Ειδήσεις

Ξεπερνούν τα 1,6 δισ. τα “φέσια” της Υγείας

Κραχ στην αγορά της Υγείας προκαλεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρούν προς τους ιδιώτες παρόχους τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Αν και ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να περιορίσει κατά 128 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις τους προς τους παρόχους σε σχέση με τον Ιούνιο (όταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων άγγιζε τα 1,214 δισ. ευρώ), στελέχη από την αγορά της περίθαλψης αναφέρουν πως οι πληρωμές αφενός γίνονται με καθυστέρηση, αφετέρου δεν υπάρχει πρόοδος στην εξόφληση των παλιών χρεών (μέρος των οποίων εκκρεμεί από το 2012). Συμπληρώνουν μάλιστα πως ο Οργανισμός λαμβάνει φέτος 200 εκατ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αποδόσεις των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να είναι μειωμένες.

Σοβαρές είναι οι απώλειες και για τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και μονάδων του ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) ήταν μειωμένες κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει θέσει ως στόχο αφενός να μην δημιουργεί νέα “γενιά” οφειλών, αφετέρου να μέχρι το τέλος του χρόνου να μειώσει σημαντικά το σημερινό όγκο των χρεών. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης έχει ενημερώσει τους παρόχους πως η εξόφληση των οφειλών θα πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών, ενώ και οι ενστάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε οι διαδικασίες πληρωμών να κινούνται με ταχύτερο ρυθμό.

Προς το παρόν έχει εξοφληθεί ο Μάρτιος και παράλληλα συνεχίζεται η πληρωμή των αναλωσίμων προς του φαρμακοποιούς (οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά είχαν διακόψει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο για αναλώσιμα και συμπληρώματα διατροφής εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των απαιτήσεων). Για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, οι εκκαθαρίσεις των υποβολών του Απριλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, έχουν φτάσει το 65% περίπου, προχωρούν οι οριστικοποιήσεις και κάποιες από αυτές έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί. Εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσουν τις εκκαθαρίσεις του μηνός Μαΐου, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των παρόχων και του συγκεκριμένου μήνα.

Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ με το claw back και rebate (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για την υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμοό του Οργανισμού και αναγκαστικές εκπτώσεις) που οφείλουν οι πάροχοι, η διαδικασία αυτή δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και θα ξεκινήσει να υλοποιείται σταδιακά ανά κατηγορία παρόχων, αρχής γενομένης  με τις ιδιωτικές κλινικές και θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους παρόχους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου