Ειδήσεις

Ο περιφερειάρχης πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια με τις επενδύσεις

Την αισιοδοξία του σχετικά με την προώθηση των επενδύσεων στη Ρόδο με το Γκολφ Αφάντου και στη Σύρο με το Νεώριο, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αναφερόμενος, αρχικώς, στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, ο οποίος επισκέφθηκε την Σύρο και την Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό από κάθε άποψη, γεγονός, ως προς το περιεχόμενο και ως προς την ουσία και κυρίως στα μηνύματα (συμβολικά, πολιτικά και οικονομικά μηνύματα) με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, στην Σύρο και στην Ρόδο. Τα θέματα ενδιαφέροντος είναι πάρα πολύ μεγάλα και σημαντικά. Και ένας νέος Πρέσβης, που έχει θητεία λιγότερο από ένα χρόνο στην χώρα μας, προτάσσει και βάζει ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων και των προτεραιοτήτων της θητείας του –και κατ’ επέκταση της αμερικανικής πολιτικής- τα θέματα των επενδύσεων. Σε μια συζήτηση η οποία κρατάει πάρα πολύ στην χώρα μας και αναφέρομαι στα περί ανάπτυξης (εάν και πότε και πώς θα έρθει) που θα δώσει θέσεις εργασίας, αύξηση εισοδήματος, ΑΕΠ κ.λπ. σε έναν κόσμο και σε έναν λαό που είναι βασανισμένος για 9η χρονιά στην οποία οδεύουμε, μέσα σε ένα πάρα πολύ σκληρό οικονομικό περιβάλλον, θέλω να πιστεύω ότι είναι κοινός στόχος των Ελλήνων όλων των ειδών οι επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε σαφώς τοποθετημένοι ως προς αυτό».

Αμερικανικό ενδιαφέρον για Νεώριο και Γκολφ
Μιλώντας για τις δύο αυτές επενδύσεις, τόνισε πως είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι και αφορούν το Νεώριο της Σύρου με τη ναυπηγική εγκατάσταση –μοναδική στο Αιγαίο, καθώς και η περιβόητη αξιοποίηση του Γκολφ στ’ Αφάντου: «Το Νεώριο είναι μία πολύ σημαντική επένδυση για την οικονομία της Σύρου αλλά και για την οικονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» είπε, ενώ ειδικά για το Γκολφ που αφορά την Ρόδο, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής: «Είναι μια επένδυση σε έναν τομέα, τον οποίο έχουμε ανάγκη. Δεν μας λείπουν κλίνες στο νησί. Η Ρόδος ίσως να έχει και παραπάνω από όσα θα έπρεπε αλλά, μας λείπει η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος. Είναι πολύ ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτικών σχημάτων και για τις δύο αυτές επενδύσεις.
Για το Γκολφ, υπάρχει προσωρινός ανάδοχος αφού δεν έχει υπογράψει ακόμη τα συμβόλαια, εξ αιτίας της εμπλοκής που υπήρξε με το ΥΠΠΟ και τον χαρακτηρισμό, ακριβώς την τελευταία στιγμή, όλης της περιοχής ως αρχαιολογικής ζώνης. Είναι ομογενής Ελληνοαμερικανός, η εταιρεία του Μάικ Αγγελιάδη. Χαίρομαι γιατί ευθύς μόλις ενημέρωσα τον επενδυτή, ήρθε στην Ρόδο για να υποδεχτεί τον πρέσβη των ΗΠΑ στ’ Αφάντου. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη αξία και σημασία η εμποστοσύνη μιας τόσο μεγάλης, παγκόσμιας οικονομικής δύναμης για επενδύσεις στα νησιά μας. Όλα τα μηνύματα που πρέπει να δώσουμε, νομίζω ότι υλοποιούνται με ηχηρό τρόπο διά στόματος του Αμερικανού πρέσβη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που τόσες δεκαετίες αφήσαμε. Αναγνωρίζω και το μήνυμα ότι το περιβάλλον για τις επενδύσεις οφείλει να γίνει πιο φιλικό. Να σταματήσουμε να απογοητεύουμε συνεχώς τους επενδυτές και να τους βάζουμε τεχνητά εμπόδια –όπως στο Γκολφ».
Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για την προώθηση των επενδύσεων κυρίως για το Γκολφ Αφάντου, για την επένδυση από τον κ. Αγγελιάδη και σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση, ο περιφερειάρχης δήλωσε:
«Κάναμε μια μεγάλη συζήτηση με τον κ. Πρέσβη και με τον κ. Αγγελιάδη. Είναι μεγάλο το πάθος του γι αυτή την επένδυση. Είναι η αγάπη του για τον τόπο του, η νοσταλγία, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια επένδυση που δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα. Έχει και πολύ μεγάλο συναίσθημα. Επίσης, μεγάλη είναι η απογοήτευσή του, καθώς ενώ μετά από 2 χρόνια έφτασε στο παρά…ένα, ο ίδιος δηλώνει συνεχώς πως είναι απολύτως έτοιμος. Το μοναδικό ‘αγκάθι’ είναι η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού. Όσες διαφοροποιήσεις του ζητήθηκαν, τις έκανε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα εξαντληθεί η υπομονή αυτού του ανθρώπου!!! Εμείς έχουμε ζήσει 32 (!) απόπειρες αξιοποίησης του Γκολφ –κάποτε πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες να κλωτσάνε τις ευκαιρίες».
Σημειώνεται πως η επένδυση ύψους πάνω από 400 εκ. ευρώ, θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο σε τουριστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικοδομής και συναφών επαγγελμάτων.
«Πάντως, διαπιστώνω μια ‘αμηχανία’ στις δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το Γκολφ Αφάντου. Το συντριπτικό ποσοστό των παραγόντων είναι υπέρ της επένδυσης ενώ ένα μικρό κομμάτι αντιστέκεται –κυρίως για λόγους ιδεολογικούς…».

Για τις ανακοινώσεις της παράταξης Μαχαιρίδη
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της παράταξης του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και μάλιστα εάν εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο ‘ανοίγει’ η προεκλογική περίοδος, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Νομίζω ότι πάντα οι προεκλογικές περίοδοι έχουν ενδιαφέρον. Δεν βλέπω να μην έχει ενδιαφέρον η επόμενη προεκλογική περίοδος…. Ενδιαφέρουσα θα είναι πιστεύω.
Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις: από τα έδρανα της αντιπολίτευσης έχουμε περάσει όλοι. Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να είπα ότι ‘ξέρετε την προηγούμενη θητεία μου στον Δήμο Ρόδου, στα έδρανα, ξεκουραστήκαμε 2-3 χρόνια και μετά θυμηθήκαμε ότι είμαστε αντιπολίτευση! Εγώ τα βρίσκω λίγο αστεία αυτά τα πράγματα. Διακρίνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σοβαρότητας σε αυτή την δήλωση ‘ξέρετε δεν σας άγγιξα 3 χρόνια γιατί ήθελα να δω το σχέδιό σας’! Όλα αυτά είναι υπεκφυγές, είναι υποκρισία. Το τι ακριβώς είναι στο πίσω μέρος του μυαλού τους νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους. Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της αντιπολίτευσης, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (ακόμη περισσότερο σε δημοκρατικές χώρες). Είναι ασέβεια να λες σε αυτούς που σε εμπιστεύτηκαν ότι εγώ δεν άσκησα τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Ότι 36 μήνες δεν άσκησα τον ρόλο μου και θέλω να τα κάνω όλα μαζεμένα.
Για εμάς είναι καλοδεχούμενη η αντιπολίτευση, την αποζητάμε, είναι επιθυμητή, είναι χρήσιμη, είναι αναγκαία. Αλλά ποια αντιπολίτευση; Και με τι στόχο; Αντιπολίτευση είναι αυτή που στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, σε στοιχεία, δεν κάνει φιλοσοφική μονοπολιτική κριτική και είναι αυτή η οποία έρχεται να λειτουργήσει δημιουργικά και γίνεται χωρίς θρασύτητα. Έρχεται να κάνει αντιπολίτευση κάποιος ο οποίος έχει ασκήσει διοίκηση δεκαετίες ολόκληρες. Εχεις αφήσει αποτύπωμα, έχεις αφήσει μια ιστορία, πεπραγμένα και απολύτως ξεκάθαρο το πώς χειρίστηκες όλα τα θέματα που ήταν μπροστά σου. Σήμερα, δεν μπορείς να ασκείς κριτική εσύ, ως να είσαι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Δεν ήρθες ‘ουρανοκατέβατος’, ούτε αστραπή που την έριξε ο Θεός, χτες κι έρχεσαι να κάνεις κριτική.
Φανταστείτε στο απώτερο μέλλον (γιατί στο αμέσως επόμενο δεν νομίζω να είμαι στην αντιπολίτευση…) εμένα να κάνω κριτική σε κάποιον γιατί χειρίστηκε ένα θέμα με έναν τρόπο που όταν ασκούσα εγώ διοίκηση είχα κάνει πολύ χειρότερο (!).
Εμένα να κάνω κριτική στις διοικήσεις του ΕΒΕΔ με ένα τρόπο που αγνοεί το τι έκανα εγώ ως πρόεδρος. Με αυτό τον τρόπο αυτό-γελοιοποιείσαι. Αλλά και αυτοί οι οποίοι τα γράφουν, τα γνωρίζουν. Έρχεται κάποιος να ασκήσει κριτική στην Οικονομική Επιτροπή, όταν αυτός ως πρόεδρός της είχε περάσει ανάθεση μελέτης σε έργο που είχε δημοπρατήσει χωρίς μελέτη και είχε βγάλει ανάδοχο»!
Είπε ακόμη ότι η ΠΝΑ δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα ενώ είχε παρκαρισμένα λεφτά στο ΓΛΚ. «Να κοιτάς και στον καθρέφτη ποιος είσαι… Εδώ είμαστε και δεν πρόκειται να φοβηθούμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Marios Kordellas    06.09.2017 11:58

    Για τον Κολοσσό ούτε λόγος… Για το Πρασονήσι? Ούτε λόγος… Το γκόλφ θεωρείται το Νο1 για τη Ρόδο αυτή τη στιγμή δηλαδή? Κάτι που υπάρχει παντού…

Σχολιασμός άρθρου