στόχος μας είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ». Στο ίδιο πνεύμα, η Επίτροπος ανέφερε ότι στις χτεσινές επαφές που είχε με τους υπουργούς, τής είπαν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ και πρόσθεσε ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα είναι 20 δισ. ευρώ (σ.σ. η συμμετοχή της Επιτροπής στο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσον αφορά στην Ελλάδα).

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είπε στον πρωθυπουργό πως τώρα είναι ώρα για δράση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε η κ. Κρέτσου, έκανε ό,τι μπορούσε από την πλευρά της, τώρα είναι όλα στο τραπέζι και πως αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με μεγάλα έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονικής και η διαχείριση αποβλήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου