Ειδήσεις

“Αν είμαι ψευτράκος, πονηρούλης και πολιτικός αγύρτης γιατί με αγάπησε ξαφνικά ο Μεϊμαράκης;”

«Η συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό γίνεται εκ του πονηρού. «Ολοι ξέρουν ότι όποιος βγει πρώτος θα φτιάξει κυβέρνηση ακόμα και αν δεν έχει αυτοδυναμία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

“Για ποιο λόγο με έχει αγαπήσει ξαφνικά ο κύριος Μεϊμαράκης; Όταν στην πρώτη συνέντευξη βγαίνει και με λέει ψευτράκο, πονηρούλη, πολιτικό αγύρτη, πως είναι δυνατόν να λέει για συνεργασία; Αυτό είναι υποκρισία! Αν είμαι όλα αυτά, ψευτράκος, πονηρούλης, πολιτικός αγύρτης, αν κατέστρεψα τη χώρα, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Να περάσει ένα μήνυμα, μαζί με τα μέσα της διαπλοκής πως όλοι είναι το ίδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ

“Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αναδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Ότι αυτοί που επί 40 χρόνια μας έσκαβαν τον λάκκο, είναι το ίδιο με εμάς που κυβερνήσαμε 6 μήνες και μας κατηγορούν επειδή δεν βγάλαμε την χώρα από τον λάκκο που αυτοί μας έριξαν”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα να θες τον πολιτικό διάλογο και το να συνεργαστείς με ανθρώπους με τους οποίους έχεις “τον ίδιο έντιμο στόχο”.

“Η συζήτηση (περί συνεργασιών) γίνεται εκ του πονηρού γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που θα βγει πρώτος στις εκλογές θα φτιάξει κυβέρνηση”, εκτίμησε ο κύριος Τσίπρας και διευκρίνισε:

“Οι δημοσκοπήσεις είναι σε μια περίοδο όπου έχουμε 15 με 20 % αναποφάσιστους άρα με απλά μαθηματικά το κόμμα που θα έρθει πρώτο αν δεν καταφέρει να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη βουλή θα είναι πολύ κοντά σε αυτή άρα σίγουρα θα φτιαχτεί κυβέρνηση”.

Ειδικά για το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
“Για ποιο λόγο ξαφνικά τόσο πολύ με έχει αγαπήσει ο Μεϊμαράκης, όταν στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά τις εκλογές με λέει ψευτράκο και πολιτικό αγύρτη; Αν κατέστρεψα τη χώρα μέσα σε 7 μήνες γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Αυτό είναι υποκρισία. Να περάσει το μήνυμα με τη βοήθεια της πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι όλοι είναι το ίδιο γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει”.

Υπογράμμισε δε ότι “Δεν υπάρχει δυνατότητα ή περιθώριο συνεργασίας λόγω των μεγάλων διαφορών στους προγραμματικούς μας στόχους. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε ό,τι ο κύριος Μεϊμαράκης θέλει να συντηρήσει”.

“Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας και σταθερότητα, αλλά χρειάζεται και μεγάλες αλλαγές” σημείωσε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις. Λέω στον ελληνικό λαό ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας.
Έχω πλέον εμπειρία” υπογράμμισε και δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του θα περιλαμβάνει “τους καλύτερους, τους αξιότερους, χωρίς αυτοί να είναι απαραίτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Μεταξύ άλλων, δίνοντας έμφαση σε όσα εκτιμά ότι χωρίζουν και διαχωρίζουν το κόμμα του από τη ΝΔ, ο κύριος Τσίπρας ανέφερε:

“Δεν θα βάλουμε αυτούς που θέριεψαν την διαφθορά να την καταπολεμήσουν τώρα”.

“Από τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούσε η ΝΔ ότι θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, πράγμα που αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει και από την άλλη η ΝΔ που δεν έχει πια προγραμματικό στόχο, γιατί το ευρώ για τη χώρα εξασφαλίστηκε”.

Και επανέλαβε την κεντρική του γραμμή: “Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το παλιό. Στις 20 Σεπτέμβρη ξεμπερδεύουμε με το παλιό”.

Παρ΄όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας πάντως:
“Γιατί δεν ρωτάτε και τα μικρά κόμματα; Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”. Ειδικά για την κυρία Γεννηματά, σημείωσε ότι δεν τη θεωρεί υπεύθυνη για όλα τα κακώς κείμενα, αλλά ότι κουβαλάει βαρίδια στο κόμμα της.

Για την ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ
“Έχουμε αέρα στα πανιά μας και όχι στα μυαλά μας” απάντησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος στο ερώτημα για το πώς πορεύεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πόλεμο στο εσωτερικό του που οδήγησε στην αναμόρφωση του κόμματος.

” Ήταν δύσκολη η φουρτούνα, αλλά το σκαρί γερό, άντεξε και προχωράμε μπροστά. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Τώρα έχουμε μία ισχυρή πολιτική συγκρότηση, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από την πατρίδα ή ότι επιζητούμε την δραχμή” δήλωσε με νόημα ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος περαιτέρω σημείωσε ότι είχε καταλάβει πριν από το Πάσχα την διαμόρφωση της αντίρροπης αυτής τάσης.

Αναφέρθηκε με κάποια πικρία στους πρώην συντρόφους του λέγοντας ότι τον εγκατέλειψαν αφού κέρδισε την μάχη για τις τράπεζες που οι ίδιοι πολύ καλά γνώριζαν: “Μου έλεγαν ότι αν πέσει μια τράπεζα θα μας πάρουν από δω με τα ελικόπτερα. Και μόλις εγώ με μάχη και 17 ώρες σύγκρουση εξασφάλισα τις καταθέσεις των πολιτών, τότε αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να αποδράσουν και να κάνουν τον δικό τους φορέα για να ξελασπώσουν τα χέρια τους”.

Για το σχέδιο Σόιμπλε περί εξόδου της χώρας από το ευρώ
“Ήταν το αποκορύφωμα ενός σχεδιασμού” σημείωσε ο κύριος Τσίπρας, στον οποίον συμπεριέλαβε και την επίσπευση των εκλογών από τον Αντώνη Σαμαρά ενόψει όσων “έρχονταν” από άποψης μέτρων και πλεονασματικών στόχων, που, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας γνώριζε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και υπολόγιζε στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

“Όταν ο Σόιμπλε μου μετέφερε την πρόταση να βγει η χώρα από την ευρωζώνη, ήταν μία περίοδος χρηματοδοτικής ασφυξίας, μιλάμε για την περίοδο πριν τα capital controls. “Μου πρότεινε να σταματήσει το έλλειμμα ρευστότητας με την προϋπόθεση να πάμε σε ένα δημοψήφισμα – με την άνεση μας χρονικά – με το ερώτημα ευρώ ή δραχμή”.

“Την επόμενη εβδομάδα – συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας – πήγα στη Ρήγα, συνάντησα την κυρία Μέρκελ και την ρώτησα: τι είναι αυτά που λέει ο υπουργός σου, συμφωνείς; Και εκείνη μου απάντησε “όχι και τις τελικές αποφάσεις στην κυβέρνησή μου τις παίρνω εγώ””.

Η συμφωνία με τους εταίρους και το χρέος – Δεν θα δραπετεύσουμε – Καμία αυταπάτη
Ο κύριος Τσίπρας αντέδρασε στον χαρακτηρισμό της συμφωνίας με τους εταίρους ως “βαριάς και ασήκωτης” σημειώνοντας τις διαφορές της σε σχέση με τις προγενέστερες ιδίως στο μεγάλο περιθώριο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα φθάσει τα 10 χρόνια, όπως είπε. Έκανε λόγο για de facto μείωση χρέους και δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες παραμένει αισιόδοξος ότι μετά από ένα χρόνο θα υπάρξει απομείωση και η “χώρα θα απαλλαγεί από αυτή τη μέγγενη”. “Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε. Θα φύγουμε αν την εφαρμόσουμε σωστά” τόνισε. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει μείνει πίσω και μίλησε για συμφωνία σε στέρεο έδαφος.

“Η βασική κριτική από ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και Ποτάμι ήταν ότι στις 20 Φλεβάρη δεν πήρα ούτε ευρώ. Μου έλεγαν ότι διαπραγματεύομαι μέτρα αλλά δεν φέρνω ούτε 1 ευρώ. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η καγκελάριος Μέρκελ, οι υπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας από πλευράς τους μου έλεγαν συνέχεια “ούτε 1 φρέσκο ευρώ για την Ελλάδα”. Και τελικά περνάμε στην χρηματοδοτική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, με τρόπο που συνιστά de facto μείωση του χρέους”, ανέφερε ο κύριος Τσίπρας, υπερασπιζόμενος περαιτέρω όσα θετικά αποκόμισε η ελληνική κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους:
“Έχουμε όρους ισοτιμίας στην δανειακή σύμβαση, επειδή εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο”, είπε ενώ υπογράμμισε τη “μεγάλη μάχη” που έδωσε για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων – Το αίτημα για έδρα στις Βρυξέλλες απόδειξη της απροθυμίας Σόιμπλε για σύναψη συμφωνίας
“Ο κύριος Σόιμπλε είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο για να μαζέψει 50 δισ από εκποίηση της εθνικής περιουσίας”, ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και τόνισε: “Τότε κατάλαβα ότι δεν ήθελε συμφωνία. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να το δεχτεί αυτό. Εγώ πάντως σίγουρα όχι, και το ήξερε”.

“3 φορές σηκώθηκα να φύγω από τη σύνοδο και με έφερνε πίσω στο τραπέζι ο Ολάντ” αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε απευθυνθεί προς τους εταίρους λέγοντας ότι “εγώ υπογραφή για να πουληθεί η Ακρόπολη δεν βάζω”, όπως είπε.

Το σενάριο εξαγοράς μεγάλου μέρους των ελληνικών συστημικών τραπεζών λόγο απομείωσης της αξίας των μετοχών τους
Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πράγματι υπήρχε ο κίνδυνος σε περίπτωση μη υπογραφής της συμφωνίας, ακόμη και με ένα ευρώ, να μπορούσε να εξαγοραστεί μερίδιο των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ιδίως στην Τουρκία και τις Βαλκάνιες χώρες στις οποίες υπάρχει εκτεταμένο τραπεζικό δίκτυο των συστημικών τραπεζών.

Το Δημοψήφισμα
Ο κύριος Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διεξαχθεί το Δημοψήφισμα του Ιουλίου, λέγοντας: “Δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή”. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι “δΔεν περίμενα την αντεκδίκηση από πλευράς τους στο θέμα των τραπεζών” και αποκάλυψε ότι εκείνες τις ημέρες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ και Ολάντ για να τους ενημερώσει και να ζητήσει την αναγκαία “μικρή παράταση” ώστε να φθάσει η χώρα στο δημοψήφισμα με ανοιχτές τις τράπεζες.
“Εμείς- μου είπαν- θα προσπαθήσουμε. Αλλά ειδικά η καγκελάριος με προειδοποίησε ότι εκείνη θα λέει πως το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ”.

skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου