Ειδήσεις

ΝΔ: Απέτυχε η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ – Προτείνει έκδοση αποτελεσμάτων κάθε 4μηνο

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020, υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της. Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης -σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος- βαίνουν μειούμενοι και το 2017.

Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στη φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του κράτους, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.

Συμπέρασμα: Με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Διαπιστώσεις: Η κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.

– Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016.

– Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

– Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.

– Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

– Παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014-2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.

– «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20ή που ήταν το 2012.

Πρότασή μας:

Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες. Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί. Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου