Τοπικές Ειδήσεις

Νίκος Μπόνης, πρόεδρος Ε.Σ.Ρ.: «Είδαμε φως από την Κυβέρνηση»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης στον απόηχο της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου ήταν παρών.
«Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε στην προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτή η συνάντηση γίνεται με τον κ. Μητσοτάκη κάθε χρόνο και όταν ήταν επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν στην οδό Πειραιώς –όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας- ενώ φέτος, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην καθιερωμένη αυτή συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας παραβρίσκονται όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΕΒ και του ΣΒΕ και αναπτύσσουν τα βασικά αιτήματά τους, που περιμένουν να ικανοποιηθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε τις προσδοκίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα καταθέσαμε τα αιτήματά μας στην νέα κυβέρνηση, με τα νέα δεδομένα. Εμείς θέσαμε τα προβλήματα του κλάδου των εμπόρων, ζητώντας να υπάρξει κατ’ αρχήν ισονομία και αξιοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στους επιχειρηματίες και διαφορετική στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό είναι από τα βασικά μας αιτήματα. Εμείς, αναφέραμε όλα τα προβλήματά μας, ο κ. Μητσοτάκης τα άκουσε όλα, αλλά δεν τοποθετήθηκε επί των προβλημάτων αυτών. Αξιολογώντας και αξιοποιώντας τα, θα το κάνει με τους συνεργάτες του και στην ΔΕΘ θα προβεί σε ανακοινώσεις» όπως είπε.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου παραμένουν η μείωση της φορολογίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι το δεύτερο, διότι για να ‘ξεμπλοκάρει’ η οικονομία πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνουν επενδύσεις αλλά επενδύσεις και από τις υφιστάμενες εταιρείες. Για να επιτευχθεί αυτό, με το καθεστώς που έχουμε σήμερα, δεν είναι δυνατόν. Εμείς συγχαρήκαμε τον πρωθυπουργό για τις άμεσες ενέργειές του σχετικά με τον βασικό λόγο απόλυσης που ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για την εργασία καθώς δημιουργούσε προσκόμματα στις προσλήψεις προσωπικού. Αυτό το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με άστοχο τρόπο, πριν φύγει. Ευτυχώς αυτά αποτελούν παρελθόν αφού ήταν από τα βασικά μας αιτήματα και μάλιστα ψηλά στην ατζέντα» είπε ο κ. Μπόνης.
Οι κοινωνικοί εταίροι πάντως, εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την αισιοδοξία τους με βάση τις κινήσεις που έχει κάνει η νέα κυβέρνηση μέχρι αυτή την ώρα, περιμένοντας την μείωση της φορολογίας.
«Είδαμε φως από την σημερινή κυβέρνηση, διότι με το που ανέλαβε προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα σε διορθωτικές κινήσεις μεγάλης σημασίας. Π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μειώθηκε φέτος –αν κι εμείς περιμένουμε την μείωση και για τα νομικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έμειναν εκτός καθώς μόνον όσοι έχουν ιδιοκτησία η οποία ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, είδαν την μείωση στην πράξη. Δηλαδή, μία επιχείρηση η οποία έχει ένα κατάστημα, δεν θα δει μείωση. Συνεπώς, αυτό, μας άφησε μια πικρία αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε προς το παρόν αφού ενδεχομένως να γίνει για το 2020» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.
Όσον αφορά στις μειώσεις στο τουριστικό πακέτο, την φορολογία των επιχειρήσεων κ.λπ. ο εμπορικός κόσμος ανά την χώρα αλλά και στις τουριστικές περιοχές όπως η δική μας, εκλαμβάνονται ως απολύτως θετικά μέτρα αφού θα δώσουν ‘ανάσα’ στην επιχειρηματικότητα.
«Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την άρση των CapitalControls, διότι αυτό σημαίνει πως μπαίνουμε πλέον σε μια κανονικότητα την οποία έχουμε να δούμε από το 2014» ανέφερε ο κ. Μπόνης.
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, τις ρυθμίσεις οφειλών με τις 120 δόσεις, αλλά και το ‘πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο’, που θα φέρει η κυβέρνηση και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδος «και γι’ αυτά τα οποία προσδοκούμε, που δεν είναι άλλα από επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη για όλους» όπως σημείωσε.
Ειδικά για τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα πολύ θετικά νέα που ήδη υπάρχουν από το μέτωπο των επενδύσεων, και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη «γιατί αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια, πραγματικά, αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό είναι το κλειδί για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των πολιτών παντού στη χώρα».
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού τους, για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε λίγες ημέρες από σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου