Τοπικές Ειδήσεις

Μια Ροδίτισσα στο «Βασίλειο της Αγγλικής Οδοποιίας»

Θα μπορούσε να έχει συμβάλει η ελληνική κρίση στο να αρχίσουν να κλείνουν οι λακκούβες της Αγγλίας με τρόπο μάλιστα φιλικό προς το περιβάλλον; Η απάντηση κρύβεται στην ιστορία μιας Ελληνίδας από τη Θεσσαλονίκη, που ένα κύμα brain drain το 2012 την έβγαλε στις αγγλικές ακτές για να πέσει λίγο αργότερα, οδηγώντας προς το Κέιμπριτζ, σε μια μεγάλη λακκούβα και να ανακαλύψει ότι αξιοποιώντας το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα πιο ασφαλές μέρος.
Προηγήθηκαν πολλά, βέβαια, μέχρι η Κρίστη Ραπτάκη να ιδρύσει στο Λονδίνο τη Roadfill, μέσω της οποίας παράγει το Roadworx, ένα ανθεκτικό υλικό από ανακυκλωμένο πλαστικό που γεμίζει λακκούβες, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής της ασφάλτου και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Το μικρόβιο του επιχειρείν το κόλλησε από τον πατέρα της, ιδιοκτήτη εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης στη Ρόδο. Μετά τις σπουδές στο Λονδίνο, με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού στο χέρι και ένα μεταπτυχιακό στο Κατασκευαστικό Management, η Κρίστη έβαλε πλώρη για Αθήνα. Οι γνωριμίες όμως από τα φοιτητικά χρόνια την τράβηξαν πίσω στην Αγγλία όπου τελικά έστησε τη δική της κατασκευαστική. Από τότε, όλα πήραν τον δρόμο τους. Το 2015, ένας πελάτης, ονόματι Κρίστιαν, της ζήτησε να του φτιάξει το σπίτι.
Το σπίτι αυτό δεν φτιάχτηκε ποτέ, άνοιξαν όμως μαζί ένα άλλο. Σε μια σαββατιάτικη βόλτα στην εξοχή με το αυτοκίνητο, μερικές μόνο εβδομάδες πριν γεννηθεί η κόρη τους Αλφι, έπεσαν σε μια λακκούβα που τους οδήγησε στα επείγοντα.
«Οι Ελληνες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν λακκούβες στην Αγγλία. Αλλά υπάρχουν», λέει η Κρίστη.
Αμέσως στο μυαλό της σχηματίστηκε μια μεγάλη εικόνα την οποία μοιράστηκε με τον πιο κατάλληλο άνθρωπο. «Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτές τις λακκούβες. Μου ήρθε η ιδέα, την είπα στον Κρίστιαν, «θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα γέμισμα για λακκούβες από ανακυκλωμένο πλαστικό.
Τόσο πλαστικό υπάρχει». Εναν μήνα μετά, ο Κρίστιαν εμφανίστηκε με ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο. «Με βοήθησε ότι ήταν οικονομολόγος», εξηγεί η Κρίστη. «Ακολούθησαν τρία χρόνια έρευνας και μελέτες σε πολλά εργαστήρια μέχρι που καταλήξαμε σε ένα καταπληκτικό προϊόν, πρωτοποριακό, από ανακυκλωμένο πλαστικό που μπορούσε να αντέξει σε αυτοκινητόδρομο».
Η Roadfill κέρδιζε το ένα κρατικό συμβόλαιο μετά το άλλο αν και αρχικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανδροκρατούμενου «Βασιλείου της Αγγλικής Οδοποιίας». «Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ γιατί ήμουν γυναίκα και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν μόνο άνδρες.
Οι πόρτες άνοιγαν για το προϊόν αλλά μοΎ ήταν δύσκολο να φέρω αποτέλεσμα. Στον χώρο της οδοποιίας δεν έχω συναντήσει ούτε μία γυναίκα», περιγράφει η Κρίστη.
Σήμερα στρώνει 6 χλμ. δρόμου στο Βρετανικό Μουσείο Επιστημών όπου θα δοκιμαστούν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, λεπτομέρεια που την ενθουσιάζει, σχεδόν όσο και η πρώτη φορά που γέμισε την πρώτη λακκούβα σε έναν δρόμο του Suffolk. «Ημουν η πιο γελοία φιγούρα της ομάδας. Εκλαιγα από τη χαρά μου. Οταν πια στέγνωσε, πήγα να τον περπατήσω. Ναι, ξάπλωσα κάτω και τον αγκάλιασα», παραδέχεται γελώντας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου